tisdag 24 maj 2016

Arcus-gruppen

Arcus-gruppen är en leverantör av vin och sprit i Norden. Norge och Sverige är de största marknaderna. Akvavit, Gammel Dansk och Vikingfjord Vodka är några av varumärkena.




Arcus-gruppen ägs till 83% av Ratos som förvärvade sin andel 2005. Målet är att utveckla Arcus till en ledande nordisk vin- och spritleverantör med tillväxt och ökad lönsamhet. Ibland kommer rykten om en kommande börsnotering eller försäljning. Inte så konstigt eftersom det är ju det som är Ratos affärside - köpa och sälja bolag.

Hur som helst. 2005 då det begav sig köpte Ratos sin 83%-iga andel för 474 miljoner. Arcus hade då en omsättning på 1,1 miljarder och en EBITA marginal på 4,6%. Bolaget bestod då av ca 1/2 miljard eget kapital, 1/2 miljard räntebärande skulder samt 1 miljard vardera av kortfristiga skulder respektive fordringar.

Åren gick, Finanskraschen passerade, och vi kom till 2010. Arcus omsatte då 1,6 miljarder. EBITA marginalen var just det året 8%. Hoppar vi fram ytterligare fem år till 2015 så omsätter bolaget nu 2,5 miljarder och EBITA marginalen landade på 8,4% efter att ha sjunkit något från toppåret 2013 då den var på 10,9%.

Arcus är bokfört till ca 700 milj kr i Ratos böcker. Samtidigt har man fått ut sin ursprungsinvestering plus ca 280 miljoner i pengar räknat från bolaget under årens lopp (se kommentarer nedan). Frågan är nu vad bolaget är värt på "marknaden" och kan säljas för?

Jag tror man har nått den lönsamhetsnivå som är rimlig att långsiktigt anta d.v.s fördubblat den från då man köpte verksamheten. Mycket högre än 10% tror jag inte kommer vara hållbart.

Man har lite mer än fördubblat försäljningen under de 10 år man haft Arcus i sin ägo. Förväntad framtida tillväxt är inte så stor som den som varit enligt mig. Varför? För den ökade försäljningen har inte kommit av sig själv ur det blå. Man har förvärvat varumärken. Andelen räntebärande lån har följdaktligen också ökat. I runda slängar, för varje extra lånad krona har man fått tre kronor i ökad försäljning. Netto-räntebärande lån är nu strax över 1 miljard.

Nu är det ju dock så riskkapitalister och bolånetorskar agerar - man lånar så gott det går. Det tillhör spelets regler. Ju mer man lånar - ju större "hus" kan man bygga.

Så Arcus kanske börjar bli moget för försäljning? I alla fall om marginalerna är på plats och om man inte tänker låna mer för att främja tillväxt.

Vad kan man tänka sig att Arcus är värt på den "öppna marknaden"? I dessa noteringstider är det svårt att veta MEN sätter man samma P/S som bolaget värderades till vid köpet så är bolaget värt ca 1,1 miljarder. Nu är det ju dock så att lönsamheten har, enligt plan, fördubblats också. Tar vi hänsyn till (1,1 x 2 = 2,2) det samt även justerar nedåt något p.g.a. den ökade belåningen så landar jag på ca 2 miljarder kr. Dock så om jag ska vara lite ironisk så undrar jag verkligen om någon där ute bland nynoteringarna längre bryr sig om lån och räntekostnader på balansräkningar. Det är nog bara omsättningstillväxt som räknas nu för tiden.

Om Arcus-gruppen skulle sättas på börsen så räknar jag med att Ratos skulle få 2 x0,83 = 1,7 miljarder för besväret. Det är ungefär 1 miljard mer än vad bolaget är bokfört till.

Ett annat värderingsförsök finns för den intresserade hos bloggaren Riskminimeraren som tittade på Arcus för drygt ett år sedan.

Vad anser du att en verksamhet som Arcus-gruppen är värd?

11 kommentarer:

  1. Hittar inte Arcus på Avanza?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Arcus är ett av investmentbolaget/riskkapitalisbolaget Ratos innehav.

      Radera
  2. det kan du bara äga via ratos

    SvaraRadera
  3. Det var tydligt att jag satte en för hög värdering för Nordic Cinema Group. Ratos sålde sina 58% för ca 1700 Miljarder. Och fick en fin exitvinst på 900 MSEK. Försäljningspriset för hela bolaget uppgick dock till ca 4 700 Mkr (enterprise value). Mer i linje med min värdering av bolaget.

    Tror nog med ganska stor säkerhet att jag ligger för högt på Arcus också. Men min poäng med inlägget var att visa att dessa innehav kanske var värda mer än många då trodde/uppskattade. Jag skulle gissa på att Arcus skulle kunna vara värt 2, uppemot 2.5 Miljarder, för rätt köpare i dagsläget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid svårt att veta, men det är ju inte omöjligt att en köpare/börsen vill betala mer för en tillsynes stabil och icke konjunkturkänslig verksamhet. Det tar inte jag höjd för ovan, men din ursprungliga värdering kanske inte är så långt ifrån då heller. Min poäng med. Om Ratos hade försökt "marknadsvärdera" sina onoterade innehav så som t.ex. Kinnevik och Latour gör så hade ju Ratos substansvärde sett helt annorlunda ut. Nu kanske Arcus visserligen är en av pärlorna och det finns mycket blandat i portföljen, men så är det ju i de flesta investmentbolag.

      Radera
    2. Lite för många nollor i "1700 miljarder" eller? ;) Inte lika illa som klassikern "300 000 miljarder euro" eller hur det lät.

      Radera
    3. Helt rätt Anonym, jag slant lite där. Vore fantastiskt om de hade fått så mycket betalt. (-:
      1.7 Miljarder är summan de skall vara...

      Radera
  4. Hej Spartacus,

    Du skriver så här

    "Arcus är bokfört till ca 700 milj kr i Ratos böcker. Samtidigt har man fått ut ca 280 miljoner i pengar räknat från bolaget under årens lopp"

    Jag antar att du har tagit det från årsredovisningen för 2015 där det står nettoinvesterat belopp för Arcusgruppen -280 miljoner.

    Det innebär inte att Ratos har fått ut 280 miljoner, det innebär att Ratos redan har fått ut sin ursprungsinvestering + 280 miljoner ytterligare.

    Bland annat gjorde ju Arcusgruppen en väldigt stor fastighetsförsäljning kort efter det att Ratos gick in i Arcusgruppen. Där hittade nog Ratos ett guldägg i balansräkningen som inte de tidigare ägarna såg.

    Här är nyheterna kring försäljningen av fastigheten och utskiftningen lite senare till Ratos.

    http://www.ratos.se/Pressrum/Pressmeddelanden/2007/Ratos-Arcus-Gruppen-saljer-fastighet/

    http://www.ratos.se/Pressrum/Pressmeddelanden/2007/Ratos-Ratos-frigor-460-Mkr-genom-utskiftning-i-Arcus-/



    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för förtydligandet. Då hade jag missuppfattat hur mycket man redan fått ut av affären och man ligger alltså redan på plus. :)

      Radera
    2. Det var så lite så.

      Det har varit mer tunnsått med den typen av affärer de senaste 5 åren från Ratos. Fast nu är värderingen så pass låg så jag har faktiskt köpt en del Ratos i år och kommer nog fortsätta öka på mitt innehav.

      Fast som sagt, det har inte varit en jättebra resa med Ratos som aktieägare senaste 5 åren..

      Radera
  5. Som ytterligare siffror till det tidigare nämnda ovan så har Ratos refinansierat Arcusgruppen ytterligare genom åren som har gett utdelningar till Ratos.

    http://www.ratos.se/Pressrum/Pressmeddelanden/2008/Ratos-erhaller-149-Mkr-i-utdelning-fran-Arcus/

    http://www.ratos.se/Pressrum/Pressmeddelanden/2011/Ratos-erhaller-130-Mkr-i-utdelning-fran-Arcus/

    Tror när man summerar Ratos köp av Arcus till slut så kommer det visa sig vara en lysande affär. Det kan man nästan konstatera redan nu. Även om de skulle sälja det för 1 kr. :)

    SvaraRadera