Kanske lite off-topic mot det sedvanliga innehållet på bloggen, men jag tyckte videon var tankeväckande.
Jag vet inte själv vad den optimala fördelningen bör se ut i ett samhälle, men jag misstänker starkt att när det börjar bli allt för stora skillnader så kan det lätt kan leda till oroligheter i förlängningen. I alla fall om det kombineras med någon form av krissituation; matbrist, energibrist eller dylikt som kan verka som katalysator.
Det kanske låter udda att man i USA skulle kunna få interna oroligheter,
men jag tror inte någon nation egentligen kan säga att man inte kan få
utstå detta. Visserligen tror jag demokratiskt styrda nationer har en fördel i och med att demokrati kan verka som en "pysventil". Missnöjesyttringar kan mildras och ske under kontrollerade former, men immuna är de inte. En del oroligheter har vi t.ex. redan sett i södra Europa i spåren av krisen. Kommer vi få se mer?
Jag tror inte att fördelningen är mer "jämlik" här i Sverige/Europa men har ej sett några siffror. Någon som vet?
Väldigt intressant!
SvaraRaderaSkulle vara intressant att göra samma film om Sverige, skulle nog påvisa motsatsen av situationen i usa, dvs att vi är mkt mer jämlika än vad vi tror eller ser som idealt.
Löneutvecklingen för högavlönade VD-ar här liknar utvecklingen i USA.
SvaraRaderaEnda skillnaden är att det inte finns lika stor grupp fattiga här.
Tror att det är mer jämställt i Sverige mycket på grund av vårt skattesystem faktiskt. Här har vi ju en progressiv skatt (ökar med ökad inkomst) men har läst att USA har faktiskt en regressiv skatt(alltså om man tjänar mycket så går mindre del av inkomsterna till skatt än för de som tjänar mindre).
SvaraRaderaGrym film! I flera bemärkelser..
SvaraRadera/V
Förmögenhetsfördelningen är inte direkt bra i sverige heller.
SvaraRaderahttp://www.scb.se/Pages/TableAndChart____195803.aspx
De rikaste 10% äger mer än alla andra tillsammans. 20% har en negativ förmögenhet. Totalt 40% har en förmögenhet på 8000kr eller mindre. Det är ännu värre om man tittar på top 1%.
Inkomstfördelningen (av tjänst) är däremot bättre här. Till största delen ett arv från hur vårt skattesystem är/var uppbyggt. Vi har också ett helt annat socialt skyddsnät.
De rikaste tjänar dock sina pengar via kapitalinkomster och möjligheten att slippa skatt eller betala en låg skatt är stor.
Ett sätt att mäta ekonomisk jämlikhet är Ginikoefficient, se t ex http://en.wikipedia.org/wiki/Gini_coefficient
SvaraRaderaVia Google kan du hitta mer info.
Tack för länktipsen!
SvaraRaderaVäldigt intressant film.
SvaraRaderaJag är väldigt mycket för fördelningspolitik eftersom jag tror att företag mår bra av att ha många kunder. Man tjänar inga pengar på att stora grupper är utanför konsumtion.