fredag 21 augusti 2015

Rapsen skördas

Ja se där, då vankades det skördetid i år också. 

De gyllengula fälten har nu mörknat och rapsen är just nu i full gång att skördas. 

Av en händelse har det även mörknat på börsfronten. Vilket betyder att det kan vara dags att börja sätta pengar i arbete också. Det betyder också att rapsodling är minst lika bra på att förutsäga börsen som alla andra former av trendanalyser och vad det nu mer heter. Där ser man...

Värderingar på diverse bolag börjar äntligen bli lite mer attraktiva. Det är nu man har nytta av en bevakningslista samt en förutbestämd strategi kring vad och hur man ska prioritera samt agera.

Hinner inte skriva så mycket mer nu, men ha det gott i sensommarvärmen och passa på och njut!

Förresten. Vilka bolag ligger på din bevakningslista?

33 kommentarer:

  1. Jag har slängt ut mina fiskelinor efter:

    Atlas
    Apple
    Castellum
    Unilever
    WMT

    Men ska sjunka lite till innan de nappar ordentligt

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Linus

      Ser att du har fiskelinor efter Atlas Copco. Det är ju bra. Det verkar många ha. Bloggaren Petrusko meddelade att han SUCKTADE efter bolaget om han bara kunde köpa vid kursen 200 kr. Han blev snabbt bönhörd. Vad är dina tankar om Atlas Copco som gör detta case så fantastiskt intressant?

      Sommar
      Lars

      Radera
  2. Maersk, Apple, wmt

    SvaraRadera
  3. Hoppas vi får se en långsiktig nedgång, det skulle passa mig perfekt. Känns inte bra att när livets alla stjärnor på himlen står rätt och man ganska nyligen börjat spara i aktier/fonder långsiktigt. Känns ju sådär att ha börjat på toppen, desto större fall desto högre avkastning. Lägre inköpspriser lägre risk, vilket i sig resulterar i low risk = high reward.

    Ska väga om mina aktier, så att alla får ung lika % viktning i min portfölj, ala OMXS50EW fast ett eget litet index "OMXS20EW, dvs ytterligare 5 bolag ska in i denna portfölj.

    Köper dessa månadsvis för en viss %-ell summa av min nettolön och kommer så fortsättningsvis göra:
    Atlas copco
    Alfa laval
    Beijer Alma
    Betsson
    Castellum
    Duni
    Handelsbanken
    HM
    Intrium justitia
    Investor
    Kinnevik
    Latour
    Novo nordisk (skall flyttas till KF)
    SKF
    Telia

    Fonder (fördelade ung som världssnittet, räntorna är 10% av hela min portfölj. Korta räntefonden en buffert för framtida kort krut, tyvärr ingen större summa då jag ganska nyligen börjat så kommer nedgången har jag inget extra utöver nettolönen att investera):

    AMF räntefond lång
    Länsförsäkringar europa index
    Länsförsäkringar global index
    Länsförsäkringar tillväxtmarknad
    Spiltan räntefond sverige
    SPP Aktiefond japan
    SPP obligationsfond
    Swedbank robur indexfond asien
    Swedbank robur indexfond USA

    Vill även skapa en ny portfölj, KF, med utländska utdelningsaktier, främst USA. Men det går bli ett annat projekt en annan tid. Svårt att köpa allt man vill köpa varje månad..Just nu en 7-8 bolag på bevakning för min KF, kända utdelningsaristokrater :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Anonym

      Ser att du har Atlas Copco överst på listan. Acapulco here we come.

      Ha det bäst
      Lars

      Radera
  4. Det ser onekligen ut som att skördetiden är i antågande. Det är sådana här dagar man ska vara glad om man har rimligt prissatta aktier av högsta kvalitet, index fonder och lättillgängliga kontanter. Man kan då plocka fram bevakningslistan och med lugn och tillförsikt fokusera på vilka lägen som uppstår där ute.

    I Sverige ligger främst Lundbergs och HM högt upp på listan, i USA finns J&J, P&G och kanske Berkshire. Jag skulle vilja ha mer Cola men då blir det för mycket av den varan och det gäller ju att ha balans i både livet och portföljen.

    I övrigt så ser jag fram emot att köpa in mer index fonder:-)
    \\Stavros

    SvaraRadera
  5. Japp!

    Då var det dags igen. Börsen har rört sig ner. Den rationelle värdeinvesteraren tycker det är tid att ta fram plånboken. Det finns ju inget roligare än att köpa aktier. Att sälja, och städa upp i portföljen är ju inte lika roligt. Allsköns bråte blir liggande kvar. Man är ju långsiktig. Brakar aktien genom golvet ner i källaren kan man ju alltid trösta sig med att man får sin utdelning. En dag kommer inte utdelningen. Fast det är en annan historia.

    Något av det konstigaste jag läst på sistone bland ekonomibloggarna är denna fixering vid Atlas Copco. Det har uppstått en egendomlig sifferkultur kring bolaget. Kan jag bara köpa kring 197kr eller 198 kr så är man på något sätt home free. och kan börja en tioårig investeringsresa utan att mer bry sig om bolaget.

    Frågan kvarstår: Var kommer alla stolligheter ifrån?

    Sommar
    Lars

    SvaraRadera
  6. @Lars De där stolligheterna runt 197, 199 elller vad det nu är, handlar nog mest om att man vill ge sken av att ha gjort sin hemläxa ordentligt (en egen analys). Själva siffran grundar sig nog ofta på vad någon intressant bloggare har fått fram och sedan tillför man en gnutta egen analys\livlig fantasi.\\Stavros

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Stavros

      Tror att det ligger mycket i vad du skriver. Så här skriver en kultbloggare som Miljonär innan 30. "Då är jag lycklig ägare till 252 aktier i Atlas Copco. Kurslarmet utlöstes på 198 kr". Andra bloggare har också utvecklat en nästan sjuklig böjelse för detta bolag.

      Varje värdebloggare älskar ju att dra Buffett historier. En favorit brukar vara en historia om att Berkshire köper när de små gnagarna rör sig i panik mot havet där många faktiskt drunknar när man drogs med i flockmentaliteten.

      Detta Atlas Copco påminner om Bonheur. Plötsligt och utan någon förklaring är hjorden i rörelse. Alla skall på något sätt hänga på.

      Sommar
      Lars

      Radera
    2. Kan hålla med om Atlas. Förstår inte varför folk rusar. Personligen tycker jag man ska utnyttja cyklerna i industriföretag och inte köpa dem när "10 års medelvärdering på nästa års förväntade vinst infinner sig". Sådant kap tycker jag inte Atlas är just nu. Tycker det finns intressantare värderingar.

      Radera
  7. @Spartacus

    Det kanske är så att Kopparbergs försäljning av ölet Sofiero spökar i bakgrunden. Stolligheternas källa är kanske en ljus lager.

    Sommar

    Lars

    SvaraRadera
  8. Min fråga är hur har man räknat på att köp runt 200 är prisvärt för Atlas Copco? Senaste fem åren har vinsttillväxten enbart varit 5,7%, är det spadarna till skifferoljan som sålt som smör i solsken men undgått oss alla (och rapporterna)? Inte ens med 5% årlig vinsttillväxt är köp kring 200 attraktivt, snarare vid 97-117 kronor skulle det börja se intressant utifall vinst och marginaler inte blivit påverkade.

    Själv anser jag att priset på det flesta bolagen på börsen är höga för tillfället och nuvarande "nedgång" är små krusningar på vattnet. Men vill man trycka på köpknappen för att uppleva eufori så ska man fortsätta göra det.


    //Havrebollen

    SvaraRadera
  9. @Havrebollen

    Jag är minst sagt frågande till Atlas Copco. Runt 15% av bolagets försäljning är exponerat mot gruvindustrin, vilket innebär att en potentiell kollaps i produktionen av mineraler skulle sätta en ordentlig press på affärsområdet kompressorteknik.

    Fast skulle bolaget handlas i intervallet 97-117 kr så skulle jag nog suckta efter att köpa några aktier. Atlas Copco tar nog en plats bland de tio bästa verkstadsbolagen i Norden. Fast varför aktien skulle vara så intressant i intervallet 197-200 kr framstår som en gåta.

    Sommar
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Havrebollen & Lars
      Atlas är onekligen ett fint företag med många kvaliteter, däremot är det väl knappast ett bolag man handlar orosmolnen skymtar vid horisonten. Jag lutar åt att grundproblemet ligger i att det finns en iver hos många att hela tiden försöka hitta köpvärda aktier, och när då Atlas kommer ner i pris, så feltolkar man det som att aktien har blivit billig. Jag tänker att om man nu ska sitta hemma på kammaren och analysera Atlas så finns det ett par frågor man kan ställa sig redan innan man har öppnat den senaste rapporten. Varför har aktien gått ner i pris? Varför ansåg/anser all värdens aktiefonder och analytiker att den skulle gå ner i pris? (eftersom man har valt att inte handla upp kursen)

      (Och nu till den tämligen konstlade kopplingen till Spartacus inlägg;-) Jag undrar vilka bolag som skulle kunna finnas på en bevakningslista för den som ska bygga en portfölj, nödvändigtvis vill ha aktier, vill sova gott om natten. Jag tror själv att en bra grund portfölj bör innehålla en del bolag, tjänster och produkter man kan relatera till.//Stavros

      Radera
  10. Skont o hora att det inte bara ar jag som ar lite forundrad over denna running.

    SvaraRadera
  11. Mellan 120,50 kr - 121,00 blir jag intresserad ;-)

    SvaraRadera
  12. Off Topic

    Som sagt tidigare så undrar jag: Var kommer alla stolligheter ifrån? Såg att en doktorand i fysik ägnar ett blogginlägg åt en person som kallas The Forcaster. Mannen har tydligen avtjänat ett längre fängelsestraff för att dragit igång ett pyramidspel!! Har tydligen visats ett program i TV om honom. Han heter Martin Armstrong, och skall vara expert på att förutsäga marknadens cykler.

    Han beskrivs i blogginlägget som en intressant person. I min värld är han en totalt ointressant person. Det finns ett par sanningar som de flesta framgångsrika investerare kan enas om. Överst på listan över korkat beteende brukar "trying to discover the unknowable" hamna. Eller som det brukar heta i krönikorna "Don´t fuss with Babylonian numerology". Bloggaren konstaterar att nu är det 1,5 månader kvar till Armstrongs ödesdatum.

    Jag fattar inte att högt begåvade människor kan ägna sin tid åt sådant här trams. Siffermystik, förutsägelser om framtiden. Hur som helst nu blir det till att hålla i hatten. Bloggaren ser tydligen redan denne Armstrong som en "blipp på sin radar".

    On scratch
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns tyvärr ingen garanti för att IQ och utbildning gör en människa till en bra investerare men det borde inte skada. Självkontroll finner jag en viktigare egenskap.

      Radera
    2. @Fredrik, Du har förmodligen hyfsat rätt och det finns en del forskning på området. En av de mer lättillgängliga studierna är Stanfords numera klassiska ”marshmallows experiment” som den intresserade med fördel kan googla på. //Stavros

      Radera
  13. Hej,

    Ursäkta Spartacus, detta är off topic.

    Apropå det här med "stolligheter". Av någon outgrundlig anledning har jag den senaste veckan lyssnat på radiosändningar från "Tiger Financial News Network" (www.TFNN.com). Fråga inte varför...

    Nåja, jag letade efter en börsrelaterad radiostation på min Internetradio och råkade hamnade där. Det svårförklarliga är varför jag fortsatt ratta in kanalen... Det har nämligen varit en lätt surrealistisk upplevelse av flera anledningar.

    Den första är att jag lyssnat på vad jag tror är TV-sändningar. Programledarna sitter förmodligen i direktsändning och visar tittarna via sin skärm diverse formationer och mönster (det framgår av den muntliga presentationen: "Let me show you the chart on gold" etc).

    Allt från enskilda aktier och index à la DJIA till guld- och vetekontrakt avhandlas i snabb följd. Oerhört ostrukturerade resonemang blandas med teknisk analysterminologi och utmynnar till slut i en enda slaskig soppa. Upplevelsen är bisarr när man endast hör ljudspåret (men jag vill tillägga att även med alla charts framför mig skulle jag givetvis ta det hela med ett enda stort leende på läpparna...).

    Allt bygger på teknisk analys: huvud-skuldraformationer, dödskors (de elva senaste och deras, eh, "effekter" togs upp i ett av programmen) och något som kallades för "a shooting star constellation" avhandlades i rask takt. Fantastisk underhållning!

    Alla reklamavbrott är fyllda av, eh, "information" om olika investeringsrelaterade nyhetsbrev tittarna kan prenumera på. Stationens programledare figurerar oblygt bland dessa och man får då varje morgon "det senaste" om marknaderna i god tid innan de öppnar... Vem vill inte ha det för att kunna navigera tryggt? Speciellt när det bara kostar $ 8,99 per månad? ;-)

    Vill poängtera att jag haft såväl CNBC som Blooomberg i kanalutbudet hemma och att sådant brus alltså ingalunda är något nytt för mig. Att bara ha tillgång till ljudet gav dock det hela en ny dimension... :-)

    För den vetgirige: "A shooting star constellation" är (enligt Investopedia i alla fall)

    "A type of candlestick formation that results when a security's price, at some point during the day, advances well above the opening price but closes lower than the opening price."

    Nu vet jag inte hur "well above" defineras (hur mycket måste aktien först stiga?), men det är alltså när en aktie stänger under dagens öppningskurs. Då gäller det tydligen att vara alert! :-)

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska naturligtvis vara "definieras" på näst sista raden...

      Hälsningar

      Carolus

      Radera
  14. @Carolus

    Kan tänka mig att det är fantastisk underhållning varje fall för den som vet så mycket om investeringar att det kan täcka botten på en fingerborg. Ser att Atlas kostar runt 188 kr idag. Många värdeinvesterare har snabbt blivit bönhörda i sin längtan att köpa bolaget.

    Man kan riktigt se hur den kalla värdeinvesteraren sitter med sin inköpslista, och ser om han kan plocka upp några fynd som någon i massan slängt ifrån sig.

    Den obekväma sanningen är väl att de flesta är på väg att tappa byxorna, och snart bär det iväg i full panik.

    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja... Vi är inte riktigt överens.

      Kunskap versus underhållningsvärde: tvärtom skulle jag vilja påstå. Det är förmodligen när man saknar djupare kunskap som det jag beskriver ovan kan verka matnyttigt och viktigt... Något man bara måste kunna för att vara en "god investerare" (föga förvånande är "Educating investors" deras slogan). Underhållning blir det först när man kan betydligt mer och och kan se det för vad det är...

      Panik: du överdriver (IMHO). Har Buffett och Munger panik idag? Fäller Lundaluppen bittra tårar i detta nu? Det tror jag verkligen inte... :-)

      Lars, sitt nu still i båten och sälj inte ut dina fina danska bolag ifall de skulle sjunka med mer än sju procent. Det vore synd på så rara ärtor... ;-)

      Mvh

      Carolus

      Radera
    2. @Carolus

      Nej, jag sitter inte stilla i båten. Jag agerar. Jag sålde Coloplast som fallit ca 8% från mitt inköpsvärde. Köpte istället SEB för 94 kr bör ge en ca 5 % i avkastning nu på vårvintern. Novo, och Pandora klarar sig så de ligger kvar. Jag betraktar inte investeringar som rara ärtor. Antingen så presterar dom eller så gör dom det inte.

      När det gäller Lundaluppen så har jag ingen aning om hur han agerar. Han måste väl se ett visst köpläge i Bonheur eller hur?

      Ha det bäst
      Lars

      Radera
    3. @Lars Jag kanske har läst det någon gång men jag kan i så fall inte minnas vad du skrev om saken. Varför säljer du vid just 7% och tänker du då utifrån kursen i lokal valuta eller sek?
      //Stavros

      Radera
    4. @Stavros

      Jag vill veta vad jag skall göra, om vi får en sådan börsdag som den 24 augusti 2015. När det gäller de 7 procenten så är det inte någon siffermystik. Läste att den amerikanske handlare William O´Neil använder sig av den tekniken.

      Jag vill inte hamna i en situation där jag bara blir sittande, och hoppas på att det skall vända. Jag vill agera. Jag räknar sju procent ner från inköpsvärdet i sek. Märk väl man måste utveckla en egen stil som passar den egna personligheten.

      Sommar
      Lars

      Radera
    5. @Lars Tack för ditt svar. Jag kan inte annat än instämma i att var och en behöver hitta en egen stil som passar den egna personligheten och för den delen livssituationen. //stavros

      Radera
    6. @Lars

      Jag har nog missat nâgot...

      Hur mycket hade SEB gâtt ner när du valde att sälja Coloplast för att köpa dom istället? (vad jag kunde se sâ gick dom ocksâ ner runt 7-10%)

      Sâ om du hade ägt SEB för tvâ veckor är det dâ tänkbart att du hade sâlt dom och kanske köpt Coloplast istället?

      Jag förstâr principen när enskilda aktier faller men när alla gör det dâ fattar jag inte riktigt varför...

      Jag fâr en bild i mitt huvud av en människa som hoppar framât frân ett sjunkande isflak till det nästa och ständigt rör sig framât med smâ förluster vid varje isflakshopp och vid nâgot tillfälle kommer man till ett flak som är stabilt nog och som flyter... ska jag se pâ det sâ?

      Radera
    7. @Fredrik

      Japp så ser jag det. En amerikansk handlare fick frågan: What are the elements of good trading? Han svarade: The most important thing is to have a method for staying with your winners and getting rid of your losers.

      Det är mina långsiktiga vinnare som Novo Nordisk, och Lundbergs som får betala för mina kortsiktiga dumheter. När det gäller SEB vid kurs 94 kr såg jag ett lönsamt bolag med en direktavkastning runt 5%.

      Jag tyckte det var ett intressantare case helt enkelt. Nu hoppas jag SEB blir ett isflak som jag kan stå på länge..

      Köpte Philip Morris idag. En direktavkastning på plus 5%. I nivå med Ratos preferens aktie. Man betalar ett antal årsvinster som är likvärdigt vad man får betala för AB Mutter och Plåt i Hallstahammar.

      Dock: Du måste finna din stil. Något som passar ditt temperament, och din ekonomi. Själv tycker jag inte jag har råd att "blåsa" hela insatsen som många gjorde i Vardia, eller för den delen halvera den som många gjorde i Bonheur.

      Ha det bäst
      Lars

      Radera
  15. Mycket underhållande att läsa Lars, Stavros och Carolus som vanligt. :-) och även ni andra....

    Själv vet jag inget om Atlas Copco och undviker att spekulera om dess framtid men kan inte låta bli att citera Warren.. (och håller med FvO)

    “Success in investing doesn’t correlate with I.Q. Once you have ordinary intelligence, what you need is the temperament to control the urges that get other people into trouble in investing.”

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis. Buffett och Munger påtalar ju ofta att de har överlevt genom alla år medan betydligt mer intelligenta människor gått under.

      Detta tror jag inte de säger av ödmjukhet (Munger är inte känd för att vara ödmjuk precis...) utan för att de faktiskt menar det. I detta finner jag för egen del ett visst mått av hopp.

      Mvh

      Carolus

      Radera
  16. Sedan tänkte jag att jag kan bjuda på dagens misslyckande eller tillkortakommande tillkortakommande om man så vill. Trots att ni lite högre upp kan läsa om undertecknads intentioner som har varit att inte köpa mer i en känd tillverkare av läskeblask och en utläggning om självkontroll så har jag denna dag misslyckats med mina intentioner.

    Så mycket för mina floskler om balans och självkontroll.

    Jag får trösta mig med att portfölj balansen snart är återställd...
    //Stavros

    SvaraRadera
  17. Läskeblask runt 20-25 är ju drömmen men vette tusan ifall vi når de nivåerna detta år, om ens någonsin. Annars kan man ju köpa lite Atlas medans man väntar.

    I övrigt så föredrar jag Munger över Buffett då han har tendensen att få en att tänka till vad man egentligen håller på med.

    Gällande Atlas anser jag att denna passar fint in i nuvarande situation.

    “It takes character to sit with all that cash and to do nothing.
    I didn't get top where I am by going after mediocre opportunities.”

    //Havrebollen

    SvaraRadera