söndag 12 juni 2011

Be afraid, be very afraid

"Be afraid, be very afraid" är en fras från filmen "The Fly" eller Flugan som den heter på svenska. En klassiker. Någonting går fel i ett laboratorium som experimenterar med teleportering och människa och fluga "smälter" samman till en ny skapelse. Hälften människa - hälften fluga och gradvis tar flugans karaktärsegenskaper över...

Rådet om att man ska ta sig i akt kommer dock inte från filmens värld utan vi kan finna det i många, många fler sammanhang. Detta går även långt, långt bak i historien. Vi kan t.o.m. finna det från bibliska tider "Bäva ni som är så säkra, darra ni som är så sorglösa".

Jag skulle kunna tänka mig att t.o.m. i människans evolutionära begynnelse så yttrades ord av varning till varandra. Varningar som anspelade på oro för framtiden och vad som komma skall.

Det är m.a.o. troligen en högst mänsklig egenskap att vara vaksam på framtiden, att känna en viss oro. Denna egenskap tror jag också har att göra med att människan är så pass anpassningsbar. Människan är medveten om att förhållanden kan och kommer ändras och att man kommer bli tvungen att anpassa sig. Man är medveten om att man själv kan ta åtgärder som förbereder en mer eller mindre bra på vad som komma skall. Denna "förmåga" är antagligen en av förutsättningarna till att vi människor ofta så snabbt anpassar oss till nya förutsättningar. Vi är mentalt förberedda.

Denna egenskap ställer ibland till det för oss också. Ibland känner vi att saker och ting är på gång att förändras, men vi vet inte hur och vi vet inte vad vi ska göra för att bäst möta det. Dock finns metoder för att hantera detta också. Jag tänker främst på två saker.

För en mängd olika scenarion, då det inträffar plötsliga förändringar, så har man på många ställen i vårt samhälle upprättat olika former av handlingsplaner. Man har redan på förhand bestämt vad som skall göras om scenario A eller B inträffar. Liknande handlingsplaner kan, och kanske t.o.m. bör, man upprätta för sina investeringar. Det är enklare att vara rationell innan saker händer och tänka ut hur man ska agera än när man kanske är i affekt.

Översatt till aktier. Varje gång du köper en aktie så bör du också tänkt igenom vad som ska inträffa för att du ska sälja den.

Allt går ju inte förutse så hur gör man då? Jag tror på att då fokusera på "basic". Håll dig till "basic". Börja inte ta en massa åtgärder, som i alla fall enbart är grundade i osäkerhet, utan försök först tänka ut vad som är viktigast i sammanhanget och lägg fokus och energi på det.

Översatt till aktier. Vilka motiv har du för att äga just den aktien?


Hur tänker du?

2 kommentarer:

  1. Hej! Har precis fått syn på din blogg! Kul och tack för en bra skriven blogg. Och extratack för att jag finns med på din lista!

    Christina

    www.takeachanceonme.se

    SvaraRadera
  2. Tack själv Christina och lycka till med din utmaning.

    SvaraRadera