onsdag 20 maj 2015

Walmarts Q1

Walmart har nu släppt sin Q1-rapport.

Vinsten sjönk. Marginalerna pressades. De tidigare annonserade löneförhöjningarna för personalen har nu börjat visa sig i form av höjda kostnader. De tänkta mer långsiktiga och positiva konsekvenserna har ännu inte kommit. Antagligen dröjer det också. Sänkt personalomsättning och höjd service nivå kommer ju inte bara sådär på ett kvartal även om kostnadsökningar får så snabbt genomslag.

Även valutaeffekter gav en viss negativ påverkan.

Bortser man från valutaeffekter ökade försäljningen med 2,7% i jämförelse med för ett år sedan. Den minskade med 0,1% räknat i usd.

Rörelsevinsten minskade med ca 6% oaktat valuta effekter. Ca 8% räknat i usd.

Lönerna ska upp ännu mer nästa år med utlovade10 usd/timme så antagligen kommer vi få se mer utav marginalpress framöver.

Även online-försäljningen kräver sina investeringar. De ska öka och kommer även de troligen bidra till kostnadsökningar i det korta perspektivet. Här konkurrerar man ju bl.a. med Amazon.

Rullande vinst ligger nu på 5,05 usd/aktie. Till kursen 76 usd ger det en PE TTM om 15. De som följt mina tidigare skriverier om Walmart vet att det är en fullt acceptabel köp/öka nivå för mig. Jag anser nämligen att Walmart gör mycket rätt i nuläget och att det är rätt och riktigt att ta kortsiktiga resultatförsämringar för att vinna potentiellt mer långsiktiga fördelar.

Något guld och gröna skogar är det dock inte. Walmart står inför en del utmaningar. Det ska man inte blunda för. Konkurrensen är hård och marginalerna i branschen lövtunna.

Walmarts image bland lite mer välbeställd medelklass och liknande är väl heller inte den bästa. Det är inte riktigt "fint" att handla där har jag förstått. Target är tydligen "finare" Det är i alla fall så jag högst subjektivt har uppfattat det, men jag kan ha fel. Som investering kan dock löna sig att inte bara gå på vad som anses "fint", men vi får se. Hyfsat stabilt är Walmart i alla fall och värderingen i nuläget inte helt orimlig.

8 kommentarer:

 1. Jag brukar alltid använda den här videon för att beskriva Walmarts varumärke: https://www.youtube.com/watch?v=repxFQXVsHc

  Man handlar alltså inte på Walmart för att man gillar det utan trots att man ogillar det. Jag gillar därför också Walmart även om jag försöker att renodla portföljen mot tillväxt.

  SvaraRadera
 2. En liten notering är att den rullande vinsten var 5,05 usd/aktie innan gårdagens rapport. Jag får det till 4,99 usd/aktie då Q1 2014 var 1,10 usd/aktie och dagens Q1 2015 blev 1,04 usd/aktie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer 5,05 var förra rullande. Får dagens till 4,97.

   Radera
 3. Vet du/ni om det finns någon bra sida för att se amerikanska bolags rapportdatum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr inte. Jag brukar kika in på respektive bolags IR-sida.Tips mottages tacksamt.

   Radera
 4. Omsättning och vinst ökar väll mätt i SEK? Och det är ju det som är det intressanta såvida man inte tänkt spendera sina erhållna utdelningar i USA...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag nämner lite mer om valutaeffekter i nästa inlägg och möjliga effekter (Microsoft Q3). Över tid tar väl allt det där med valutor ut sig.

   Radera