Drygt två veckors rundtur är snart till ända. Europas motor inklusive transitland nummer ett Tyskland passerades denna gång för att istället avnjuta härliga dagar, mestadels i Frankrike. Upplevelserna har varit många och det är också bra att komma iväg lite för att få perspektiv på saker och ting. Som alltid inser man snart att vad som händer med ekonomin i lilla Sverige beror helt och hållet på huruvida det snurrar nere i Europa eller inte. Städer på kontintental-Europa får våra svenska städer att se ut som en glesbygdsregion. De franska fälten får Skåne-åkrarna att se ut som småtegar. Holländska växthus får våra att se ut som små drivhus på pallkragar. Ja, jag förmodar att du käre läsare vet själv.
Något som vi har mer utav i Sverige dock är kostnader. Bränslet är något dyrare, restaurang-besök är dyrare, bostäder ter sig dyrare. Roar mig ibland och kollar bostadspriser utomlands och det som slår mig är att man kan t.ex. köpa en mindre, helt ok, villa i en fransk by vid kusten (medelstor stad med våra mått) för vad du knappt får ett hus för i Sverige i inlandet. Då har ändå vår valuta-kurs gått åt fanders de senaste åren. Är inte insatt i driftkostnader, men misstänker att även driften kan vara billigare…
På börsen har inte mycket hänt de här dagarna innan rapportperioden börjat förutom att det fortsatt är skakigt bland fastighetsbolagen. Flera av dem värderas nu till lägre än vad de gjorde under den djupaste corona-kraschen. Vi har priser som är hälften av substans-värdet. Som vanligt så flyr folk det som går ner i pris. Såg fonder som flaggat ner innehav i fastighetsbolag. Fonder behöver sälja när folk säljer fondandelar.
Hur illa kan det bli? Ja 90-talet var ingen succe. I en del fall så försvann 2/3 av värdena bland kommersiella fastigheter. Jag är dock inte så orolig. Jag tror mer i så fall på scenariot som en av våra banker har gjort, att vi mellan Q4 2022 och Q4 2023 skulle kunna få se 10 % i värdeminskningar. MEN första bolagsrapporten från ett fastighetsbolag kommer strax. Ska bli spännande.
Jag är köpare i denna marknad. Inte för att jag vet vad som händer under Q3 eller Q4, men för att det för den långsiktige oftast lönar sig att köpa då priserna liksom förväntningar är låga. Det fortlöpande veckosparandet har ökat och ligger på nästan det dubbla som för ett år sedan. Det är kopplat till att det finns mer attraktivt att köpa där ute nu än då. En väldigt enkel metodik. Öka andelen som går till aktiespar när värderingar kommit ner för att tillgängliggöra mer pengar då. Minska när värderingarna går upp. Inte för att strypa av helt, för man ska alltid vara en nettosparare, men för att göra köpen mindre då.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar