Börshandlade fonder (eng. Exchange Traded Funds eller ETF) är fonder som handlas som aktier över en börs.
Det finns många olika varianter. De som fungerar som vanliga indexfonder till de som fungerar som hävstångsprodukter. Det finns börshandlade fonder som följer något världsindex, en bransch, eller ett land eller region.
Börshandlade fonder kan handlas på dagen, d.v.s. när börsen är öppen till det pris som säljare och köpare kommer överens. På samma sätt som med en aktie.
Kostnader förknippade med börshandlade fonder är dels courtage-avgiften för köp och sälj (på samma sätt som en aktie), dels spreaden. Spreaden är skillnaden mellan köp och sälj kurs (på samma sätt som en aktie). Samt förvaltningsavgiften (börshandlade fonder har utgifter för förvaltning på samma sätt som en fond). Dock brukar förvaltningskostnaderna vara lägre för de börshandlade indexfonderna än för storbankernas fonder.
Summerar man fördelarna, kontra vanliga fonder, så kan man påtala att en börshandlad fond är mer likvid. Den kan köpas och avyttras på dagen. Det går också komma ner i förvaltningsavgift samt få indexliknande exponering (relativt billigt) mot flertalet sektorer och regioner vilket ger en mycket stor valmöjlighet. För den som eftersöker större riskspridning kan börshandlade indexfonder vara ett alternativ till vanliga indexfonder.
Summerar man nackdelarna, kontra vanliga fonder, så kan man påtala courtage. Med vanliga fonder slipper man courtage-avgifterna (I gengäld går kanske mer av vanliga fonders medel till förvaltningsutgifter). I många fall så är inte heller månadssparande möjligt (undantag finns).I de fall man handlar börshandlade fonder utomlands (t.ex. via NYSE) så tillkommer valutaväxling och dess spread.
För den aktiefrälste så kan man också lyfta fram skillnader, kontra aktier. De är i princip detsamma som relationen mellan vanliga fonder och aktier. Man har mindre kontroll på innehaven, det är svårare att sätta sig in i fonders alla innehav (speciellt om det är i mer udda papper/tillgångar/regioner) än några börsnoterade bolag. Man styr inte ut- och inflödet av kapital. När en fond t.ex. får mer kapital behöver de ju köpa för dem även om värderingarna är höga. När folk vill ta ut pengar så måste de sälja även om värderingarna är låga. Förvaltningsavgifter tär på den långsiktiga avkastningen. Å andra sidan kan man också avsvära sig mycket arbete genom att använda sig av olika börshandlade indexfonder/indexfonder. Enligt många undersökningar ska detta över tid ge bättre avkastning än den genomsnittlige aktiespararen får ändå. Det går relativt billigt sätta ihop en "korg" mot sektorer eller tillgångar man är intresserad av. Vill du ha exponering mot rederisektorn men vet inte vilket rederi du vill ha? Köp "alla" i en ETF, o.s.v.
Den ETF frälste vänder sig kanske främst mot New York börsen för att handla, men utbudet har växt även i Sverige på sista tiden. Den största svenska leverantören är i nuläget Handelsbanken (XACT), men flertalet mäklare har börshandlade fonder från många utställare hos sig.
Exempel på en börshandlad indexfond är DB X DAX ETF. DB X betyder att Deutsche Bank är leverantör, DAX att den följer DAX-index (30 största tyska bolagen), ETF att det är en börshandlad fond. DB X DAX har en förvaltningsavgift på 0,15% att jämföra med många Europafonder som har ca 1,5%. Just DB X DAX kan man månadsspara i (courtagefritt) hos Nordnet men man står då inför dilemmat att köpen/månadsparandet alltid sker samma datum varje månad vilket kan leda till oönskade spread-effekter. Den 5:e om jag uppfattat det rätt. Hos andra aktörer kan courtaget variera.
Vad är din syn på börshandlade fonder?
Jag gillar ETF:er och ligger ganska tungt i SDIV och SPHD som ger mig utdelningar att återinvestera varje månad. Andra intressanta är PXSV, GURU, EDIV och VGK. Även SPY pga dess låga avgift om man vill följa S&P 500 mer eller mindre exakt.
SvaraRaderaEftersom Avanzas ETF-sidor lämnar mycket att önska så kanske jag bör länka till fondernas egna sidor.
SvaraRaderaSDIV: http://www.globalxfunds.com/superdividendetf/home.php
GURU: http://www.globalxfunds.com/guruetf/
SPHD: http://www.invescopowershares.com/products/overview.aspx?ticker=SPHD
EDIV: https://www.spdrs.com/product/fund.seam?ticker=EDIV
VGK: https://personal.vanguard.com/us/funds/snapshot?FundId=0963&FundIntExt=INT
Tack för tipsen och länkningarna!
RaderaJag kör själv bland annat en strategi som handlar enbart Xact OMXSB Utd (följer OMXSB-index) med några få och lätta regler för att begränsa risken i större nedgångar (>15-20%).
SvaraRaderaXact OMXSB Utd är en av få fonder i Sverige som fortfarande ger en kontant utdelning varje år (normalt kring 4%) vilket är intressant för vissa, vidare minimeras courtage och den bolagsspecifika risken som uppkommer vid enskilda aktieinnehav genom en god spridning mot OMXSB-index.
Strategin går att följa på http://tradingtheomx.blogspot.se och bör övertid slå index utan problem.
Exempelvis begränsades nedgången under IT-kraschen till cirka -30% (jmf. -72% vid full indexexponering) samt till -6% (jmf. -37%) vid finanskrisen.
- cmj
Tack för tipset!
Radera"Enligt många undersökningar ska detta över tid ge bättre avkastning än den genomsnittlige aktiespararen får ändå."
SvaraRaderaVore intressant med ref om du har det.
Hur tar jag reda pâ förvaltningsavgiften?
Då hänvisar jag t.ex. till John (Jack) Boogle som skrivit en del om ämnet. Malkiel också har jag för mig. I förbigående kan jag också nämna att framstående investerare som Buffett och Graham ger rådet att investera i index. Det bör löna sig bättre för det stora flertalet. Det ska tydligen vara extremt svårt att slå index över en tidsperiod som är längre än 15 år. 15+ år exponerar en att göra potentiellt många misstag på. Det är misstagen som drar ned en.
RaderaVad förvaltningskostnaderna för en ETF är brukar anges vid de olika ETF-beskrivningarna. Tittar du via t.ex. Yahoo Finance finns de under "Profile".
Tack! HIttade nu info om förvaltningsavgiften på Avanza. Tidigare på Morningstar lyckades jag inte hitta den infon.
RaderaMin något sorgliga reflektion är att hade varit bra om "DB X DAX ETF" hade funnits för många år sen och att jag då också känt till den.
SvaraRaderaJag köpte för många år sen "Tysklandsfonder" på SEB, som SEB sen konverterade till "Europafonder" och då la in hela Sydeuropas börser i fonden. Det blev ingen bra utveckling.
Det är bara ett ytterligare exempel på att man aldrig skall lita på fonder från storbankerna, något som jag lärt mig numera.
Besser