torsdag 7 november 2013

Sålt Wilhelm Wilhelmsen


Wilhelm Wilhelmsen lämnade Q3 rapport här om dagen och i samband med det sålde jag även de aktier jag hade i bolaget.

Försäljningen var orsakad av flera saker. Dels är bolaget det av mina innehav med lägst kvaliteer i portföljen, utifrån mina kriterier. Det betyder inte att Wilhelm Wilhelmsen är dåligt. Bolaget har många kvaliteer.  Nej utan med det menas att bolaget med sin ranking och med sin affärsverksamhet som är beroende av belåningär  ett av mina innehåll med minst antal uppvisade kvaliteer. Som sådant är det då lättare att det kan ”tippa över” från bedömningen ”neutral” till ”negativ”. 

Samtidigt har värderingen stigit och det i ett läge då jag tror mig kunna se bättre värden i bolag av högre kvaliteer. Med andra ord uppfyller situationen en av mina säljkriterier.  Priset överstiger det bedömda "värdet" samtidigt som det finns andra attraktiva placeringsalternativ. Vilka är då de andra attraktiva placeringsalternativen? Enligt min bevakningslista så finns några bolag med ok värdering som också är av högre kvaliteer. Dock inga REA-priser, men ok.

En annan anledning är den påannonserade utdelningssänkningen för november. Wilhelm Wilhelmsen var vid investeringstillfället en s.k. Magic Sixes och avkastningen har varit god från köptillfället för drygt ett år sedan. Både kursmässigt och utdelningsmässigt, men när utdelningen sänks så att den på årsbasis motsvarar en knappt 3% direktavkastning (Efter utdelningssänkningen ca 4% baserat på inköpspriset). Ja då uppfyller bolaget ej heller egentligen ett annat av mina krav. Wilhelm Wilhelmsen är ju inget tillväxtscase. Ett bolag utan egentlig tillväxt ska, enligt mig, leverera stora och stabila utdelningar för att motivera innehav.  Det uppfyller då ett annat av mina andra säljkriterier. Bolaget levererar inte längre det som jag förväntar mig av ett bolag av den här typen.

Söker jag 3-4% direktavkastning utan någon egentlig tillväxt finns det en mängd andra alternativ.

Kursmässigt vet jag ej vart Wilhelm Wilhelmsen kommer ta vägen. Om konjunkturen förbättras så lär kursen fortsätta gå upp. Just nu handlas aktien till kursen 182 nok vilket ger en förväntad direktavkastning på 3% på årsbasis (bolaget ger utdelning två gånger per år) och en PE TTM på 7.

Överlag är jag relativt nöjd med hur köpet och innehavet föll ut. Vid köpetillfället ansåg jag nedsidan var väldigt begränsad samtidigt har det givit en bra avkastning. Jag är dock lite besviken på att det inte blev ett mer långvarigt innehav. Min ambition är ju att egentligen att enbart ha innehav som jag aldrig ska behöva/vilja sälja.

Avkastningen omräknat på årsbasis (inkl utdelningar men ej medräknat skatteeffeker) blev +45%.

Vad tycker du? Har jag agerat rätt eller fel?


4 kommentarer:

 1. Låter som att du resonerar fullt rimligt. Ser du något särskilt alternativ på bevakningslistan som är köpvärd?

  För min del skulle jag undvika bolag som är beroende av belåningar, finns så många andra bolag som inte är beroende av det och då borde risken vara mycket mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både ja och nej. Yara är det bolag jag köpt mest av i år, men bolag som Coca Cola, Wall-Mart och Berkshire Hathaway är ju inte jättedyra heller samtidigt som de håller en helt annan riskprofil än t.ex. ett rederi. De kan ju dock alla fyra bli billigare snart också, men sådant är ju jättesvårt att förutspå.

   Radera
 2. Hmm. Min filosofi är mer att sälja vid tydlig övervärdering, om inte fundamenta har försämrats. Om inte investeringen gjordes utifrån en tydlig undervärdering (då kan jag köpa bolag med sämre kvalitet), då kan jag sälja vid full/normalvärdering eller liknande. Den vanligaste säljorsaken historiskt är väl dock när jag har gjort en felaktig/orillräcklig analys.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder mig av ett rankingsystem enligt skalan AAA, AA, A (positivt i olika grader), B (neutral) och C (negativ). Wilh. Wilhelmsen var rankad som ett B. Vid köpetillfället handlades Wilh. Wilhelmsen till ett PE under 6, en direktavkastning över 6% och P/B under 0,6. Mao var den enligt mitt sätt att se det undervärderad då.

   Radera