söndag 11 januari 2015

Det glada 80-talet

Efter 70-talets oljekris och internationella lågkonjunktur tog det glada 80-talet vid. Det var dock inte brist på oroshärdar då heller.

Kalla kriget var riktigt kallt. Domedagböcker kring den nukleärt skapade efterkrigsvintern fanns att köpa som sci-fi. Sovjetunionen invaderade Afghanistan. Olof Palme mördades. Reaktorolycka i Tjernobyl vars nedfall även drabbade oss här i norr. Aids drog som en farsot över världen och synthesizern terroriserade familjefriden.

Det fanns dock ljus i detta "mörker". Skenet från den nyinköpta microvågsugnen. Mamma Ewings varma leende i TV-rutan. Madonnas röst på CD-skivan i "Like i Virgin", Gyllene Tiders "Sommartider". Lena Philipson "dansade i neon". Vi fick följa intrigerna i "Varuhuset" och applådera åt Davis Cup segrar. På bio kunde man gå på "Tillbaka till Framtiden" och förundras över tidsresor.

Och det här härliga gänget gjorde succe med låten "I wanna rock".


Något annat som rockade var börsen.

80-talet var, liksom det kommande 90-talet, en gyllene tidsålder. Tillsammans erbjöd de en genomsnittlig uppgång på ca 16% årligen! Bara genom att sitta och rulla på tummarna.


Det är nästan omöjligt att förlora pengar under tidsperioder som sådana. Man kan dock tjäna mer, om man är villig att ta lite mer risk, utan att det för den skull straffar sig så länge "festen pågår".

Det går egentligen inte säga vem som är skicklig och vem som bara tar på sig högre risk för att nå högre avkastning i en sådan här miljö. För den som tar högre risk belönas ju år efter år efter år i en sådan här miljö. På segrar som görs under en sådan här miljö kan man leva på länge, länge. För överavkastning under 80 och 90 talen ger ju vid långsiktiga jämförelser även positiva effekter 20-30 år senare.

Ja 80-talet var en glad period på många sätt. Jag väljer att avsluta inlägget med en liten bildkavalkad på 8 bilder så kan man underhålla sig att gissa/minnas vad som visas på bilderna.



























8 kommentarer:

  1. Och vi klarade oss utan bärbar dator i soffan och mobilen i fickan! Är man kommen till åren om man tycker att det var en fin tid?

    SvaraRadera
  2. Även jag minns 80-talet och ler igenkännande åt bilderna.
    Dock tror jag inte Spartacus gör det... (= "ung och oerfaren"... :))
    Har jag rätt eller fel??

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande fråga. Döljer gladiatorhjälmen ett ungdomligt hårsvall eller en flint? ;)

      Radera
  3. Under oroshärdar saknar jag framförallt:
    Att införandet av det som kallades för löntagarfonder fick framgångsrika företagare att flytta från Sverige, välkända exempel är IKEA, HM.

    För att friska upp minnet vad löntagarfonder egentligen var: Att i princip förbjuda privat företagsamhet i Sverige och överföra privata företag till staten.
    Man dolde det bakom konstruktioner som att facket skulle (så småningom) få mer inflytande genom aktieägande - för löntagarnas bästa.
    Aktierna skulle köpas för pengar från en speciell skatt som skulle tas ut från företagen själva, dvs företagen själva skulle betala för att bli uppköpta av facket. Så rent tekniskt är det en skillnad från istället att företagen blir konfiskerade av staten, men det innebär ju samma sak.
    En del tyckte att detta var fantastiskt bra (tex LO och regeringen), medan andra inte tyckte det. Några hundra tusen demonstrerade mot detta 4 oktober 1983, här är en bildlänk:
    http://img2.ntm.eu/oc/public/img/5826247/1028184321/vill-juholt-tillbaka-till-dett?w=790&h=444&mode=crop&scale=both&anchor=topcenter

    Fundera en stund över hur Sverige hade sett ut om detta hade fullföljts. Mycket bättre säger några, men kan dessa peka på några länder där det varit framgångsrikt?

    SvaraRadera
  4. Får väl säga som Robin Williams adopterade citat "Om du minns det var du egentligen aldrig riktigt där" (fri tolkning) :-)

    SvaraRadera
  5. Visst kom Madonna ut med sin "like a virgin" 1984, men de allra flesta i Sverige köpte den på vinyl då en CD kostade ca 120 kr och en LP 55 kr, motsvarar i dagens penningvärde 260:- för CD och 120:- för LP. Ofta var det lockpriser på några aktuella skivor, tex Åhléns hade egen direktimport och sålde för 49:- istf 55:- (skivbolagen i Sverige gjorde allt de kunde för att förbjuda direktimport, inte bara i form av hot och domstolsstämningar, utan även på propagandafronten då man ofta kunde läsa i tidningar att direktimportskivor hade sämre kvalité och annat påhitt)

    Och en CD-spelare kostade i dagens penningvärde ca 15 000:-
    Bättre förr?

    SvaraRadera
  6. Jag måste bara fråga! Jag har kommenterat på några av dina äldre inlägg där jag tyckte kommentarerna passade in bäst. Önskar du att man ska låta bli det och enbart kommentera på det senaste inlägget? Kan du se nya kommentarer på äldre inlägg?

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan se det om jag går in och kollar på om det kommit in nya kommentarer. De presenteras då i kronologisk ordning. Det är ingenting jag gör dagligen, men jag brukar nog uppmärksamma dem i alla fall efter några dagar så det bör gå bra att kommentera i vilket inlägg som man vill. Är jag väldigt sen "på bollen" så går det bra att maila också. Det bör jag inte kunna missa...

      Radera