tisdag 9 juli 2013

Hissnande möjligheter

Hissbranschen har minst sagt haft ett gyllene decennium. Inte minst märks det när jag tittade på Kone senast som då visade på många kvaliteer.

Tillväxten har varit driven av en ökad urbanisering. Inte  minst i Asien som är den marknad som blivit allt mer viktig, inte minst för Kone. En oligopolsituation har också gynnat aktörerna. Ingenting är bättre (ur ägarsynpunkt) än en marknad som växer och som domineras av några få stora aktörer.

Absolut störst i branschen är amerikanska Otis elevators som i sin tur är en del av United Technologies Corp. Därefter, ungefär hälften så stora storleksmässigt som Otis, kommer schweiziska Schindler Group, tyska ThyssenKrupp Elevators Technology och finska Kone. Sedan är det ett bra hopp ned till de mindre aktörerna så som t.ex. japanska Fujitec.

Tittar vi då närmre på Kone´s siffror så imponerar de. Låg skuldsättning, avkastning på eget kapital i höjd med Coca Colas och en tillväxt om ca 6-7% årligen. Utdelningar har också kommit samt kryddat med extra utdelningar.

Det hela är också uppbackat av ett starkt kassaflöde. Man redovisar inte vinster enbart för att plöja ned dem i capex-kostnader direkt igen. Nej pengarna finns där för utdelningar och förvärv. En viss nivå av FoU behövs visserligen och Kone har också varit framgångsrika inom nya hissinovationer. Antagligen är detta också en delförklaring till att man lyckats växa t.o.m. något bättre än övriga aktörer.

Nu senast har Kone kommit upp med  UltraRope linor som gör att man kan ökar hissarnas räckvidd. Ett "problem" med hissar är ju att det krävs slitstarka stållinor för att dra upp och ned dem. Dessa utgör (när de är långa) en avsevärd viktbelastning vilken begränsar konventionella hissars räckvidd. Nu har Kone en lösningen för de riktigt höga byggena.

Det fina med hissaktörernas affärside är ju att efter installation så tillkommer kontinuerlig service. Man vill ju inte vänta med att göra service tills linorna har gått av... Det kan ju ge hotellet dåligt rykte. Detta ger, liksom i t.ex. Atlas Copcos fall, fina intäkter i många, många år.

Så långt, så väl även om man kan inkludera vissa brasklappar. Hur länge ska t.ex. urbaninseringen och byggboomen i Kina bestå? Kan Kone försvara sin marknadsandel om man tappar efter konkurrenterna och de kommer upp med en ny revolutionerande hiss- och rulltrappekonstruktioner?  O.s.v.

Men hur är det med priset nu då? En eventuell investering bör ju inte bara vara bra kvalitativt. Prislappen måste ju vara acceptabel också.

Siffermässigt så har Kone gjort en vinst på 2,30 eur/aktie som 3-årsmedel (2012-2010). 2,10 euro/aktie om man ser över en 5-års period (2012-2008).

Det bedömda fria kassaflödet är starkt och utgör ca 90% av redovisade vinster. Utdelningarna som givits representerar ca 75% av de redovisade vinsterna m.a.o. har det täckts upp av det fria kassaflödet.

Jag vill dock inte betala mer än 20 gånger vinsten (en prislapp jag reserverat för andra fina bolag med starka kassaflödena så som H&M och Coca Cola) vilket ger att ett pris om ca 46 euro/aktie är mer i lag vad jag anser rimligt för Kone under rådande omständigheter och med diverse brasklappar i betänkande. Det finns med andra ord ett glapp mellan vad JAG är beredd att betala för Kone och vad "Mr Market" är beredd att betala då nuvarande kurs är ca 64 euro/aktie.

Jag missunnnar dock inte "Mr Market" det. Det kan säkerligen var en god investering även vid 64 euro/aktie, men det är ingenting som jag vågar mig på i nuläget. Nej då avvaktar jag hellre.

Du kanske vet någon annan finsk pärla som är lågt prissatt?

15 kommentarer:

  1. Du har inte funderat på att titta på något av de andra hissbolagen?
    Känns som en intressant marknad med tanke på att vi envisas med att bygga fler och högre hus på mindre yta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thyssen och United Technologies är så mycket mer än hiss och rulltrappor så en investering i dem måste göras utifrån ett större perspektiv. Thyssen har ju hela stålsidan t.ex. och United Technologies har allt från Sikorsky helikoptrar till delägande i G&L Beijer via dotterbolag.

      Radera
  2. Metso Oy är lågt värderad nu. PE 10, direktavkastning på 7%. Bolaget ska dessutom delas upp i Metso (Mining/Automation) och Valmet (Paper/Pulp) Förhoppningsvis kommer detta synliggöra värden i bolaget..

    /Chriss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan nog bli så ja. Jag tittade på Metso för ett tag sedan och bedömde då det som möjligtvis intressant som ett turn around case i ett kortsiktigt perspektiv.

      Radera
  3. Jag vill slå ett slag för Nokian Tyres när vi pratar om finska bolag med fin kvalitet. Värderingen får anses som relativt låg sätt till dagens pris och bolagets kvaliteter var min slutsats. Det finns en ganska nyligen gjord analys av bolaget på min hemsida om det är av intresse.

    Ska själv sätta mig ned och kolla igenom Kone lite snabbt. Verkar vara ett intressant bolag inom en just nu väldigt fördelaktig bransch.

    /Analysakademin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nokian Tyres ser ut som ett bolag jag skulle kunna fastna för också. Tror jag ska köra mina kriterier mot bolaget samt ta en närmare titt där.

      Dock så verkar hela industrin ha låga förväntningar på sig just nu. Fler aktörer handlas ju t.ex. till låga P/E-tal. Michelline stänger ned fabriker o.s.v. Väl värt att ta en närmare titt på dock.

      Radera
  4. Håller med Analysakademin. Äger själv Nokian Tyres och just nu tycker jag att prislappen är rätt. Har haft ögonen läääänge på Kone men priset har bara gått upp upp upp och kommer ihåg när den låg runt 50 och jag tyckte den var dyr.... så var det med det ja :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tycker också Kone är något för dyr över 50. Den behöver komma lite under. Vi har väl ungefär samma smak och tycke samt räknar antagligen på ungefär samma sätt då... :)

      Nokian Tyres ska jag ta mig en titt på.

      Radera
  5. Menar att prislappen är rätt för köp* (ovan)

    SvaraRadera
  6. Wärtsilä, Fiskars och Kesko är fina bolag vars ägarstrukturer garanterar utdelning varje år. Rekommenderas!

    SvaraRadera
  7. Orion ska ha ungefär samma nivå när det gäller p/e - tal som Lundbeck i Danmark just nu. 12-13. Men det är en hög direktavkastningsiffra för Orion, 7%. Därför har jag satt Orion under bevakning och kommer läsa på ännu mer. Den enda tveksamheten just nu är att läkemedelbolag generellt kanske redan har haft sin uppgång senaste året.

    SvaraRadera
  8. Hej, jag hänger inte med när ni pratar pris, Kone har ju aldrig handlats för mer än ca 36 euro. Vad menar du med nuvarande kurs 64 euro/aktie?

    PS: Vet att detta är ett gammalt inlägg men tycket Kone är ett intressant bolag!

    MVH Kalle

    SvaraRadera
    Svar
    1. December 2013 gjorde Kone en aktie-split dvs för drygt 5 månader sedan var en aktie värd detsamma som två nu.

      Radera
  9. En analys av UTC skulle vara intressant. Visst är det ett rörigt konglomerat, men beståndsdelarna känns som att de skulle falla dig i smaken med en blanding av försvar och maskiner till hus (ventilation, brandskydd, hissar) som genererar återkommande affärer.

    Bonus: Pratt & Whitney som tillverkar produkter bara 4-5 företag överhuvudtaget kan tillverka och bara 3 säljer i någon större skala.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset. Ser ut som en lämplig kandidat att kika närmre på någon gång. :)

      Radera