fredag 8 januari 2016

Bevakningslista

Är man intresserad av att direktäga aktier så kan det vara bra att ta ställning till vissa saker.

1. Vilka aktier är man intresserad av att direktäga och hur sållar man fram dem?

2. Hur mycket ska du exponera dig, din portfölj, din ekonomi, mot en enskild aktie och hur avgör du storleken på exponeringen?

3. När är det dags att köpa den där "utvalda" aktien?

Det här är ju inga nya frågeställningar och alla som hållit på med aktier ett tag har antagligen brottats med dessa frågor samt troligen kommit upp med svar som passar dem själva, deras situation samt deras temperament.

En del är momentum-investare, en del motvalls, en del indexkramare, en del tillväxts, en del värdeinvesterare, en del deep-value, en del letar på smålistor andra håller sig till de stora. Oavsett vilken "metod" som man influerats mest utav så har man troligen svar, eller delvisa svar på ovanstående frågor.

Är man ny på aktier så kan det vara bra att ta sig en funderare på dessa frågeställningar. Eftersom det känns som de senaste åren har fått många att bli aktieintresserade så tar jag upp detta ämne.

Själv använder jag en bevakningslista för att ge mig beslutsunderlag. Den är inte allena rådande för i praktiken så är det sällan ETT bolag i taget, med jämna mellanrum, uppnår "intressant" status. Oftast måste man även ta relativa hänsyn. Hänsyn till hur portföljen som helhet ser ut. Hänsyn till hur mycket man redan är exponerad mot ett enskilt innehav samt vad man tycker är lämplig exponering. Hänsyn till relativ värdering kontra annat man har o.s.v.

Men en bevakningslista hjälper. Den hjälper till för den är formulerad under en tid då man hunnit sitta i lugn och ro och gå igenom vad man tycker och tänker samt hur man värderar ett bolag. Att göra det då det råder någon form av börsoro är svårt. Det är så mycket "brus" i omlopp då. Det råder ingen brist på information eller synpunkter i dagens samhälle. Bristvaran är istället att få tid till att själv reflektera över vad man tycker. Att bygga upp en bevakningslista hjälper till att få en att fokusera på det. Väl på plats så går det också  justera den allt eftersom man följer bolaget och dess utveckling.

Själv har jag en kurs - ett pris som "trigger" på min bevakningslista. För TA intresserade människor kan det dock lika gärna vara något av teknisk natur som verkar som "trigger". Oavsett, så måste man ju dock först gjort upp med sig själv vilka bolag som är värt att ha på bevakningslistan.

2 kommentarer:

  1. Bevakning är toppen, det gör att man "lär känna kursen" så att man har en uppfattning om vad gränserna för billigt och dyrt går och hur kursen beter sig.

    Jag har flera portföljer för olika syften, men gemensamt är att alla har ett definierat målinnehåll vilket gör att även om jag ännu inte köpt några aktier i vissa bolag, så följer jag kursrörelsen och när det är dags att göra ett inköp så har jag en bättre uppfattning om vilka aktier som för stunden är mest köpvärda.

    Sen gäller det ju förstås att ha pengar tillgängligt att handla för när köpläge uppstår... Den delen behöver jag jobba mer på ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja pengar är det väl få som tycker man alltid har gott om. :) Med olika syften menar du att du har olika sparsyften eller har du olika metoder tex lång, kortsiktig?

      Radera