torsdag 21 maj 2015

Microsoft Q3

Microsoft kom med sin Q3-rapport för ett tag sedan (delat räkneskapsår).

Försäljningen totalt sett ökade med 6% men en stark dollar drog enligt uppgift ned resultatet. Resultatförsämringen blev 10% i jämförelse med förra årets Q3. Även försäljningen hade varit bättre om man exkluderar valutaeffekter. Det här är ju inget unikt för Microsoft utan gäller många amerikanska bolag. För oss i Sverige leder en starkare dollar att våra amerikanska innehav blir mer värda i sek räknat samtidigt så leder en stark dollar till att resultaten i många av bolagen försämrats vilket kan leda till kursnedgångar i usd räknat. De tar alltså (i teorin) ut varandra något. Den dagen vi får se en svagare usd kan resultaten och kurserna stiga i usd räknat, men det blir inte lika stor positiv effekt i sek räknat. Effekten kan t.o.m. ta ut varandra.

Rullande vinst är i alla fall 2,41 usd/aktie vilket på en nuvarande kurs om 47,60 ger PE TTM 19,8.

Tittar vi nu på segmenten och exkluderar valuta effekter så får  vi följande bild

D&C Licensing (Windows, Office till konsumenter m.m.) såg en sjunkande försäljning 3,5 miljarder usd (4,6)

Detta ligger i linje med den trend som rått den senaste tiden. PC försäljningen går överlag ned och konsumenter har idag många fler roliga saker än PC-datorer att välja på.

Computer & Gaming Hardware (Xbox, Surface m.m.)  ligger hyfsat stabilt på ca 1,8 miljarder usd (1,9)

Phone Hardware (Windows-telefoner m.m.) sålde för 1,4 miljarder usd (0). Här finns ju inget tidigare referensvärde då segmentet baseras på köpet från Nokia.

D&C Other (Windows Store, Mojang - Minecraft m.m.) såg en ökad försäljning 2,3 miljarder usd (1,8). Det faller sig ju naturligt då man bl.a. köpte Mojang 2014

Totalt sett så landade försäljningen på D&C (Devices & Consumer) sidan på ca 9 miljarder usd (8,3). Ökningen är till synes inte p.g.a. organisk tillväxt utan p.g.a. förvärv. Pengarna i D&C kommer i nuläget från D&C Licensing (Windows m.m.) Segmentet står för ca 1/3 av Microsoft vinst.

Tittar vi på Commercial-sidan (Windows-servrar, Office till företag m.m.) så ökade försäljningen till 12,8 miljarder usd (12,2). Det är också här stora delen av vinsten genereras Segmentet står för ca 2/3 av Microsofts vinst.

Kassan har vuxit till ca 95 miljarder usd (86) d.v.s. ca 1/4 av börsvärdet. Det fria kassaflödet är i regel något högre än redovisade vinster vilket kan vara mumma. Dock ska man ta i beräkningen att bolag som Microsoft inte alltid nödvändigtvis kommer kunna leverera hög avkastning på sitt intjänade kapital. En del förvärv kommer vara hiskeligt dyra, en del satsningar riskerar att misslyckas.

Jag själv har inte alls förmågan att bedöma huruvida Microsofts framtida produkter  kommer vara storsäljare eller inte. Däremot ser jag vilka pengar det flödar in i bolaget och att bolaget verkar ha en förmåga att växa på företagssidan. Samtidigt är det mycket rubriker, åsikter och "brus" på konsumentprodukt-sidan, men den delen av bolaget som de facto tjänar de största pengarna är det mest tyst om. Påminner lite om en folkmassa som har fullt fokus på trollkarlens vinkande vänsterhand medan det egentligen är i högerhanden "magin" sker.

Nåväl. Det ska bli fortsatt intressant att följa utvecklingen.

9 kommentarer:

 1. Tack för genomgång, fortsatt lång Microsoft i min pensionsportfölj och det borde kunna bli fortsatta utdelningshöjningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för visat intresse Stefan! Ja det borde det kunna bli. :)

   Radera
 2. Investerar inte i aktier typ Microsoft och Apple men man slås av en sak när man läser ekonomibloggar. Jag trodde att Microsofts produkter var på väg till någon återvinningsstation för teknikskrot. Varje fall om man läser många ledande bloggar.

  Liksom när det gäller Coca-Cola är den gamla sanningen If it´s trite, it´s right. Tror att det är något Buffett citat.

  Tidningen Aktiespararen har en genomgång av danska aktier i senaste numret.
  Novo Nordisk får köpsignal, mitt senaste innehav Pandora omnämns i positiva ordalag. Lite off Topic.

  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att "dina" bolag nämns i positiva ordalag!

   Radera
 3. Det intressanta är som du säger, att "högerhanden" är där 2/3 av inkomsten sker (Commercial), medans "svenssons" står för 1/3 (D&C).

  MS växer rejält på Azure sidan (moln tjänster), många större kunder får limiterad rabatt enbart för att binda sig till Azure, tex Svenska Blåkläder (reducerad kostnad över viss tid)
  Det är även där framtiden för MS finns, en majoritet av företag kommer köra sin miljö helt eller delvis i Azure

  Har själv MS i min portfölj och funderar att öka mitt innehav

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för input. Jag är personligen inte så insatt i alla MSFTs produkter och tjänster men jag kan se att man fortfarande tjänar grova pengar och ser ut att kunna växa inom segment där bolaget inte får så mycket uppmärksamhet.

   Radera
 4. Offtopic! Jag beklagar att jag inte lyckas hålla mig till ämnet men jag håller på att bli tokig och sträcker därför ut en hand i hopp om att få rätsida på detta.

  Jag minns att lundaluppen tog förvaltningsresultat minus en schablonbeskattning på 22% för att beräkna normalintjäning för Castellum. Hufvudstaden redovisar inte förvaltningsresultat vad jag kan se. Istället redovisas rörelseresultat före värdeförändringar. Är detta jämförbart med förvaltningsresultatet?

  Vänliga hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan, tror jag. Dra ifrån finansiella intäkter och kostnader från rörelseresultat före värdeförändringar (1127,6-129,9=997,7) och du får Castellums definition av förvaltningsresultat: "redovisat resultat med återläggning av värdeförändring och skatt".

   Räknat från detta håll blir det: 2001,3-1708,6+185,8+519,2=997,7.

   Vänliga hälsningar// Joel

   Radera
 5. Sitter själv och är lite sugen på Microsoft. Är det någon som har koll på Bill Gates connections med Warren Buffet? Bill sitter ju i Berkshire Hathaways styrelse och jag tror kanske att dagen snart kommer då Berkshire går in tungt i, mer mogna, IT-bolag -kanske för att komplettera sitt innehav i IBM.

  SvaraRadera