fredag 6 april 2012

Sverker Martin-Löf

Sverker Martin-Löf är bl.a. ordförande i Industrivärden och rankas ofta som svensk industris enskilt mäktigaste person. Han sitter också på flera poster inom SHB/Industrivärdens-sfär. Inte minst ordförandeposten i SCA där han suttit sedan 80-talet. Hans far, Rutger Martin-Löf, var också en av huvudpersonerna (VD) i SCA på sin tid. De andra posterna är styrelseordförande i Skanska och SSAB, vice styrelseordförande i Ericsson samt ledamot i Handelsbanken. Ganska nyligen har han dock uttalat sig om att skära i antalet uppdrag och uppdraget som styrelseordförande i Skanska kommer gå till Stuart Graham nu på stämman den 13 april. Martin-Löf ska enligt uppgift dock vara kvar som ledamot.

Martin-Löf har bl.a. utmärkt sig i media genom att vara uttalat skeptisk om förekomsten av global uppvärmning och klimatförändringar. Martin-Löf har menat på att föreslagna motåtgärder är dels onödiga och dels skadar det svensk industri. Koldioxidskatter orsakar nedläggning av konkurrenskraftiga anläggningar som sedan byggs upp i andra delar av världen, utan att sänka några utsläpp.

Martin-Löf har tidvis också i media varit kritisk till Riksbanken som, enligt Martin-Löf, hållt räntan för hög. Vilket ger den bieffekten att kronan riskerar vara för stark något som inverkar negativt på svensk exportindustri.


Sverker Martin-Löf är onekligen en nyckelperson inom inte bara SHB/Industrivärden-sfären utan också svenskt näringsliv, men hur väl har han förvaltat sitt arv? En del kritiker menar inte alls bra utan har pekat på ökad skuldsättning inom Industrivärden under Martin-Löfs tid och mindre väl-tajmade köp som i t.ex. Volvo.

Industrivärden brukar jämföras som alternativ till en Sverigefond, men "billigare". Industrivärden har en låg förvaltningskostnad på ca 0,18%. Man ska dock ha i åtanke att Industrivärden har ett relativt stort cykliskt inslag i sina innehav samt använder belåning för extra hävstångseffekt, vilket naturligtvis kan slå både upp och ner.

Detta märks inte minst i år. I år (Q1) har det än ju gått väldigt bra för Industrivärden som avkastat 20% (substansvärde-ökning) m.a.o. ungefär dubbelt så mycket som börsen i övrigt. Sett på lite längre sikt så ska man ha gett ca 14% årlig avkastning sedan börsnoteringen 1945 att jämföra med 13% som ska vara Stockholmsbörsens snitt under samma period.

Vi får se hur det går för Industrivärden och dess innehav framöver och vi lär säkert höra mer från och om Sverker Martin-Löf.

2 kommentarer:

  1. Läste nyligen att 70% av långsiktiga avkastningen på Stockholmsbörsen kommer från utdelningarna.
    Kan detta vara möjligt om börsen stigit 13% i snitt långsiktigt eller är det nån missuppfattning här?

    Tore

    SvaraRadera
  2. Jag har själv inte hört siffran 70% förut, men väl ca 50% och det finner jag själv rimligt. Läser man litteratur inriktad på utdelningsinvestering brukar denna siffra återkomma. I siffran 13% (som kommer från Industrivärdens hemsida) så förmodar jag det gäller totalavkastningen dvs inklusive utdelningar.

    SvaraRadera