torsdag 7 maj 2015

Säljarens marknad

Det råder väl inte stor tvekan om att det råder säljarens marknad ute på börsen. Priserna är väldigt höga i många "objekt", köpare står på kö för att få köpa och nyemissionerna flyter på i allt stridare ström.

Fokus är på intjäningsförmåga och framtida tillväxt. Inte mycket handlar om balansräkningar eller vad de består av. I tider av nedgång brukar det vara tvärt om. Alla är då oroliga över vad för sorts balansräkningar bolagen har och knappt något räknar på framtida intjäningsförmåga eller tillväxt.

Skanska är ett sådant där typiskt bolag som det uppstår mycket surr kring. Antingen går det bra eller så går det dåligt, enligt "surret". Tittar man på siffrorna över tid så är dock Skanska stabilt. Kvartalsrapporterna redovisar orderingångar upp och ned, men det ger effekter mest på marginalen. Skanska tuffar på. Ibland tycker marknaden att Skanska är värt två hundralappar, ibland vill man knappt betala en. Det är fascinerande att se. Affärsrörelsen i sig ändras ju inte så snabbt som börsvärderingen. Nej då, långt långsammare.

Jag tänker samma sak om Microsoft. I April låg MSFT på ca 40 usd. Tre veckor senare sticker värderingen upp nästan +20%. Har affärsrörelsen blivit så mycket bättre på så kort tid? Nej.

Affärsrörelser utvecklas långt långsammare än börsvärderingar. Därav brukar jämförelsen med en människa som är ute och går med en hund i löplina vara användbar. Ibland springer hunden före, ibland efter. Båda två är dock alltid i rörelse. Dock inte alltid åt samma håll.

Att det är säljarens marknad brukar det heta på bl.a. fastighetsmarknaden när utbudet är mindre än efterfrågan. Det driver ju upp efterfrågan och följdaktligen priserna. Jag tycker det är ganska tydligt att samma fenomen syns på börsen. Det är dock inte samma sak som att säga att någon krasch kommer snart. Det går inte att veta. Det kan lika gärna vara säljarens marknad en bra tid till. Så länge efterfrågan överstiger utbudet så... Det kan också vara så att efter flera års av rekordaktiga uppgångar så kommer en tidsperiod av horisontell karaktär. Affärsrörelserna får helt enkelt växa in i sina nya kostymer och någon större "krasch" sker inte. Som sagt, omöjligt att veta.

Eftersom det inte går att veta så är mitt förslag att, om man intresserar sig för s.k. stock picking, man istället fokuserar på att lära sig mer om intressanta bolag, försöka lära sig vad som får dem "ticka" och hur de klarar sig i låg- som högkonjunkturer. Ibland kommer det vara köparens marknad, ibland säljarens, men i alla lägen så har man en fördel om man lärt sig om bolagen.

Det andra mer passiva alternativet, för mindre stock-picking intresserade, är att helt enkelt ej bry sig om huruvida det är köparens eller säljarens marknad. Dessa tidsperioder kommer passera  och avbyta varandra om och om igen. Här passar troligen ett mekaniskt månatlig sparande bättre. Det som skiljer sig är att när det är "billigt" får du fler andelar. När det är "dyrt" får du färre. Över tid ackumulerar du dock finansiella tillgångar. Tillgångar som i sig också skapar en ränta på ränta effekt om du är långsiktig.

För en del kanske en kombination av ovanstående passar bäst.

8 kommentarer:

  1. Efter att tittat på dagen aktiviteter tror jag att rusningen mot utgången kan komma snabbt. Många har ju medvetet eller omedvetet positionerat sig när utgången. Får vi några dagar till med några procents nedgång per dag kan kanske Hufvudstaden fås under 100kr. Castellum runt 100kr.

    Det kan med andra ord bli en köparens marknad väldigt snabbt

    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
  2. Det är sådana här dagar dådet blåser kalla vindar man får vara glad att man inte har investerat pengar och/eller prestige i förhoppningsbolag typ Vardia.

    Jag har själv en förhoppning om att köpa i något kvalitetsbolag, till en rimligare prisbild än den som har varit aktuell den senaste tiden.//Stavros

    SvaraRadera
  3. Jag såg nyligen en intervju med Buffett på CNBC i samband med årsstämman i Omaha. Han tycker att det är ovanliga tider (syftade då på de låga räntorna), men att den nordamerikanska aktiemarknaden är rimigt värderad givet det låga ränteläget.

    Han tyckte till och med att den är relativt billig om (OBS) de låga räntorna består flera år. Däremot skulle han gå kort i nordamerikaska (kanske också europeiska?) statspapper, vilka han anser kraftigt övervärderade.

    Hålla sig nära utgångarna: det är en svängdörr. För varje person som lämnar (egentligen aktie som säljs) kommer en annan person in. Vad som ändras är det pris köpare och säljare blir överens om för att transaktionen ska genomföras.

    Även jag tycker det är säljarnas marknad (börsen och bostäder). Jag tror inte vi har ett nytt ränteparadigm. Räntorna behöver inte stiga kraftigt, men nog kommer vi (Riksbankens styrränta) tillbaka till tre, fyra procent givet att inflationen tar fart?

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett förtydligande... Det vore en kraftig förändring av styrräntan om den går från nuvarande nivå till tre, fyra procent. Vad jag menar är att nivån i så fall fortfarande är relativt låg.

      (Brukar även stava "nordamerikanska" med "n"...)

      Carolus

      Radera
    2. @Carolus

      Man får komma ihåg att det alltid är ovanliga tider. Den amerikanska börsen är säkert rimligt värderad givet det rådande ränteläget. En sådan här intervju blir ofta en variant på temat: En korkad fråga ger ett korkat svar.

      Finns tydligen ett begrepp som heter ceteris paribus när man gör ekonomiska prognoser. Det är därför dessa aldrig tycks stämma. Räntan kommer säkert tillbaka till tre eller fyra procent givet inflationen tar fart. NÄR TAR DEN FART?

      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    3. Där är du orättvis mot Buffett. Han ger sällan (om ens någonsin?) korkade svar.

      Jag tycker inte om att stå med dumstruten (ens som anonym kommentator på en anonym blogg), så något svar på när inflationen kommer tillbaka ger jag inte... ;-) Att den skulle vara död tror jag dock inte.

      Kanske är även tre, fyra procents styrränta för högt gissat.

      Ceteris paribus ("Allt annat lika"; "Allting annat konstant"): Stämmer! Fick mig att komma ihåg ett gammal nationalekonomiskämt:

      "Hur många nationalekonomer behövs det för att byta en glödlampa?"

      "445! En för att byta glödlampan; 444 för att hålla allting annat konstant..."

      Vilken siffra som helst fungerar givetvis, men den ska vara hög...

      Mvh

      Carolus

      Radera
  4. Hur ser du på Wilhelm Wilhelmsen? Tycker det redan är katastrofvärdering där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var inne i bolaget 2012-2013, men någon katastrofvärdering anser jag inte det är just nu. Jag behöver hängslen och livrem för att eventuellt köpa något i den branschen. Det anser jag inte finns i dagens läge och till dagens kurs (ca 180?).

      Radera