tisdag 19 november 2013

Ekornes Q3 2013

Ekornes kämpar på i motvind skulle man kunna sammanfatta den senaste rapporten med.

Försäljningen har fortsatt sjunka. Tillverkningen går på halvfart, marginalerna pressas och rörelseresultatet har således sjunkit som en sten för det tredje kvartalet.

Vinsten ligger som 12 månaders rullande nu på 6,20 nok/aktie. Vid analystillfället för snart två år sedan låg 5-års medel närmare 9 nok/aktie. Bolaget har m.a.o. ännu inte vänt utvecklingen.

Ekornes har dock fortfarande en hög soliditet. Det var ju bolagets starka finansiella ställning i kombination med hög direktavkastning och möjlig konjunkturvändning som lockade vid investeringstillfället från första början. Utdelningarna har varit helt ok, den finansiella ställningen är fortsatt intakt men än har dock inte konjunkturvändningen kommit för möbelindustrin.

Kassan är halvfull. Motsvarande 3,65 nok/aktie. Min bedömning över 2013 är att utdelningen (än en gång) kommer att sänkas något. Runt 4,50 nok/aktie räknar jag med. Ljuspunkterna är att trots ett väldigt hårt marknadsklimat klarar man trots allt av att gå med vinst. Därför tror jag inte utdelningarna i sig är hotade.

Efter Q3 rapporten fick sig kursen en törn. Kanske fanns det förhoppningarna på att en vändning skulle ha synts i siffrorna. Icke sa Nicke. Min bedömning av "värdet" för Ekornes ligger fast dock har jag omvärderat min syn på bolagets marknadsmakt och marknadssituation. Slutklämmen på just den rubriken i analysen för två år sedan var  "Summasummarum så underkänns inte Ekornes på kriteriet, men man ska ta i beaktande att Ekornes ej heller har någon direkt "edge" heller även om man verkar stabilare än många andra som verkar i branschen."

Man kan kalla det en slags hellre fria än fälla slutkläm. I nuläget är jag mer inne på att hellre fälla än fria och därför får en uppdaterade bedömning från min sida vara att man INTE klarar kriteriet. Möbeltillverkning är en tuff bransch och någon egentlig marknadsmakt har man som aktör inte, inte så pass i alla fall som skulle behövas för att klara kriteriet.

Denna förändring i bedömningen gör egentligen ingen skillnad för portföljen i sig. Som helhet så är Ekornes en godkänd investering (i måttlig mängd). Jag uppmärksammar helt enkelt att det finns en högre risknivå i bolaget och dess affärsverksamhet än vad jag tidigare antagit.

Kursen i skrivande stund är 86 nok det motsvarar en PE TTM om 13,9.

Direktavkastningen baserat på vad som gavs i år (5,50 nok) är 6,4%. Faller mitt antagande om 4,50 nok/aktie in motsvarar det 5,2%.

 Slår du dig ned i fåtöljen eller rusar du hellre fort vidare?

4 kommentarer:

 1. jag slår mig ner, dock inte helt bekvämt då jag noterar att MIO verkar slutat sälja Stressless fåtöljer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror/hoppas att nuvarande svårigheter beror på generellt svag möbelmarknad, inte att Ekornes position försvagats.

   Enligt Ekornes årsredovisning var amerikanska möbelmarknaden ifjol 30% lägre än dito 2006. Under 2012 sjönk möbelmarknaden tvåsiffrigt i länder som Holland och Spanien.

   Radera
 2. Mjae MIO säljer dem fortfarande och de går fortfarande på rea (misstänker det är Ekornes som lanserat realisationen), men däremot har MIO fått en ny leverantör. Norska IMG Norway, som säljer i princip samma produkter som Ekornes. IMGs möbler är dock billigare och tillverkas inte i Norge utan i Thailand och Vietnam. Deras möbler har fått mycket mer utrymme både i butikerna som i reklamen hos MIO. Ska du ha en Ekornes fåtölj hos MIO måste du nu beställa den. De hålls inte på lager. En klar nackdel när man har köpsugna kunder "in the house" som vill ha en fåtölj.

  IMGs möbler säljs en hel del billigare än Ekornes, fastän man räknar på rea-priset. Jag tror att det kan innebära att det inte bara är möbelmarknaden i stort som är problemet utan konkurrensen kan ha ökat från andra aktörer som kan tillverka möbler billigare. Ekornes marginaler kan mycket väl fortsätta pressas... eller så får de liksom många andra kanske flytta tillverkningen...

  SvaraRadera