tisdag 14 oktober 2014

Månadens MIILF

Dags för en liten kort uppdatering gällande månadens MIILF - Mature Investors I´d Like to Follow.

Denna MIILF-bevakning uppdateras fortlöpande och fokus ligger på vad några erkänt duktiga kapitalförvlatare förvärvat och till vilka priser de ansåg det vara köpvärt.



Odin

September 2014
Lindab ca 65 kr
Latour ca 185 kr
MTG ca 240 kr
Stora Enso ca 60 kr



Simon Blecher

Oktober 2014
H&M ca 290 kr
Skanska ca 145 kr


Skagen

September
Philips NV ca 30 usd (Om via NYSE)
Gap ca 42 usd
Volvo ca 80 kr





Kommentar

Odin har en liten blandad kompott av inköp. Simon Blecher ökar i välbekanta H&M och Skanska. Skagen har fortsatt öka i Philips NV och Gap. Dessutom verkar man fattat intresse för Volvo. De är inte ensamma. Det är det fler förvaltare som har gjort. Det har ju pratats länge om att marginalförbättringar förväntas/efterfrågas.

20 kommentarer:

  1. Jag önskar att jag fick chansen att fråga Blecher varför han har inte gillar Sandvik längre. Han älskade ju aktien när den stod betydligt högre än nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm kanske makro spökar. Gruvindustrin har ju inte sett någon vändning än så vitt jag vet.H&M är en kvalitetsaktie och Skanska har väl börjat ser lite ljusare tider i USA. Bara spekulationer från min sida dock.

      Radera
  2. Själv har jag köpt Castellum nu på förmiddagen. En aktie som varit uppe till diskussion under lundaluppens storhetstid. Fin direktavkastning, och attraktiv värdering
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Castellum verkar ha en stabil historik.

      Radera
  3. Castellum borde vara ett bra val långsiktigt. Ofta gäller det att passa på att köpa kvalitetsaktier när börsen redan har gått ner en bit och rapporteringen är avklarad

    SvaraRadera
  4. Själv känner jag mig stressad. Inte för att jag är orolig för nedgången utan att jag har för lite kapital nu när det börjar bli köpvärt. Lars och Anonyms köp av Castellum är något jag själv funderar på vid nästa månadsköp. Annars General Electric eller Sampo.

    //K

    SvaraRadera
  5. Jag saknar diskussionsfältet från Lundaluppen. Trevligt att se Lars här!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är saknat. Det diskussionsfältet hade få motstycken. :/

      Radera
  6. För det första vill jag be bloggägaren om ursäkt för att jag kapar tråden med en fråga som faller utanför ämnet. Här är en till som tidigare har hängt hos Lundaluppen. Jag har samlat på mig en aktieportfölj som till stora delar är ett resultat av allt klokt som skrevs där, en portfölj jag är nöjd med och som inte har negativ inverkan på min nattsömn. Den har följande sammansättning:

    500 Atlas Copco, 1000 BillerudKorsnäs, 1000 Castellum, 500 H&M, 500 Handelsbanken, 1000 Holmen, 500 Hufvudstaden, 2000 Industrivärden, 1000 Investor, 500 Beijer Alma.

    Jag kommer snart att ha runt 150.000:- att investera och här kommer jag till min fråga. Jag kan inte bestämma mig för vilket av följande alternativ som är bäst:

    1. 500 Handelsbanken till
    2. 500 H&M till
    3. 250 Handelsbanken + 250 H&M (det veliga alternativet) eller
    4. diversifiering - hade i så fall tänkt mig 1000 Skanska.

    Jag är inte ute efter köpråd, men skulle gärna vilja höra vad alla kloka här tänker. Hur skulle ni ha gjort/resonerat? Med tack på förhand för input.

    /Red.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vad som är bäst att köpa. Du är ju heller inte tvungen att köpa någonting alls. Köp när du själv är övertygad om att både produkten (aktien/bolaget) som priset är det rätta. Det har varit väldigt lätt de senaste åren. Vad man än pekat på så har det generellt stigit/gått tjäna pengar på. Om vi är på väg in i en period av mer osäkerhet så är det enda egentliga skyddet du kan ha från att göra misstag din egen övertygelse. Alla tre bolagen du nämner är bolag med goda kvaliteer. Ingen av dem är bolag jag själv köper i dagsläget för priset, för mig, är inte det rätta. Det betyder inte att det vore dåligt att köpa dem i dagsläget, bara att jag har gjort upp med mig själv vid vilken prisnivå jag tycker det vore intressant att köpa just dem. Jag tror det är viktigt att sätta upp någon form av strategi för beslutsfattandet - innan man måste fatta själva besluten. Det är mitt sätt i alla fall att försöka hålla mig någorlunda rationell oavsett vart hän vinden blåser. Inget egentligt svar alltså, men så tänker jag.

      Radera
    2. Omöjligt att ge ett svar då jag inte känner din ålder eller riskbenägenhet. Rent allmänt så håller de flesta alldeles för dålig likviditet.

      Varför inte sätt pengarna på ett bankkonto?
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    3. Tack till er som tog er tid att svara. Lite tilläggsinformation: Jag är runt 50, har hyfsad lön, bor i bostadsrätt och är skuldfri. Jag sparar för att få det bra på gamla dagar och kunna dela med mig till mina barn. Är i princip alltid fullinvesterad, brukar fylla på innehaven 2-3 gånger om året, säljer nästan aldrig, återinvesterar utdelningarna. Det stora raset just nu påverkar mig inte.

      /Red.

      Radera
    4. Du har koll på att du redan är exponerad mot Skanska via Industrivärden? Detsamma för Handelsbanken. Så varför inte öka i IV och få lite av varje?

      Radera
    5. Anonym har en bra poäng - då får du en viss rabatt också. Men jag tänkte bara tillföra att om du ska placera 150' så tycker jag verkligen att du ska sprida ut inköpen över tid, kanske ett år. Då reduceras risken att köpa på en "topp" och vid senare kursfall kan du snitta ner dig. Fortsätter börspriserna uppåt bör du kanske överväga att behålla en andel i räntefonder eller liknande.

      Radera
  7. Spontant skulle jag nog välja diversifiering.

    SvaraRadera
  8. Hur ser du på Dividend Mantras strategi? Att bygga en stor portfölj av utdelningsbolag, ett mini-Berkshire.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läser Dividend Mantra ibland. Jag tycker det är en sund strategi.

      Radera
    2. Har börjat köpa fler aktier från blue-chips. Det är tilltalande att, från USA, få utdelningar året runt så småningom, från företag som delar ut månadsvis eller kvartalsvis. Tror aktieägandet blir mer långsiktigt med tätare utdelningar. Kunde kanske vara nåt för Sverige och Finland att ta efter.

      Radera
  9. Tack för länken. Schiller PE är användbart för att ta tempen. Sedan är det ju väldigt olika mellan olika bolag. Även om Schiller PE är högt tror jag man kan hitta rimligt värderade bolag. Dock finns det en hel del bolag idag som har skyhöga värderingar (vilket naturligtvis drar upp Schiller PE). Framförallt är det väl de man ska undvika såvida man inte tror på en mycket stark vinsttillväxt för deras del.

    SvaraRadera
  10. Didner & Gerge small&microcap fond har köpt 5% i Bahnhof....

    SvaraRadera