lördag 16 april 2016

Vårbestyr

En del utdelningar har börjat trilla in. Mer är på ingång. Det, liksom mycket annat, är ju vad som brukar höra våren till.

Om man ska prata marknad så verkar det som om den stabiliserat sig lite i nuläget. Jag har inte riktigt hunnit med att följa ekonominyheter och dylikt, men denna form av inaktivitet verkar inte påverkat mina innehav nämnvärt. Inget jag bekymrat mig för i alla fall.

Mer bekymrad är jag istället över alla dessa stöldligor som härjar. Inte mobilknyckargäng och liknande även om det naturligtvis också är förenat med obehag och ekonomisk förlust. Nej det är de här organiserade ligisterna som lastar allt och lite till på sina lastbilar. Ja ibland undrar man om man lever i ett laglöst land.

Nu ska jag inte grotta ned mig i sådant som ej hör hit, men lite måste man ju få pysa ibland.

Jag kan väl istället ta upp hur jag ser på bevakningspris och agerande. Min syn är att om du har en handlingsplan så ska du också agera efter den i möjligaste mån. Det är ingen ide att sitta och klura och lura på hur du ska agera om du sedan inte gör det. Ungefär som att ha en krisplan och sedan inte agera efter den när krisen kommer.

Har man satt ett bevakningspris, eller ett spann, där man kan tänka sig att börja köpa så bör man ju också göra det när kriteriet uppnås. I tider av fallande kurser så är alltid sentimentet "det kan falla lite till". I tider av stigande kurser så är alltid sentimentet "det kan stiga lite till". Ignorera detta - agera efter din egen förutbestämda plan. Tills du finner det värt att revidera den. Det görs dock sällan bäst under stress och press, men visst ibland kommer så omvälvande saker att man måste väga in dessa.

Agerar du efter en förutbestämd plan så kommer du också inom ett antal år se vilka situationer du själv lyckas bäst med. Det lär visa sig vilken typ av bolag som du får din mesta avkastning ifrån. Likväl vilken typ av bolag du förlorar på. Där har du då ditt underlag för att justera dina placeringsplaner.

Själv så framträder ju fler år som går en allt klarare bild över vilken typ av bolag som genererar mest avkastning för mig, totalt sett. Det är bolag som jag känner mig så bekväm med och dess pris att jag vid köp köper för större summor. Det är bolag som trots ibland kortare svackor fortsätter leverera år efter år.

Visst kan man procentuellt få fina avkastningssiffror på andra typer av placeringar, men eftersom jag inte har "gambler-mentalitet" så blir det inte de summorna. En försiktigare hållning i dylika innehav har också hjälpt mig ifrån större förluster då det inte gått åt rätt håll.

Det är ju kanske inte lika kul att inte leta och forska i de här potentiella super-casen, men förutom att ded trots det ger en hyfsad avkastning över tid så underlättar det verkligen när man känner att resten av jobb och vardagsbestyr pockar på.

Det finns också ett gammalt råd. Vill du bli rik - agera som en rik. Är man god för kanske 300 milj kr så sätter man säkert inte allt på en chansaktie. Vinner du på Eurojackpott ser du säkerligen till att tänka på hur du ska bevara förmögenheten i första hand. Inte hur du ska dubbla den på kortast möjligaste tid.

18 kommentarer:

  1. Din kommentar om Eurojackpott är troligen missplaced - har du spelat på eurojackpott är du troligen inte någon som tänker på hur man bevarar en förmögenhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha sant. :)

      Radera
    2. @Kalle Kr

      Klockrent!

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
  2. Att agera som om man redan vore rik tycker jag är ett bra råd! Dock inte den rike som slitit ihop sin förmögenhet och inte den som ärvt en massa och bränner genom vaskning :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehehe nä det får vi överlåta till våra barn att göra. :) ;)

      Radera
  3. Bra skrivit. Jag har lärt mig att ordet disciplin är det viktigaste för mig. Ju mer disciplinerad jag är desto mer pengar tjänar jag.

    Jag söker mig hela tiden till situationer jag känner igen. Har PM i portföljen såg att STG skulle noteras. Köpte. Givetvis började kursen stiga. De gånger jag alltid tycks få det kämpigt är när jag skall köpa billigt. Skulle jag köpa Nordea nu skulle kursen gå rakt ner till 45 kr.

    Blev lite som när kommunen erbjöd rabatterad snöskottning av trottoarerna framför huset. Jag nappade. Såg framför mig hur kommunalarbetarna kämpade på med snödrivorna när jag var på väg ner till köket för att koka morgonkaffet. Första vintern kom det inte en snöflinga. Många har väl gjort iakttagelsen att en svindyr skidutrustning inköpt på rabatt kan hålla snön borta i hela Götaland.

    Det stora felet många gör är att handlar impulsivt. Många var de som svurit heliga eder om att skulle HM rasa under 300 kr skulle man handla. Sedan blev det inte av. Skrev en hel del om detta.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lyckades faktiskt med konststycket att köpa åtminstone H&M under 300 kr, första gången i mitten på december, och vid dippen i januari. Snitt 289kr/aktie. Annars är jag också rätt duktig på att köpa dyrt, kurserna tycks dyka så fort ordern går iväg.

      Radera
    2. Beror väl också på vilken tidshorisont man har. Tror nog att ett inköp i Nordea idag med en direktavkastning på över 7% kommer löna sig väl på lite sikt, dvs 5+ år. Även om aktien dippat till 45 så är sannolikheten större att Nordea tjänar mer pengar om 5 år än vad de drar in idag eller nästa år. *Notera "sannolikhet". Sen beror det givetvis på vilken situation investeraren är i.... 30 år vs 65 år.

      Radera
    3. Lars. Angående STG. Hur ser du på risken att handelsembargot mellan Cuba och USA luckras upp? STG har väl om jag inte minns fel halva sin försäljning i USA. Hur skulle det påverka försäljningen av cigarrer i USA?

      mvh
      Henning

      Radera
    4. @Henning

      Låt mig ta ett exempel Philip Morris. Skrev om aktien här på bloggen när dom kostade runt 80 dollar. Tror att jag tyckte de hade nyckeltal som en maskintillverkare i Hallstahammar.

      Förväntningarna på dessa bolag är alltid små. Är det inte plain-packing så är det stämningar eller ökade skatter på produkterna. Alltid finns det något att oroa sig för. Det får man leva med.

      STG har en fin direktavkastning, en vettig värdering en fokuserad verksamhet på en begriplig produkt. Aktie stiger sedan jag köpte. Jag bryr mig inte om vad som skall ske i framtiden. Hur många minns larmandet kring de grekiska statsfinanserna idag? Nu är det snart val i Storbritannien. Kan lova dig att många byxor i den ekonomiska bloggosfären kommer att tappas in det är över.

      Ha det bäst.

      Lars

      Radera
  4. Ratos har kommit ner till din köpkurs, 47 så passa på...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr ingen köporder som gått igenom, än. Gick den under 47 i april?

      Radera
  5. Gör i princip aldrig korta affärer och säljer väldigt sällan. För några veckor sedan gjorde jag både och. Sålde mina 3.000 SHB B och köpte istället 3.000 SHB A. För mellanskillnaden fick jag 100 H&M à 267:- och ytterligare 975:- i årlig utdelning. (Som högst var skillnaden mellan SHB B och A drygt 10:-.)

    På tal om utdelningar så trillar de in vartefter. Kommer att använda en del av årets utdelningar till att delta fullt ut i Castellums nyemission. I år nådde jag ett av mina delmål - för första gången i livet får jag över 100.000:- i årliga utdelningar. Inte riktigt i samma division som Lundaluppen än, men en dag ...

    /Max

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snyggt jobbat!

      Hur gammal är du och hur länge har sparat?

      Radera
    2. Fint arbitrage Max! :)

      Radera
  6. Någon som tröskat igenom Castellums kommunikation och kan sammanfatta vad det innebär för en aktieägare? Vad behöver man göra och vad kostar det? :P

    SvaraRadera
  7. Nu kan du väl börja köpa AlfaLaval?

    SvaraRadera