tisdag 23 augusti 2022

Hur mycket får man tjäna när man får CSN?

Det är alltid bra att arbeta och tjäna pengar. Många som studerar och uppbringar studiemedel passar därför på att jobba. Om inte under själva studierna, så kanske i alla fall under sommarledigheten.

Då kan det vara bra att tänka på hur mycket man tjänar. Om man tjänar för mycket så riskerar man slå i det s.k. inkomsttaket och därmed få sänkt studiemedel.

CSN består av två delar. Bidrag och lån. Bidraget är en subventionerad gåva. Det behöver man ej betala tillbaka. Tänk som bidraget under gymnasietiden. Lånet däremot, även om det är otroligt gynnat, ska betalas tillbaka.

Hur mycket man kan få beror på studiefart m.m. Men i normalfallet så under 2022 så kan man få ut 3360 kr i bidrag och 7728 kr i lån för fyra veckors studier på 100 %. Med sänkt studiefart sänks också summan. Exempelvis om man studerar på 50 % så är motsvarande siffror 1660 kr och 3884 kr. Ett halvårs studier motsvarar 20 veckor.


 

Om man tjänar pengar via arbete så kan dessa siffror minska. I vanliga fallet är ”fribeloppet” 90.00 kr per halvår. Fribeloppet räknas alltså per halvår, ej år. Om du tjänar mer under ett halvår så kan du ”förlora” CSN-ersättning.

Det här taket/fribeloppet slopades under corona-åren, men är nu åter igen infört fr.o.m. 1 juli 2022.

Att tänka på också är att vinster från t.ex. bostadsförsäljning, a-kassa, aktieutdelningar via depå m.m. också räknas in som inkomst. Ha med andra ord koll på kapitalinkomsterna också. Lönen som räknas är så klart bruttolönen.

Hur beräknas då räntan på CSN-lånet?

Jo den beräknas på den genomsnittliga upplåningskostnaden för staten de senaste tre åren samt med avdrag på 30 %. Beräknat på november-räntan. Man gör inget eget ränteavdrag på CSN-lån. Det är redan medräknat.

För 2022 är räntan på CSN-lån 0 %. Det tillkommer sedan en expeditionsavgift på 150 kr och år. Oavsett ränteläge.

2021 var räntan på CSN-lån 0,05 %. 2019-2020 på 0,16 %. 2015 var senast den var på ensiffrigt d.v.s. 1 %. Då styrräntan först under 2022 gått upp från 0 eller lägre så borgar det för tämligen låg ränta på CSN-lånet ett tag till.

Sverige är ett av de länder som man har bäst möjligheter att utbilda sig, billigt. Grundskolan är avgiftsfri och man avkrävs ej bekosta material eller något annat. Gymnasieskolan likaså. Man får t.o.m. bidrag för att studera. Samma sak med högre studier. Bidrag och väldigt, väldigt gynnade lån.

Dessutom har vi en arbetsmarknad som skriker efter folk i diverse olika branscher. Branscher där egentligen ingen yrkesutbildning krävs alls. Bara att man är hyfsad i sitt beteende och kan dyka upp hel och ren på rätt plats vid rätt tidpunkt. Så alla möjligheter finns även att tjäna extra pengar för den som kan tänka sig det.

Lycka till med arbete och studier. Finns få ursäkter. Det hänger bara på dig själv.

söndag 21 augusti 2022

Embracer Q1 2022

Delat verksamhetsår så ”Q1” avslutades nu i juni. Vi visste redan att det första halvåret för Embracer inte skulle vara så spännande. Man hade redan proklamerat att det är först efter sommaren det blir några egentliga tyngre släpp plus att det är ganska tuffa jämförelsesiffror.

Noterbart är att detta blir första rapporten enligt IFRS-standarden. Det påverkar främst avskrivningar, men fokus här har hela tiden varit operativt ebit. Numera kallat justerat ebit.

Även att marginalerna var klart lägre än för ett tag sedan går notera ned. Omsättningen har dock stigit kraftigt. Asmodee har tillfört en hel del i försäljning, men det är helt klart andra marginaler i den branschen. Vilket tagits med i beräkning.

Man upprepar sin guidning om att man kommer vara baktung. På rullande 12-månaders har man 4,5 miljarder i op. ebit. Man guidar långt över det, men jag brukar inte lite på bolags guidningar utan jag har utgått från mina egna antaganden.

När det gäller förvärv så annonserades ytterligare. Motsvarande ca 850 milj kr ytterligare op. ebit för nästa verksamhetsår. Man tänker sig stark tillväxt, men vi får se. Jag nöjer mig att räkna på lägre än utannonserat. Prislapp ca 8,2 miljarder kr. Mycket pengar, men jag tog upp förvärvsexempel i förra inlägget. Kan man köpa något för ebit 10 som dessutom beräknas ha kraftig tillväxt så är det bra. Hade man betalat gånger 15 och man räknar med ”vanlig” tillväxt så hade det varit mindre bra. Som med alla förvärv så kan det bli både bra som dåligt och det är först efter att man har år av förvärvshistorik som man vet hur duktiga ledningen är på att både hitta objekt som att förhandla prislappar som gör det till rimliga förvärv.

Fokus denna gång är IP rättigheterna till Sagan om Ringen och Hobbit d.v.s. Tolkiens arv. Att vi ser och tänker oss alver, orcher och dvärgar så som vi gör är mycket Tolkiens förtjänst som var banbrytande i sin genre. Visserligen tog han mycket från bl.a. nordisk mytologi, men alla fantasyförfattare därefter har i princip gått i hans fotspår. Ingen som har minsta intresse för fantasy har missat Tolkien. 


Blir intressant att se hur detta förvaltas över åren i speltitlar.

Ja det är många delar i Embracer nu för tiden så man får ha koll på de stora dragen, men jag har skissat på ett scenario där vi nästa kvartal kan få se op ebit på ca 1,5 miljarder och därefter ett pengaregn på ca 2,5 miljarder i och med lite mer spännande lanseringar.

Bolaget är i skrivande stund ”grönt” i min bevakningslista. Det handlar bara om hur mycket exponering man ska ha i ett enskilt bolag och jag kör en diversifierad portfölj. Där några tyngre, enligt mig väldigt säkra, innehav blandas med många små bäckar som på totalen förhoppningsvis ska driva kvarnen.

Nuvarande värdering P/S 4,5 med en rullande op. ebit på ca 26 % (Mitt "basecase" när jag räknat ligger på 25 %) samt med en förväntan om en kraftigt ökad rörelsevinst.

lördag 20 augusti 2022

Beijer Alma Q2 2022

Blir lite svåra jämförelser den närmsta tiden p.g.a. bolaget både säljer och förvärvar. Sammantaget så blir bedömningen att H1 är ganska så ”platt” om man bortser både från förvärv som valutapåverkan.

För Q2 kom rörelsemarginalen in på 13 % vilket vare sig är bra eller dåligt utan ligger som förväntat om man slår ut ett längre snitt. Som jag skrev 2021 så ”De två senaste kvartalens rörelsemarginal bedömer jag inte vara hållbara då de ”boostas” av kostnadsbesparingar” så det förväntades som sagt inte hålla i sig.

Tillväxten var dock sämre än vad jag räknar med på sikt, men det klappade i alla fall inte ihop.

Man skriver t.ex. ”Verksamheterna i Norden visade på styrka och organisk tillväxt, medan efterfrågan i övriga Europa och Asien har påverkats mer av externa omvärldsfaktorer, såsom kriget i Ukraina och covid. Fortsatt hög inflation har lett till kostnadsökningar, som i hög grad kompenserats med prisökningar.”

När det kommer till försäljning av Habia Cable och förvärv av ungefär lika stora John Evans Sons så är jag besviken. Rationalen i att sälja Habia Cable kan jag förstå. Går få ut högre marignaler totalt sett utan verksamheten. Prislappen var ok, men inget att hurra för. Ca P/S 1-1,1. Vilket också är vad en rörelse som Habia Cable med sina marginaler och tillväxt bör värderas till. Så enligt mig ganska mycket ”fair value”. Man får dock boka en reavinst på ungefär en tredjedel av beloppet.

Man köper sedan en amerikansk rörelse för 90 plus eventuellt upp till extra 61,5 miljoner usd. Mellan tummen och pekfingret motsvarar det i så fall ca P/S 4 för rörelsen. För att det ska vara en ok affär och man tänker att den antagligen växer i takt med branschen i övrigt så behöver det vara bra höga marginaler. Det flaggas för 10 milj usd i EBITA. Det låter som sagt dyrt. Det ska bli intressant att följa, men jag undrar när det går räkna hem detta köpet. Lägg därtill dollarkursen som den är nu så får man hoppas bolaget inte köper på någon form av topp kurser för att sedan se det resultatsmässiga bidraget falla ihop p.g.a. att dollarn försvagas framöver i takt med att vår egna svenska som europeiska centralbank jagar ikapp med räntehöjningar.

Ingen kan veta, men jag är i alla fall vid första anblicken inte så imponerad. Är det verkligen rätt tid och bäst nyttjande av pengarna att ta sig an och köpa in sig på den amerikanska marknaden nu då hjulen snurrar för fullt där, priset på och bevisligen utanför börsen därefter samt dollarn dyrare än någonsin? Jag är tämligen fundersam kring det här.

För några år sedan var Beijer Alma en högutdelare för det var tanken då. Inga konstiga affärer utan överskottet skulle gå till ägarna. Sedan har man lagt om strategin i linje med andra populära bolag. Förvärv är bra. Om man gör dem rätt. Juryn är fortfarande ute.