onsdag 11 april 2012

Intervju med Jan Krepp

Jag hade nyligen nöjet att få svar på några intervjufrågor av Jan Krepp, General Manager på Sparinvest.


Sparinvest är ett kapitalförvaltningsbolag med ett fondutbud som har sin utgångspunkt i s.k. värdeinvestering. Aktieurvalen sker m.a.o. på basis av det s.k. värdekonceptet, d.v.s. att efter en analys av tillgänglig information, väljs de aktier vars marknadspris ligger betydligt under deras bedömda reella värde. Man fokuserar heller inte på s.k. "market timing" och försöker inte spekulera kortsiktigt utan försöker följa sin värdeinvesteringsstrategi genom upp- och nedgångar för att få god långsiktig avkastning.

Nedan följer intervjun. Tack för svaren Jan!

Kan du berätta lite kort om dig själv?

Jag har varit verksam inom bank och finans sedan 1989, då jag var med och startade Matteus Fondkommission tillsammans med flera ledande finansprofiler. Sedan dess har jag varit VD för Returnplus, ett bolag inom försäkrings- och fond i fondförvaltning i Nordeakoncernen och försäljningschef på Nordea Fonder. Sedan 2008 är jag chef över Sparinvest, en internationell kapitalförvaltare, i Sverige, Norge och Finland. Jag är utbildad Civilekonom från Stockholms Universitet.


Om man vill lära sig mer om sparande och aktier har du några förslag på var man ska börja?

Jag skulle rekommendera två böcker som enligt mig ger ett bra fundament för aktiesparande på lång sikt. Den första är The Intelligent Investor skriven av Benjamin Graham. Den publicerades redan 1949 men är fortsatt aktuell och läsvärd. Den andra boken är The Essential Buffett skriven av Robert G. Hagstrom som även är en erkänd värdeförvaltare hos Legg Mason.


Vilka "fällor" ska man akta sig för enligt dig när det gäller sparande och aktier?

Jag rekommenderar att agera långsiktigt, försök inte att tajma marknaden. Det är mycket viktigare att lägga tiden på analysen av respektive bolag än att försöka avgöra om det är rätt tillfälle att köpa. Jag vill även slå ett slag för en väl diversifierad portfölj av innehav om man väljer att investera direkt istället för att investera via fonder.


Har du någon förebild när det kommer till aktier och investeringar och i så fall varför just han/hon?

Eftersom jag är en trogen värdeinvesterare så är Warren Buffett en stor förebild. Han har i högsta grad blivit ett ansikte för värdeinvesterare och för långsiktiga investeringar.

3 kommentarer:

 1. Danskarnas räntefonder har gått riktigt bra de senaste månaderna - inget snack om saken.
  Tittar på SvD:s topplista (i måndagens näringslivsdel) så innehar de samtliga platser på topp5.

  SvaraRadera
 2. Gillar't. Samtliga 47 fonder följer visst FN:s principer för ansvarsfulla investeringar.

  http://www.sparinvest.se/get/3449.html?news=38083

  SvaraRadera
 3. Mathias Dahlin12 april 2012 15:20

  Skön intervju med en av Sparinvests förvaltare i DI:

  "Så blir du garanterat rikare om tio år"

  http://di.se/Artiklar/2011/11/9/250563/Toppforvaltaren-som-trottnat-pa-marknadshysterin/

  SvaraRadera