torsdag 9 juni 2016

Skatteåterbäring

Många bör ha fått sin skatteåterbäring nu i dagarna.



Det är drygt 29 miljarder kr som delas ut innan midsommar. Själv blir jag utan då jag istället får betala tillbaka en del. Huruvida det är bra att få tillbaka eller få betala in råder lite olika meningar om. Jag försöker i alla fall se till så att ingetdera kommer som en stor överraskning.

Jag brukar så här års slå ett slag för sparbuffert. Tyvärr har ju sparräntan sjunkit år efter år och några riktigt bra sparkonton utan bindningstid och med insättningsgarantier är svåra att finna.

Hoist Spar erbjuder just nu 0,7% ränta. Marginalen Bank 0,6%. Någon kanske kan ge förslag på fler sparkonton?

Sedan har det blivit populärt att "bli sin egen bank". Så kallad peer-to-peer lending.Det är ju en fiffig affärside - för den som sköter transaktionerna. Själv definierar jag peer-to-peer ledning som en högrisk placering och inget för en sparbufferten att förvaras i.


Jag vill också passa på och slå ett slag för att skapa incitament för att öka just sparandet. För den som vill låna finns redan gott om incitament, låga räntor samt ränteavdrag, men för den som vill skaffa sig en vanlig, enkel sparbuffert då?

Varför kan man inte få avdrag för sådant?

Jag tror att ett schablonavdrag på kapitalintäkter skulle befrämja sparandet. Låt oss säga på ca 5000 kr. Låt personer få tjäna de första 5000 kr i kapitalinkomst skattefritt. Ett sådant avdrag fungerar oavsett sparform.

När det gäller ränteavdragen är jag som vanligt för att fasa bort dem.

18 kommentarer:

  1. Collector har 0.5% med fria uttag och insättningsgaranti.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Collector har 0,5 % via sparkonto hos Avanza, men 0,7 % om du sparar direkt hos dem.

      Radera
  2. Bank Norwegian 0.90 %
    AK Spar 0,85 %
    Avida finans sparkonto 0,85 %
    Landshypotek 0,75 % < 100 000 kr - 0,85 % > 100 000 kr
    Svea 0,70 % obundet vilande – 1,0 % bundet ett år
    Santander buffert obundet 0,70 %
    SevenDay 0,70 % obundet - 1,10 % bundet 6 mån
    Hoist sparkonto Flex 0.70 % 1,0 % bundet ett år
    Carnegie obundet 0,50 %
    Santander kort obundet 0,50 %
    Collector via Avanza obundet 0.50 %
    Santander sparkonto+ via Avanza obundet 0.25 %
    Sparkonto Avanza Bank 0.00 %

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många tips där, tackar.

      Radera
  3. "Jag tror att ett schablonavdrag på kapitalintäkter skulle befrämja sparandet" helt korrekt men skulle aldrig gå igenom med existerande regering. Det skulle ses som att "klyftorna ökar mer då de fattigaste inte har råd med sparandet medan dem som är rika får betala mindre skatt".

    Enklast vore det om de halverade avdragen för ränta och lade dem pengarna istället på det ovanstående men som sagt kommer aldrig att hända.

    SvaraRadera
  4. Första 5000 kr i kapitalinkomst skattefritt är en bra idé.

    Vissa har sin kassa till aktieköp i Spiltan räntefond. Men jag kör min kassa på Avanza sparkonto+ (Nordax, Santander, Collector) samt mindre delar på 4spar och Akelius. Sedan flyttar jag pengar till ISK:en när det blir dags för aktieköp.

    SvaraRadera
  5. Vissa kreditkort ger möjlighet att öppna sparkonto med bra/bättre ränta. I mitt fall supreme card hos resurs bank, ger ett sparkonto (supreme spar) med 1,35% ränta fria uttag osv. Dock! Vettigt med ca 100kkr minst i sparande då det är en avgift på kreditkortet om ca 200kr/ år. Jag fick ett erbjudande så jag betalar inget detta första år. Lite cashback i form av biobiljetter också...

    Finns säkert flera med liknande erbjudanden :) Sen gäller det "bara" att inte börja konsumera som en galning bara för att man kan, då är det bättre att inte skaffa ett kreditkort bara för att man kan, oavsett ränta på ev. sparkonto. Kolla också att fakturan är räntafri upp till 60 dagar kanske och betala hela beloppet i tid!

    SvaraRadera
  6. Preem Mastercard ger 1,45% rörlig ränta med instättningsgaranti, dock bara upp till 15000 kr. Kortet kostar 0 kr och ger dessutom 1% cash bonus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bästa kortet. Har det och shell Mastercard som har samma villkor som preem. Satt in 15000 kr på båda korten som buffert med bra ränta

      Radera
    2. Se där. Det var inte dåligt. Och korten är kostnadsfria?

      Radera
  7. Inga skattepengar åter för mig. Ska i stället punga ut med en rejäl slant för en påtvingad kapitalvinst. Ett bolag jag ägde köptes upp och även om jag sålde en annan aktie med förlust är kvarvarande vinst rätt rejäl.

    Hälsningar

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan det vara ibland, men bättre gråta över en vinst än över en förlust. :)

      Radera
  8. Skattekontot? 0,56% (skattefri ränta =0,8%) Dock endast fram till årsskiftet... Och ingen tyvärr ingen insättningsgaranti ;)

    SvaraRadera
  9. Ja, det är en märklig tid vi lever i. I stort sett räntefri... Undrar när ordningen återställs?

    Det ger upphov till en del snedvridningar i människors beslutsfattande när priser störs på detta vis. Om vi lämnar värderingar och företags finansiella situation åt sidan, har jag märkt att jag tycker direktavkastningar på 1 till 1.5 procent är riktigt , eh, "hyggliga". Det hade jag aldrig tyckt för en tio år sedan...

    Sedan har vi bostadsmarknaden. Snacka om att vi (min hustru och jag) har flyttat våra målstolpar där. De priser som rådde i vår stad för bara tre, fyra år sedan (och som vi då upplevde som höga) vore rena fyndet idag.

    Vanliga kåkar med rejäla renoveringsbehov (på bra lägen givetvis) sticker idag snabbt till minst 5.5 eller 6 miljoner kr... Fallfärdiga renoveringsobjekt på absolut A-läge ska vi bara inte tala om (fast så har det alltid varit). Det nya nu är ränteläget...

    Jag undrar om människor tror att det ska bestå? Är det bara jag som räknar med boräntor på fem till sju procent i mina kalkyler? Försiktighet har inte lönat sig på den ägda delen av bostadsmarknaden...

    Den rejäla kontantinsats vi byggt upp uppbär så klart exakt noll kr i ränta, vilket är lite frustrerande. In med hela rasket i H&M så länge? ;-)

    Att slopa ränteavdragen tror jag ingen politiker vågar sig på. Inte bara på grund av den uppenbara politiska kostnaden, men kanske är man rädd att det i kombination med högre räntor triggar en rejäl sättning på bostadsmarknaden? Det skulle klämma hushållen från två håll och eventuellt destabilisera hela ekonomin.

    Spännande att se hur det går.

    Med vänlig hälsning

    Carolus

    SvaraRadera
  10. Det är nog bra att titta lite på de olika bankernas villkor i dessa tider. Om jag minns rätt kapitaliserar Hoist inte räntan förrän man tar ut pengarna - man går alltså miste om ränta-på-ränta-effekten. Sedan är ju bankerna mer eller mindre snabba på att överföra pengarna när man tar ut, om man har obundet. Och hos Marginalen, som jag tidigare hade pengar bundna hos, skulle man avisera en månad i förskott för att inte gå miste om räntan.

    //V-a

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns nog en hel del skillnader förutom räntenivån ja. Sevenday vill jag minnas betalar ut räntan varje månad.

      Radera
  11. @Carolus

    Nog är det så alltid. I dagens samhälle betyder jag har råd med denna villan ingenting annat än att jag har råd att låna till denna fastighet.

    Många tycks tro att lånen lever sitt eget liv uppe i universum någonstans. Utmärkt att du byggt upp en stor kontantinsats. Jag köpte mitt boende kontant. Kunde givetvis lånat till något större, men det är en härlig känsla att gå upp på morgonen och veta att allt man har är betalt. Har sagt det tidigare, men det största felet som folk gör när man läser dessa ekonomibloggar är att man håller på tok för lite kontanter. Det verkar vara på något sätt outhärdligt att hålla en summa på några hundra tusen på ett räntekonto. Pengarna tycks bränna i fickorna.

    Skulle vi få högre räntor, en sättning på bostadsmarknaden så kan det bli riktigt obehagligt. Vi har ju redan en regering som står totalt handfallen inför det mesta. Ett regeringsparti tycks inte ens veta om man är i opposition eller ingår i regeringsunderlaget. Det bästa vore naturligtvis att ränteavdragen togs bort. Tråkigt nog krävs det politisk handlingskraft för att genomföra det så det kan vi glömma.

    Soliga Hälsningar

    Lars

    SvaraRadera