fredag 30 januari 2015

Nätmäklaren Degiro till Sverige

För ett litet tag sedan lanserade den holländske nätmäklaren Degiro sin svenska nätmäklarsajt. Själv är jag notorisk otrogen när det gäller banktjänster så därför är alla olika aktörer av intresse.

Degiro är dock ingen bank och någon insättningsgaranti finns därför inte likt den som t.ex. Avanza har för sina depåer. Kundernas depåer ska dock inte vara i fara om Degiro gör konkurs då de hålls i en egen juridisk enhet, men det finstilta kring sådant vid eventuella kriser kan jag för lite om för att egentligen göra en rimlig bedömning av.

En annan skillnad är också att pengar som överförs till Degiro-depån placeras i en s.k. "cashfund". Man får m.a.o. andelar där, inte likvider. I praktiken kanske det kvittar för pengar som förs över till en depå är ju i regel till för att användas till köp av någon form av tillgång.

Kommer vi då slutligen till courtage-nivåerna så ser vi här anledningen till att Degiro tagit en stor del av den holländska marknaden. De är i regel låga. Inte bara på large cap aktier i Stockholm utan även för aktier noterade på mer exotiska ställen.

För en dryg hundralapp kan man handla aktier i Australien, Hong Kong, Japan, Turkiet, Ungern, Grekland, Polen m.fl. Klart konkurrenskraftigt.

För handel i länder som Storbritannien, Portugal, Schweitz mf.l. är de ännu lägre, ca 40 kr.

Helt klart öppnar sig möjligheter till billigare handel på fler börser via Degiro, men man ska också fråga sig om det egentligen gör det lättare att tjäna pengar?

Om man inte klarar av att göra bra investeringar på hemmaplan varför skulle man vara bättre på det på någon exotisk marknad? Om man gör bra investeringar på hemmaplan varför lägga fokus på att försöka göra det någon annanstans?

Människor kommer dock alltid vara nyfikna på att utforska det okända. Jag är i det sammanhanget inget undantag. Därav kommer vi säkerligen få se fler blogginlägg om utländska bolag runt om i bloggosfären, kanske även här.

14 kommentarer:

 1. När de har fått till det med ISK så kommer jag genast att ge Degiro en chans.

  SvaraRadera
 2. Min courtagekostnader via Avanza är kaffepengar gentemot värdet på säkerheten som kommer med att inte ha andelar i ett utländskt företag.

  Dessutom håller jag med dig om att det är svårt att lyckas med utlandsinvesteringar. Det finns några företag jag varit intresserad av (CEZ och Tallink) där courtaget är ett hinder men generellt känns det inte som att Degiro är särskilt intressant ens om de börjar stödja ISK.

  SvaraRadera
 3. Intressant med tilltagande konkurrens bland närmäklarna. För egen del så hoppas jag främst att de kan pressa priserna och även få de etablerade nätmäklarna att täppa till de luckor som finns i tillgängliga marknader via Webben som UK.

  SvaraRadera
 4. Är också lite skeptisk till exotiska marknader men tror ändå att en andel USA i portföljen är inte helt fel. De verkar ha riktigt låga courtage för amerikanska affärer, så när de fixat ISK så kanske det blir en USA-portfölj där.

  SvaraRadera
 5. På tal om nätmäklare vad tycker du om avanzas värdering?
  /Kristoffer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att den som så mycket annat verkar vara allt för hög.

   Radera
 6. Hoppas själv att nordnet börjar med brittiska aktier som "standard". Blir till att bygga upp en position med admiral group då.

  SvaraRadera
 7. Riskspridning. Att ha alla ägg/investeringar i samma lilla korg/land är inte att rekommendera om man har möjlighet att läsa på lite. Vad kan hända med ens svenska investeringar om det blir en oförutsedd helvetes nedåtspiral av kris i Sverige? Det finns fantastiska bolag i fantastiskt stabila länder som öppnar fler investeringsmöjligheter. Jag skulle t.ex. vilja äga Allianz i vårt grannland Tyskland, landet som ingen verkar intresserad av trots att det är som ett litet USA brevid oss.

  Vänliga hälsningar

  SvaraRadera
 8. Båda Hong Kong och Singapore är utan skatte med vinster och utdelningar, det är underbar.

  Om DeGiro är klart med ISK, kommer jag att öppna ett konto där med det samma.

  SvaraRadera
 9. Jag tycker det borde vara en självklarhet för Avanza och Nordnet att erbjuda digital handel på andra marknader än Norden/Kanada (och Tyskland för Nordnet). Känns oerhört förlegat med telefonorders. Hoppas Degiro gör att de ser till detta! Exempel borde ju närliggande Storbritannien och Tyskland vara helt självklara att de går att handla på direkt på plattformen.

  Jag själv skulle vilja ha Munich Re, men Avanza ger ju inte ens möjligheten att handla aktier på tyska marknaden digitalt. Och telefonorders känns som sagt väldigt förlegat för Internet-mäklare (Sandmann: ja, varför är inte fler intresserad av den tyska aktiemarknaden? :( )

  Även om man inte köper något, vill jag ha möjligheten att göra det även i andra delar av världen :-)

  SvaraRadera
 10. Antag att man testar De Giro och finner att tjänsten är dålig. Vad kostar det i så fall att överföra sin portfölj till något annat företag? Det hittar jag ingenting om på sidan.

  SvaraRadera
 11. Degiro blir bara bättre och bättre. Roligt det här att mäklarmonopolet i Sverige fått sig en snyting. Vart på tok för dyrt.

  SvaraRadera