måndag 4 juli 2016

Investera i E-sport

E-sport (elektronisk-sport) är en beteckning på tävlingar som görs i olika sorters data- eller konsollspel.



Begreppet sägs härstamma från Sydkorea där sporten utvecklades på en större skala. Det var spelet Starcraft, utvecklat av Blizzard, som stenen i rullning. Ett spel där man kan spela en av tre raser, terrans (människor), zergs (insektsliknande, koloni byggande ras) eller protoss (utomjordingar med avancerad teknologi och kastindelat samhälle).



Sverige har inte varit sena på bollen heller, relativt resten av världen, utan näst efter Sydkorea så har svensk media varit först ute med att göra TV av större events. Mest täckning av e-sport i TV här har troligen TV4 och TV6 haft, ägda av Bonnier respektive MTG (Modern Times Group).

Största sajten för direktsänd videoströmning av e-sport är Twitch.tv. Sajten lanserades 2011 men står nu för ca 40%! av videoströmningstrafiken i USA. För inte länge sedan köpte Amazon upp sajten för 970 milj usd. Twitch.tv har ca 45 milj unika besökare i månaden.

Även Disneys ESPN sänder en del e-sports turneringar och Alphabet lanserade i höstas Youtube Gaming i ett försök att konkurrera med Twitch.tv.



Det finns ett flertal större turneringar. Inte minst Dreamhack Open som arrangeras av det i Malung grundade Dreamhack. Ett sådant där källarprojekt som utvecklats över årens lopp och förra året såldes för 244 miljoner kr till MTG.

MTG har även förvärvat 74% i tyska Turtle Entertainment som driver e-sportligan ESL (Electronic Sports Leage kan jämföras med fotbollens Champions League) samt även inkluderar amerikanska ESEA som utvecklat en teknikplattform för e-sporttävlingar. 2016 förväntas e-sport omsätta ca 1 miljard kr för MTGs del.

Första stora globala e-sporturneringen var World Cyber Games i Sydkorea. I Nordamerika anordnar Major League Gaming spelturneringar i USA och Kanada. MLG ägs efter uppköp av Activision Blizzard. Bland de största e-sportturneringarna i Norden är Fragbites Masters.

Spel som Counter Strike, Star Craft, FIFA, Call of Duty, League of Legends, Hearth Stone, Street Fighter, Super Smash Bros. och Dota verkar vara bland de populärast i e-sports sammanhang. Utvecklade av bolag så som Valve Corporation. Activision Blizzard, EA Sports, Capcom och Riot Games.



Ett annat bolag som står bakom många turneringar är Nvidia. Bolaget är egentligen ett elektroniktillverkningsföretag med bl.a. grafikprocessorer i produktlinjen.

Konkurrenten AMD har också försökt hänga på, men har fått se sig bli ganska omkörda av Nvidia. Men framtiden är ju som alltid oviss.

Finns det pengar i e-sport för utövarna då? Ja i alla fall om man tar sig till toppen. Vinstpotten som gick till vinnande lag i International Dota 2 Championship 2015 var ca 55 milj kr. Ranking på lag världen över kan man bl.a. hitta på sajten Gosu Gamers.

I skrivande stund rankar en del svenska lag  bra i t.ex. i spelen Dota (Lag Alliance), Counter Strike (Lagen fnatic och Ninjas in Pyjamas) och Hearthstone (Lag Ostkaka).



Det verkar, liksom i all annan sport, att pengarna främst genereras via sponsorer och reklam. Sponsor- och reklampengar i sin tur är ju en funktion av hur mycket publik sporten drar. En växande publikskara lockar in mer pengar i sporten. Jag har sett publiksiffran 200 miljoner för e-sport i nuläget nämnas och att den förväntas stiga till ca 350 miljoner tills 2019. Som alltid är det svårt att veta.

Mig veterligen finns ingen helt renodlad e-sports aktie. Det finns istället bolag som drar nytta av trenden och är mer eller mindre involverade på olika sätt och vis. MTGs satsning har varit märkbar på senare tid då man sålt av tv distributions-kanaler för att istället köpa e-sports relaterade verksamheter.

De noterade bolagen som nämnts ovan är. MTG, Amazon, Disney, Alphabet, Activision Blizzard, EA Sports, Capcom, Nintendo, Nvidia och AMD. Av dem är ju MTG och Disney mediabolag, Activision Blizzard , Capcom och EA Sports spelutvecklingsbolag och Nvidia och AMD elektronikbolag.

Hur går dina tankar kring e-sport? Branschen och dess framtid? Tips på fler noterade bolag som investerar i e-sport?

5 kommentarer:

  1. Ett spännande samarbete inom detta fält sker mellan Facebook och Activision (http://variety.com/2016/digital/news/activision-blizzard-facebook-live-esports-1201772632/).

    Jag tror detta är ett försök mot att göra e-sport mer mainstream (och tjäna mer pengar, såklart). ATVI bettar mycket på e-sport. Precis som du nämner så har de köpt in sig i MLG. De äger också Blizzard sedan länge vilka har god erfarenhet av att producera "e-sport vänliga spela" (Starcraft bla). De har nyligen släppt Overwatch vilket har fått helt ok mottagande.

    Det andra fältet inom "gaming-världen" som växer starkt är mobilspel. Under 2017 väntas värdet på den totala mobila spelmarknaden vara över 40 miljarder dollar! Här har ATVI gjort ett klockrent köp, anser jag, av svenska King. Här kommer pengar att göras!

    SvaraRadera
  2. Off Topic

    Var ju nationaldag i USA igår. Ser att Avanza erbjuder gratishandel idag för att fira nationaldagen. Vill man ha en bred exponering mot den amerikanska marknaden är Vanguard Total Stock Market ticker VTI något att titta på.

    En exponering mot några tusen bolag. Utdelningar mars, juni, september och december. Förvaltningsavgiften är 0,05%!! Jag har själv denna produkt i portföljen.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns som ett bra val! Jag hade själv helt missat att Vanguards fonder finns tillgängliga på den svenska marknaden något jag blev uppmärksammad på för en tid sedan. Jag har sedan dess styrt över en inte obetydlig del av mina tillgångar till främst Vanguard total world stock index fund (vt) som har ca 7456 underliggande innehav. Det känns som en stabil grund att bygga portföljen kring och man kan ju tex ”krydda” portföljen med tex Nordnets svenska superfond om man har för avsikt att bo och verka i Sverige.

      Vanguard har ju generellt sett avgifter som ligger på en nivå som normalt sett inte är tillgänglig för de flesta sparare/investerare och som alla vet så är det där med avgiften rätt viktigt för den som är långsiktig. //Stavros

      Radera
  3. @Stavros

    Vanguard är ju John Bogles skapelse. Burton Malkiel har varit aktiv i styrelsen bara tunga namn. Förvaltningsavgiften är häpnadsväckande. Spiltan tar 0,2% för att förpacka några svenska investmentbolag. Är mycket nöjd med min investering. Utdelningarna kommer som dom skall.

    Soliga Hälsningar

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här börjar ju mest likna en reklamkampanj, men ta bara en sådan sak som att Vanguards fonder äger fondbolaget. Det känns som ett bra upplägg för att kostnaderna ska hållas nere och att eventuellt överskott hamnar "rätt". //Stavros

      Radera