söndag 22 maj 2016

Sharpe-kvot, Standardavvikelse och Shareville

Shareville är en social plattform där man som kund hos Nordnet kan följa och visa portföljer.

I konceptet ingår ett rating system baserat på riskjusterad avkastning i form av s.k. Sharpe-kvot. Man kan erhålla 0, 1, 2 eller 3 stjärnor.

Sharp-kvot har sina rötter i modern portföljteori och dess upphovsman är William F. Sharpe. Man mäter avkastning i relation till antagen riskfri ränta (osäker på vilken nivå man använder på Nordnet) i förhållande till risken.

Avkastningen är väl inte så mycket att orda om, riskfri ränta kan man debattera nivån på men är väl förmodligen lika för alla i Nordnets kalkyler, men hur man definierar risk är kärnan i rating-systemet.

Risk enligt Sharp-kvoten är nämligen standardavvikelsen på en aktie. Det vill säga hur mycket det rör sig upp och ner. Det är inte hur balansräkningen ser ut eller huruvida affärsmodellen är beprövad eller ej. Det är aktiekursrörelserna som definierar "risken".


I princip kan risken enligt detta system vara större i ett välordnat och välkapitaliserat bolag än i en liten amerikansk uppstickar REIT med lövtunn balansräkning. 

Detta är naturligtvis ok om man själv anser att risk ska ses och mätas på detta sättet, men blir fel om man anser att riskmomenten i bolag ligger på en annan nivå än standardavvikelser i kursen.

Med det sagt så är Sharp-kvot ett inom branschen vanligt sätt att bedöma risk. Även fondbolag nyttjar det liksom sajter som Morningstar för att ranka fonder.

3 kommentarer:

  1. Sharpekvoten är ju mer till för att mäta en portfölj av värdepapper(aktier) och hur dessa tillsammans utvecklas. För att se hur portföljen som helhet har presenterat i förhållande till sin egna risk man tagit.

    Så färre aktier i portföljen då är det sannolikt att det svänger mer (ökad volatilitet) vilket ger sämre sharpekvot. Fler värdepapper som inte korrelerar så svänger portföljen mindre = högre sharpekvot.
    Att mäta sharpekvot på enskilda aktier är inte fullt så applicerbart av just den anledningen som du säger; att ett litet bolag utan kursrörelse kan ha högre sharpekvot än ett fint storbolag som haft svängit senaste året.

    Nordnet använder 3 mån statsskuldväxlar (Sverige). Vilket just nu är negativ, vilket har gjort att en del med 0 i avkastning fått stjärna för just de flesta portföljer backar nu på börsen. xD galna tider på marknaden med negativ ränta.

    Tack för bra blogg! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv Alexander för respons och för klargörande kring vilken riskfri ränta som används av Nordnet. :)

      Radera
  2. Just att de använder Sharpekvoten för att definiera risk har gjort att jag avhållit mig från att gå med i Shareville. Som fokusinvesterare med få innehav i portföljen (4-10 st) lär jag aldrig få några stjärnor, trots att jag över tid avkastat riktigt fint. (Ca 20% per år i snart tio år).

    SvaraRadera