onsdag 15 juni 2016

Checklistor och beslutsprocesser

När ni besöker ett sjukhus, har ni tänkt på alla dessa checklistor som sitter här och där? I akutrummet, undersökningsrum och patientrum. De finns där för att säkerställa att vården både är säker som effektiv. När en pilot ska starta ett flyplan tar han fram en checklista och går igenom alla moment som ska göras innan start. Det görs för allas säkerhet. Inget ska glömmas eller lämnas till slumpen.




På samma sätt kan man arbeta i många andra yrken, eller när man ska ta investeringsbeslut. Man utgår från en eller flera checklistor för att säkerställa att man gör rätt.

Det absolut första i en investeringsprocess brukar dock vara att få investeringsuppslag. Här har jag själv inget "recept" för hur man gör det på bästa sätt. Man får observera sin omvärld, läsa mycket, prata med folk. Tidningar, sajter, affärer, bloggar, butikshyllor, screeners, you name it. Ingen av oss lever ju i ett vakum så troligen uppstår nya investeringsuppslag via interaktion med andra på något sätt.

Momentet efter börjar dock bli intressant - tillika högst individuellt. Hur man väljer vad som är intressant eller ej.

Här använder jag mig av en 12 punkts lista som dels ska ge min en hint om bolaget ens är värt att lära sig mer om, dels hur stor exponering jag vid eventuellt köp kan tillåta mig i bolaget. Det ger med andra ord en fingervisning om hur mycket "risk" det är med bolaget. Risk definierar jag inte som volalitet i aktiekursen som vissa andra. Risk för mig är istället mer bolags- och branschspecifika faktorer.

Storlek och notering
Ägare
Ger bolaget utdelningar?
Politisk risk

Den här enkla listan sållar m.a.o. bort de som jag bedömer som "svårast" samt om jag ändock lockas att köpa i de lägre rankade bolagen så håller jag exponeringen på en låg nivå. Det gör att jag är villig att kasta in mest pengar på de högre rankade bolagen, om tillfälle ges. Det gör att jag kan prioritera i mellan bolagen ifall tillfälle till köp ges i fler samtidigt. Berkshire Hathaway rankas t.ex. ganska högt på min lista. Det gör att jag kunnat månad efter månad köpa fler aktier i bolaget så fort kursen legat under mitt bedömda "köp-värde". Det gör att jag hållit exponeringen i 21st Century Fox på en lägre nivå eftersom det rankas lägre, trots att det funnits flera tillfällen till köp i relation till mitt "köp-värde".

Den här metoden har sina nackdelar:

Jag placerar inte mest pengar där det är mest "upp-sida".
Portföljviktningen blir sådan att några innehav får en stor påverkan och sedan finns det flera mindre.
När goda vinster/uppgångar görs i de lägre rankade bolagen så får det inte så stor effekt på den totala portföljen.

Jag har inte kommit runt dessa nackdelar, än. Så som jag ser det så är metoden främst inriktad på att inte förlora pengar - skydda mot misstag- inte maximera avkastningen.


Eftersom jag i inlägget innan anat ett visst intresse att diskutera vad man kan kalla analys- eller beslutsprocesser så tänkte jag att detta inlägg kan vara en början. Nästa inlägg om ämnet kommer handla om de första punkterna på checklistan. Tills dess, vad finns det för fördelar - nackdelar med ovanstående utgångspunkter?

Edit: inkluderar checklists-punkter ovan.

10 kommentarer:

  1. Var har du din portfölj?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen sammanställning över innehav på bloggen.

      Radera
  2. Jag har gjort det enkelt för mig. I stort sett köper jag bara vid två tillfällen: 1. När utdelningarna och skatteåterbäringen trillat in (och då gärna något nytt bolag) samt 2. vid större ras. Övriga tiden bygger jag kassa. Köpte Skanska på 150 och SKF på 141 när det lyste som rödast i höstas. I år hade jag tänkt plocka in SEB eftersom jag bara har en bank i portföljen (SHB). Men då kom Castellums nyemission emellan och fick företräde. SEB får vänta tills nästa år eller nästa ras. Tog ut resten av utdelningarna som bl.a. kommer att investeras i lediga dagar, engelsk ale och färska räkor från fiskare i Bohuslän. Man får ju inte glömma bort att leva också ...

    /Max

    SvaraRadera
  3. Off topic

    I dagens marknad är det inte fel att vara aktiv. Se till att bästa laget är på plan. Har gjort en del ändringar i min blogg elva.

    Målvakt: Classier Corn. Spelade säkert i vår första match.

    Backlinjen: Petrusko, z2036, Spartacus Invest, Aktieingenjören. Kompetenta hantverkare.

    Mittfältet: Irvings Investeringar, Investerarfysikern. Fysikern var lite svajig i första halvlek då han återföll till ett "långa bollar på Bengt" agerande. Har tidigare vårdat sitt spel med raka bollar på mål.

    Anfallet: Bänkar Aktiefokus spelare Martin och Kenny. Joggade mest runt på sidolinjen. Ovilliga att ta några djupledslöpningar. Bloggen verkar nu enbart vara ett skyltfönster för att sälja en betalprodukt om aktier. När jag ville prata taktik i halvleken satt man och pratade om hur man klipper en gräsmatta duger inte.

    Sparo, och Gustav blir kvar, och kommer att kompletteras med bloggaren Aktienovisen, och Riskminimeraren. Aktienovisens inlägg Hur fan investerar ni egentligen??? är ett måste för den som läser ekonomibloggar.

    Riskminimeraren är en kompetent, och erfaren spelar. Har spelat både i Asien, och Europa blir en balansspelare till Aktienovisen.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bloggtipsen Lars!

      Radera
    2. Det är kul att bloggen ändå är tillräckligt engagerande för att engagera. Från bänken kan man komma med glada hejarop och stötta laget ute på planen!

      Kan även hälsa att gräsmattan har konsumerat över 100 kubikmeter vatten nu så det blir inte mycket över till vattenflaskorna till lagets matcher. När spelarna på plan inte orkar längre för att vattnet är slut har tränaren inte så många andra alternativ än än att ta in bänkspelarna, hur loja de än må verka.

      Radera
    3. @Kenny

      Du tog min bänkning på rätt sätt. Du kom tillbaka med rasande kraft idag på din blogg. Brexit och fredagssvammel. Mycket bra.

      Hälsningar

      Lars

      Radera
  4. När jag kollat färdigt på dagens match tittade jag på texttv. Rubrik: Småspararna flyr av oro för Brexit. Vi märker en brexitoro bland kunderna säger Johanna Kull sparekonom på Avanza.

    Det kan vara bra att i en sådan här stund påminna om vad Buffett brukar säga: Aktiemarknaden finns inte för mig jag tittar om någon håller på att göra något dumt.

    Är inte värdeinvesterare men det är nu det är intressant.
    Kollar på bolag som Skanska, och Maersk.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är nu det är intressant. Dock har jag i veckan vare sig köpt Skanska eller Maersk, men det blev lite annat. Pengarna räcker inte till allt, tyvärr. Jag kan väl i alla fall kontra med att nämna två andra, Investor och HM.

      Radera