lördag 31 augusti 2013

Happy birthday Mr Buffett

Igår var det den kände investeringsprofilen Warren Buffett´s födelsedag. Tänkte därför uppmärksamma några tänkvärda citat från densamme samt inkludera mina tankar kring dem. Några av dem har han antagligen inte kommit på själv utan enbart citerat, men det gör dem ju inte mindre tänkvärda för det."Rule no 1. Never lose money. Rule no. 2. Dont forget rule no. 1"

Man måste ha pengar för att tjäna pengar. Förluster är negativa på två sätt. Dels själva förlusten, dels förlusten av framtida vinster de förlorade pengarna hade kunnat skapa. Better be safe then sorry!


"Its far better to buy a wonderfull company at a fair price than a fair company at a wonderful price." 

Att definiera värde och vad som är "rätt pris" är oerhört svårt. Man begår lätt misstag. Det kan vara enklare att försöka identifiera bra bolag istället. Bra bolag har tiden med sig. De levererar och levererar år efter år. Ja, kanske man enbart får medioker avkastning om man köper för dyrt, men ju längre tiden går ju mer "kommer de ikapp"."Try to buy stock in businessess that are so wonderfull that an idiot can run them. Sooner or later, one will."

Det finns gott om överoptimistiska ledningspersoner eller ledningar som gärna berikar sig själva. Det går inte förutsäga vilka och av vilken sort som kommer efterträda nuvarande. Eller ens med säkerhet uttala sig om sittande. Se till att bolaget och dess affärsmodell är så pass robust att det kan överleva både inkompetens som girighet.


"Never count on making a good sale"

Att investera utifrån tesen att man ska tjäna pengar vid en framtida försäljning är inte att investera. Det är spekulation och liknar mer situationen med att försöka finna "the greater fool". En investerare tjänar pengar på sin investering även om den inte säljs.


"You dont get paid for activity, just for beeing right."

Du tjänar inte mer bara för att du trycker på köp och säljknappen ofta. Du tjänar definitivt inte på genom att ha fel och agera utifrån det. Det enda du tjänar på är att ha rätt. Se till så gott det går att du har rätt innan du agerar. Vid osäkerhet är det bättre att avvakta (se Rule no. 1).

2 kommentarer:

 1. Har varit inne på din blogg ganska mycket och får tacka för alla intressanta och kunniga inlägg.

  Jag tror att det svåraste som nybörjare ( som jag är ska det tilläggas) är att vara omgiven av kontanter. Man hittar ett "wonderful company" och vill börja investera direkt istället för att vänta och se om man kan hitta andra mer billigare företag i väntan på att den förstnämndas pris ska gå ner.

  Mina favoritföretag är HM och Axis men tycker de verkar dyra så är beredd att vänta på en prisnedgång. För om dem verkligen är ett "wonderful company" så har jag väl ingen brådska? Har jag rätt eller fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du finner min blogg intressant. Jag definierar mig själv också som nybörjare. Väldigt få är "veteraner". Några har kanske 3-5 års lyckosamma år bakom sig men då ska man komma ihåg att det är fullt möjligt att "lyckas" i 15 år men sen ändå, efter 20 år, komma ut som en medelmåtta eller värre om man gör felsatsningar de sista åren...

   Man kan resonera på flera sätt. I ett s.k. wonderfull company så gör priset skillnad på marginalen. Är det så fantastiskt som du tror kommer du generera en bra avkastning i 20-30 år till. Eller, är du långsiktig på riktigt så är ju 6-24 månader väntetid ingen lång tid för att vänta in ett extra förmånligt pris. Psykologiskt (för mig i alla fall) så är det bra att vänta in i alla fall ett acceptabelt pris. Att ha en plan och agera utifrån den stärker den personliga karaktären! ;)   Radera