lördag 8 mars 2014

Ryssland, börsen, korruption och konflikter

En titt på ETFn RSX som följer Moskvabörsen visar att nuvarande värdering motsvarar ca PE TTM 6. Detta i en tid då många bolag som börser handlas på rekordhöga nivåer.

Detta är ingenting nytt utan ryska bolag och ryska börsen har överlag varit billigare än dess likar länge nu. Tar man en titt på Corruption Perception Index så visar sig kanske en anledning till det. Ryssland (tillsammans med Vitryssland och Ukraina) anses som ett av de mest korrupta länderna i Europa. Korruption fördyrar och försvårar samt för med sig en väldigt stor osäkerhet.




Billigt har på senare tid, i och med Rysslands ockupation av Krim-halvön, förvandlats till billigare. Eller som en amerikansk förvaltare uttryckt sig.

"But as often is the case, things tend to be cheap for a reason, and a lot of investors are realizing why Russia was looking as inexpensive as it was. A lot of times, valuation doesn’t discount the political risk until it surfaces."

Nu gäller ovanstående värdering för bolag som är noterade på Moskva-börsen. Putin har ju dock hotat med att ta över västerländska bolags tillgångar om sanktioner införs mot Ryssland. Sålunda löper ju bolag som ej är noterade där, men med verksamhet där, också en ökad risk. Är det då dumt att äga bolag som har en relativ stor andel av sin verksamhet i länder som listas högt på korruptionslistan?

Eller är dylika farhågor enbart korkade? Är det bättre att utnyttja de "låga priserna" och köpa just dylika bolag?

Kanske är det i slutänden inte en fråga om riskbedömning, utan en etisk fråga.

Eller ska man tänka som Rotschild? Han lär ju ha sagt "Buy when there is blood in the street, even if the blood is your own.". På den tiden var det brinnande krig i Europa i och med Napoleon-krigen.

Krig och konflikter har ju återkommande varit ett tema i Europa. I stort sett varje generation har utkämpat "sitt krig". Egentligen har de inte lärt sig något av föregående generationer utan upprepat tidigare misstag. Samma historia, bara en annan tid och ett något annorlunda slagfält.

Det finns på så sätt likheter mellan mellanstatliga konflikter och börsen. Kanske på grund av att de båda är ett utfall av mänskliga psyken. De båda går upp och ned i intensitet, återkommer med jämna mellanrum samt så lärs ingenting av historien utan allt upprepas om och om igen...

4 kommentarer:

  1. Jag följer Moskva börsen nu. Blir det ytterligare upptrappning i Ukraina/Rysslands konflikten och börsen sjunker så tänker jag köpa ETF/index som följer Moskva börsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt brukar ju gå upp och ned så det kan nog gå bra.

      Radera
  2. Jag håller med Skanska. De lämnade Ryssland, och att korruptionen ökade angavs som ett skäl: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=1211548

    Sen läser jag det som att de fanns där när Lenin, Stalin etc hade makten och då var det väl ännu värre än nu? Hur som helst. Att undvika länder med hög korruption tror jag är rätt. Att arbeta utan mutor är en så pass stor konkurrensnackdel så lika bra att inte vara där alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skanska gjorde troligen rätt ja.

      Jag misstänker det är otroligt svårt att bygga en långsiktig verksamhet där korruption och inte minst politisk korruption är stor. Vinster är ju helt avhängigt av att man håller sig väl med den sittande makten. Vid ett maktbyte faller ju allt. Det är nog därför man ser sådan vältran i lyx och överflöd hos vissa i dylika länder. Det gäller ju passa på när man kan för när förändringar kommer så stängs "kranen" och förutsättningarna för verksamheten. Det är nog därför det också är så populärt att flytta (både pengar och sig själv) utomlands. Det är ju bara på så sätt man har en chans att behålla det man "vunnit".

      Radera