måndag 3 augusti 2015

Microsoft Q4

Microsoft har delat räkenskapsår och avlämnade därför för ett tag sedan sin Q4-rapport.

Omsättningen minskade med 5%. Det mesta av det var p.g.a. valutaeffekter. Bortser man från det så sjunker dock försäljningen ändå inom segmentet Device & Consumers bl.a. p.g.a. sjunkande PC försäljning vilket slår mot Windows-försäljningen. Försäljningen ökar dock inom Commercial där bl.a. serversidan finns.

Tittar vi närmre på D&C så syns det att konsumenter överger PC och Windows samt att Windows-telefoner är en flopp. Det enda som verkar gå hyfsat är X-box.

På Commercial-sidan är det server och molntjänster som växer. Mellan tummen och pekfingret står nu försäljning av molntjänster till företag för ca 1/10 av Microsofts totala försäljning.

Andra noteringar som bör göras är att Microsofts köp av Nokia skrivs ned. Förre vd:n Ballmer får skulden för köpet och huvuddelen av de personalnedskärningar som annonserats gäller just den här telefon-delen. Där ser man hur över 7 miljarder usd kan förbrukas snabbt. Nedskrivningen blir för övrigt några hundra miljoner mer än man köpte för. Ja vad ska man säga...

Frasen "This charge has no impact on cash flow from operations" betyder för övrigt att det drabbar inte nuvarande kassaflöde för man har redan bränt pengarna! Röken är sedan länge sedan bortblåst och eldstaden är uraskad. Gudrun Schyman som brände 100.000 i kontanter under 2010 års Almedals-vecka ligger m.a.o. rejält i lä i jämförelse med Microsoft.

Istället för telefoner har man nu fått snilleblixten att investera 100 miljoner usd i taxi-tjänsten Uber vilket ger tjänsten en värdering på 51 miljarder usd. En tjänst som anklagats för att gynna s.k. svart-taxi.

Microsoft har också lanserat Windows 10. En version där alla som har Windows 7 och 8 ska få uppdatera till gratis (om man vill). Vet inte så mycket om detta "nya" Windows. Kanske någon annan som vill ge sin syn? Microsofts intjäningsförmåga hänger ju dock inte på mina personliga preferenser utan på hur det går på server-sidan och molntjänsterna.

Kortfattat så är min syn att Microsoft tjänar (överlag) bra med pengar, men de bränner också bevisligen en hel del också (lätt kommet, lätt förgånget). Microsofts framtid ligger troligen inte på hardware-sidan, eller på att försöka  attrahera privatkonsumenter med prylar och tjänster, utan på företagssidan och få företag att abonnera på t.ex. deras molntjänster. Redan idag står Commercial-segmentet för 2/3 av Microsofts vinst. Det är också här man fortsätter växa medan man får mindre roliga nyhetsrubriker när det gäller konsumentsatsningarna.

Kurs just nu ca 47 usd.

2 kommentarer:

  1. Fördelen med Windows 10 är identitetshantering + molntjänsten Azure som minskar behov av lösenord och kommer göra det lättare för användare att röra sig mellan enheter smidigt. Samt enklare att administrera mobila enheter. Frågan är dock eftersom support på Windows 7 är tom 2020 så kommer en del tveka inför en potentiell uppgradering.

    Sitter just nu och jobbar i miljön och och sett ur företagssyn gillar jag den skarpt, först anblicken var att allt flöt på snabbare.

    //Havrebollen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för insynen på Windows 10. Positivt att det ur företagssynpunkt ser bra ut.

      Radera