tisdag 23 september 2014

Noteringar kring det senaste nyhetsflödet

Samtidigt som nyhetsflödet skickar den ena impulsen efter den andra mot en så lunkar livet på i sakta mak. Perioder av lite mer arbete och stresspåslag varvas med perioder av lite lugnare tempo och familjestunder. Det känns i alla fall rimligt att göra en bloggnotering kring diverse "nyheter".

Det har varit val.Valrörelsen är alltid intressant. Det är då flest människor känner ett politiskt engagemang. Det tar fram både goda som dåliga sidor ibland, men intressant är det i alla fall. Till skillnad från en del andra i bekantskapskretsen så hyser jag inget direkt politikerförakt. Tvärt om kan jag tycka att engagera sig i politik är ett sätt att ta och visa ansvar. Ta ansvar för att vilja driva samhällsutveckling i vilken riktning det nu må vara. Att stå vid sidlinjen och bara tycka och knyta näven mot de man anser göra fel tycker jag är mindre konstruktivt. Vi behöver inte färre människor med politiskt engagemang, tvärt om. Vi behöver fler.

Val är dock någonting återkommande och ur investeringssynpunkt bör det inte överraska mer än vad förutsägbara underhållskostnader gör på ett fordon. Partikelfilter på en ny dieselbil t.ex. är något som man förr eller senare behöver byta. Saker byts ut ibland. Det är inget oväntat.

Inwido närmar sig en börsnotering. Ratos får utstå en del spe över att man säljer ut sina innehav och köper "dåliga". Tycker man det är konstigt så har man nog inte förstått själva affärsiden och bör definitivt hålla sig borta. Om du har en affärsverksamhet som går ut på att köpa begagnade bilar och rusta upp dem för att kränga dem på nytt så är det väl inte så konstigt att man säljer sina finaste bilar och köper upp renoveringsobjekt? Vill man inte vara delägare av en sådan rörelse så ska man låta bli. Ratos kurs är just nu på ca 53 kr.

Yara stiger på rykten om samgående med amerikanska CF. Jag har inte satt mig in i hur det skulle påverka Yaras aktieägare eller hur pass verklighetsförankrat det kan vara utan noterar bara att kursen stigit till ca 335 nok nu.

Alibaba noterades. En kinesisk sajt. Kurs ca 90 usd just nu vilket ger ett marknadsvärde på ca 222 miljarder usd. Det är mycket pengar och mer har jag inte egentligen att säga om det.

Deere & Co harvar på. Kurs just nu ca 84 usd. Jag känner ingen större oro över att lantbruksmaskiner inte kommer behövas i framtiden. Hur kursen kommer röra sig vet jag ej heller, men ges tillfälle så kommer jag troligen köpa mer i maklig takt. Dock är jag lite putt på att dollarn börjat "kännas dyr". Ja där ser man hur man mentalt ankrar. Jag vet ju egentligen inte om dollarn kommer kosta 5 eller 10 kr om ett år och huruvida dollarn egentligen är dyr eller ej nu. Valutarörelser är ju som så mycket annat svårt att förutspå. Victoria Silverstedt "Jag investerar i valutor" verkar dock kunna det här med valutor. Jag läste någonstans att hon tidigare i år trodde på uppgång för dollarn. Jag säger grattis Victoria, som dessutom nyss fyllde 40!Mitt senaste tilläggsköp har annars gjorts i norska Aker. Ett norskt investmentbolag med fokus på olja och hav. Som så mycket annat som verkar på norsk kontinentalsockel så verkar det inte så populärt att äga nu för tiden. Det finns en substansrabatt som är, eller inte är, motiverad beroende på vem man frågar. Kurs just nu är ca 213 nok.

Nynoteringar står som spö i backen. Inwido är ett bolag jag är berörd utav men så har vi ju också Kinneviksägda Zalando. Intresset sägs vara stort, så stort så man överväger ge ut fler aktier. Ja vi får se var allt detta månde sluta. Prisintervallet är i alla fall satt till mellan 18-22,50 euro och introduktionen är planerad till 1:a oktober.

Is på rutorna. Ja, jag har fått börja skrapa is från rutorna på morgonen. Slut på nyhetsflödet för denna gång.


5 kommentarer:

 1. Jag tror inte att kritiken mot Ratos är så mycket fokuserad på att man sålt de bästa innehaven som på att man har svårt att få fram nya "bästa innehav". Om man säljer de bra bilerna men inte ersätter dem med nya får man ett ganska trist garage.

  Ett alternativ skulle vara att sänka avkastningsmålen och driva de bra bolagen med lite lägre krav (10-15 % ?) då man inte klarar av att köpa nya lovande renoveringsobjekt.

  Jag är ganska neutral till Ratos utsikter men jag tror att de insatta argumenten mot Ratos är ungefär som jag skrev ovan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja sålda bilar måste naturligtvis ersättas och jag är väl i och för sig inte överförtjust till alla affärer som gjorts av Ratos. Det går skriva ett inlägg om innehav jag är kritiskt till i Ratos portfölj men jag tycker det är intressantare att invertera i nuläget då det känns som negativiteten kring Ratos ändå finns där "ute".

   Radera
 2. Håller med att det finns mycket intressant ur investeringssynpunkt i norge.
  Men nöjer mig med att investera i Gambak för tillfället. Överhuvudtaget är jag restriktiv med enskilda aktier för tillfället. Väntar gärna en bit in i Oktober innan jag tar nya beslut.

  SvaraRadera
 3. Vad anser du om aker idag efter den stora nedgången?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man via Aker ASA får en mycket bred exponering mot norsk olja, produktion, oljeservice, Johan Sverdrup m.m. Aker bär risk-klass B i min hemmagjorda klassificering vilket gör att jag bara ska ha en mycket, mycket måttlig exponering oavsett pris. Ett sätt att inte låta eventuella value traps förstöra för en är att redan på förhand bestämma hur hög exponering man vill ha. Nu är väl Aker kanske mer utav ett konjunktur-spel, men det går ju inte säga hur långvarig och djup lågkonjunkturer blir heller.

   Radera