tisdag 8 december 2015

SSAB är ingenting för mig

2013 tittade jag närmre på diverse stålbolag. Posco utsågs till världens bästa stålbolag på stålindustrins motsvarighet till världens "framsida" medan SSAB i jämförelse syntes vara en nisch-aktör på världens "baksida".

Jag köpte inte något stålbolag, men det var intressant att lära sig mer ändå om stålindustrin. Sedan dess har det fortsatt vara turbulent.

För SSAB:s del har kursen halverats det senaste halvåret.


Även om jag inte är oäven att gå in i bolag som verkar i branscher som har konjunkturen mot sig så är det inget jag ens överväger i SSABs fall. Varför?

Jag vill se att bolagen trots konjunkturnedgångar kan göra vinst och ge utdelningar. Det har i princip utmärkt alla bolag jag köpt under deras nedgångsfaser oavsett om det handlar om gödsel, missiler, traktorer eller rederi. De har ändock klarat av att göra vinst och ge utdelningar. Den sitsen är inte SSAB i.

Risk kontra reward pratet bryr jag mig inte om. Risken är för hög. Det här kommer jag få emot mig den dagen kursen tredubblats, men det kvittar. Det är inte min kopp te. Jag dricker inte te, jag dricker kaffe.

Kanske sitter man nu på Industrivärden och funderar på hur mycket pengar som behöver skjutas in? Kommer en nyemission behövas? Vi får se.

Hur tänker du kring SSAB? Bottenfiskar du, undviker du, är du långsiktig, blankar du?

10 kommentarer:

 1. Det var inte så länge sedan råvarusektorn var i kris i Sverige. Sedan kom den igen med Kina som draglok för efterfrågan. 10 år frammåt i tiden tror jag inte vi får se samma uppsving igen. Tror på industribolag som specialiserat sig och förädlar råvaror i en skyddad bransch. Inte basmetallproduktion för den stora massan. I allafall inte för de svenska bolagen. Där är konkurrensen för hård.

  SvaraRadera
 2. I wouldn`t touch it with a ten foot pole.//Stavros

  SvaraRadera
 3. Well,

  Intresserar mig inte för den typen av bolag. Jag köper bara kvalitet. Bolag typ Novo Nordisk och Pandora.

  Hade jag haft inflytande på Industrivärdens portfölj hade följande skett: Försäljning av SSAB. För likviditeten hade jag dammsugit marknaden på SCA aktier. Tillhör ju ett av Industrivärdens verkliga kärninnehav har väl hängt med sedan bolaget bildades.

  Varför SCA? Svar: Man verkar satsa på en gren som utgör hygienprodukter, och en gren som utgöres av skogsindustrin. Vem vet kanske får vi se två separata bolag? Jag tror en renodling kommer att synliggöra stora värden. Själv planerar jag ett större "bet" på SCA. Sitter dock på händerna. Något måste jag sälja har inte bestämt vad.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 4. Nu blir det riktigt sektlikt här, men...

  Slopad utdelning och då inte på grund av någon strategisk och långsiktig satsning utan beroende på stora förluster... "Enough said..."

  Blanka i stället, alltså? Nej, ingenting jag sysslar med.

  Med vänlig hälsning

  Carolus

  SvaraRadera
 5. Jag sitter på en liten post i finska stålbolaget Outokumpu som har gått ner en massa. Vet inte om det är klokt att behålla aktierna, men förlustavdraget är större än marknadsvärdet, så jag behåller dem tills vidare eftersom det kan finnas någon taktisk tidpunkt att utnyttja förlustavdraget. Bli inte chockerade om ni tittar på Outokumpus aktiekurs på Avanza; kursen har felaktigt räknats om till växelkursen 1 finsk mark = 1 euro, så Avanza har fått för sig att det skedde ett jättestort fall den 1 januari 1999.

  SvaraRadera
 6. If he followed our philosophy in this field he would more likely be the buyer of important cyclical enterprises—such as steel shares perhaps—when the current situation is unfavorable, the near-term prospects are poor, and the low price fully reflects the current pessimism.
  From The Intelligent Investor, p.383

  Book value per share för SSAB A är nu 82.62 kr. Om man följer Grahams metod: A price less than two-thirds of book value, då imköpspriset borde vara 55.08 kr. Men priset för SSAB A är nu 25.8 kr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man vill ju inte gärna argumentera emot Benjamin Graham... :-)

   Det ska dock tydligen bli värre innan det blir bättre. Hörde på Ekonomiekot i morse att SSAB vinstvarnar. Aktien är ner ca 10 procent i skrivande stund.

   Med vänlig hälsning

   Carolus

   Radera
 7. Jag är glad att jag kan köpa ännu billigare .
  Tack så mycket för Mr. Market och blankare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var försiktig bara. Håller tummarna att det går bra för dig!

   Med vänlig hälsning

   Carolus

   Radera
  2. There were some attractive issues-it was shooting fish in a barrel. They weren´t huge fish.but you were shooting fish in a barrel. You knew you were going to made good money. (From Warren Buffett, The Snowball, p. 124)

   SSAB är en fisk i en tunna, du behöver bara skjuta!

   Radera