lördag 5 juni 2021

Bokus och Zalando

Bokus driver Akademibokhandeln (butiker och ehandel), Bokus (ehandel ) och bokusplay (ljudböcker) och knoppades nyligen av av Volati.

Man fick i dagarna 1 aktie per 5 Volati-aktier man äger.

Enligt Bokus är försäljningstillväxten inom branschen ca 3 %. I alla fall om man tittar på åren 2015-2020. Man redovisar en snitt EBITA de senaste åren på ca 5 %, men med skillnad mellan segmenten.

Tillväxt väntas inom de digitala kanalerna.  Den digitala försäljningen motsvarar i nuläget ca 44 % av försäljningen. Kan man få skala på bokusplay så tänker jag att det är en del som man kan utveckla vinstmarginalmässigt i framtiden, men det hela är svårbedömt.

Nuvarande börsvärde är 665 milj kr. Bokus har en försäljning motsvarande ca 1800 milj kr. På mina servetter räknar jag med en rörelsemarginal på ca 3 % under den närmsta tiden.

De utdelade aktierna får ligga som en ”bevakningspost” i portföljen. I den s.k. konglomeratportföljen (en semi-passiv modellportfölj) som går följa via mina sporadiska e-brev såldes de. Anledningen är att den specifika portföljen har en specifik inriktning. Där platsade inte Bokus som innehav.

 

Zalando bedriver ehandel med främst modekläder, men även en del heminredning och sportartiklar. Man säljer i 20 europeiska länder och har under några år varit ”tungviktaren” i Kinneviks portfölj.

Man fick för en liten tid sedan motsvarande 0,195 Zalando-aktier per Kinnevik-aktie.  Eller rättare sagt, processen ska mynna ut i det. Det är inte helt färdig än utan i nuläget är det inlösensrätter vi pratar om.

Zalando hade under 2020 38 milj kunder och sålde för ca 8 miljarder med en justerad EBIT på ca 5 %. Försäljningstillväxten ligger på ca 20 %. Man har ganska högt satta mål med fortsatt tillväxt. Nuvarande börsvärde är nästan 24 miljarder eur.

I mina ögon ser Zalando dyrt ut, men det har det å andra sidan alltid gjort. De får ligga kvar i portföljen så får jag fortsatt följa utvecklingen. I den s.k. investmentbolagsportföljen (som också går följa via e-breven) har de blivit avyttrade. Där håller jag bara investmentbolag.

Appropå investmenbolagsportföljen. Den modellportföljen blir 5 år nu i dagarna. Tänkte skicka ut ett nummer då av e-brevet och stämma av utvecklingen.

Några tankar om Bokus eller Zalando?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar