lördag 7 mars 2015

Vapenaffärer berör

Affärer rörande vapen brukar alltid bli ett hett debattämne. De senaste dagarna har det både varit fokus på den s.k. Saudiaffären (Projekt Simoom) och tjeckerna vidarförsäljning av pansarfordon till Irak.

Om vi tar Saudiaffären så har den sin bakgrund i försäljning av Saab och Ericssons radarövervakningssystem Erieye. Som så ofta i sådana här affärer så för att få ordrar så krävs både politiska "påtryckningar" liksom motprestationer. Jag har varit inne på det tidigare inlägg. Vapenindustrin är en väldigt udda värld där vanliga affärsmässiga principer inte gäller.

Motprestationen var att hjälpa saudiarabierna bygga upp sin egen vapenindustri. Det kom att röra sig om anläggningar för att modifiera och renovera robotar och pansarvärnsvapen (Project Simmom). Eftersom det av någon anledning alltid ska vara massa hysch hysch kring sådant här så sköttes det hela av bulvanföretag.

Saudiarabien har allt sedan Saddam Husseins anfall mot Kuwait växt som handelspartner när det gäller vapen för Sverige bl.a. har pansarvärnsrobotar exporterats.



Vad som gör denna affär annorlunda vet jag ej egentligen. Varför behov av bulvanföretag? En del kritiker menar på att mänskliga rättigheter bryts i Saudiarabien. Ja men ska vi vara konsekventa i det när det gäller handel så blir det inte många kvar att handla med. Jag väntar fortfarande på att någon journalist ska börja skriva om att Thailand minsann blivit en militärdiktatur och samarbetet med dem gällande JAS bör avbrytas, men det har än så länge varit tyst. Annars så är ju vapenindustri en populär sak att debattera.

Det märks ju inte minst när 31 storbolagsledare går ut i en gemensam debattartikel. Inte det mest taktiska draget kan jag tycka. Det framstår bara då som om man är ute efter att tjäna pengar samt tillhör samma elitistiska intresseklubb. Dessutom om vapenfabrikerna nu byggs så ser det ut som om en liten klick stormrika företagsledare läxat upp aktuella politiker och har dem i sin hand. Det tror jag  inte inger förtroende bland folk gemen.

Nej, rörigt blir det.

Tyskland lär ha sagt upp vapenaffärer med Saudiarabien, men utav en mer pragmatiskt anledning. En del vapen sägs ha kommit fram till ISIS.

Överlag kan jag tycka att det i Sverige finns en lite ambivalent syn på vapenförsäljningar, men jag tror jag vet en av anledningarna. Det finns ingen direkt "folklig förankring".

Norska Kongsbergs största ägare är t.ex. norska staten. Staten styr, beställer och har huvudansvaret. I Sverige så är Wallenberg största ägaren till försvarsindustrin. Även USA har privata aktörer som största ägare, men de har då ett system där allt ska konkurrensutsättas (enligt amerikansk modell). De olika aktörerna ska konkurrera om ordrar sinsemellan och systemet har stor acceptans.

I Sverige så har Wallenberg monopol. Vill dessutom Wallenberg ha ubåtsvarv för att kunna vara med och tävla om eventuella ubåtsförsäljningar till Australien, ja då får han ubåtsvarv. Behövs reservdelar till ett land som köpt JAS Gripen, ja då för försvarsmakten skicka o.s.v.

Jag har ingenting emot vapenaffärer, tvärt om tror jag det kan bidra till en större säkerhet här i världen. som investerare går det dock inte bortse från den politiska risken, i alla fall inte när det gäller Sverige. När Norge (via bl.a. Kongsberg) säljer robotar till Oman (ej känt för att nämnvärt beakta mänskliga rättigheter) för miljardbelopp så inte blir det debatt och tidningsrubriker för det. När Wallenberg gör affärer då blir det tidningsrubriker. Jag tror just ägarfrågan, var vinsterna hamnar, bidrar till det. Jag tror svenskt vapenindustri hade varit betjänt av mindre hysch hysch samt delvis statligt ägande. Mindre toppstyrning i politiken från direktörshåll och mer folklig förankring.


(Kongsbergs kurs just nu 152 nok, SAABs 220 kr. Det blir lite sådant här off-topic inlägg för jag har helt enkelt inga vettiga investeringsuppslag i nuläget. Alternativet kan ju iofs vara att jag lägger upp lite mode- eller matbilder... Ha en trevlig helg!)

 

10 kommentarer:

  1. När Sverige exporterar vapen till Saudiarabien så gnäller vänstern. När Saudiarabien exporterar Wahhabism till Sverige då är vänstern tyst.

    SvaraRadera
  2. Bra inlägg! Som många redan nämnt finns det större risker med att inte leverera än att leverera. Vänsterfalangen saknar som vanligt helhetsbilden. Det är bl a sådant här som är en av förutsättningarna för vår välfärd. Låt vänstern bestämma och lägg ner all handel med alla länder och chockhöj alla skatter på inkomster som inte finns - så får vi se hur bra det blir.

    SvaraRadera
  3. Det är väl bara bra att Näringslivet ryter till. Folk fattar inte hur mycket arbetstillfällen som vänster saboterar, tydligen. Och det är inte enbart försvaret det handlar om, det är teknikutveckling, högskolor, kringliggande teknik etc etc. Kom INTE och antyd att bara Wallenberg är vinnare. Lägg ned begreppet feminism i utrikespolitiken, annars går Sverige snabbt rät ned i avgrunden. Tror du verkligen lilla Sverige kan ändra på Saudiarabien?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag antyder att vapenaffärer skapar mer debatt i Sverige än i andra länder och min teori är att en bidragande orsak har med ägarfrågan att göra.

      Radera
  4. Jag rekommenderar verkligen Mikael Grev (fd stridspilot) som skrivit om temat.
    http://30001ft.com/

    SvaraRadera
  5. Låt andra länder sälja vapen och tillbehör istället. Majoriteten har röstat fram Miljöpartiet och sossarna, då är det folkets vilja att vi inte ska industri. Arbetare på fabriker och verkstäder röstar ju själva främst på sossarna, då får dom även ta konsekvenserna när det är dags för besparingar....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Näe, majoriteten röstade INTE på S+MP+V, det var färre än 50 % som gjorde det. Merparten röstade på andra partier ;-)

      Radera
    2. Jag misstänker att det snart inte är en fråga som är på tapeten längre. Antagligen säger Saudiarabien upp avtalet istället, medan man debatterar om dess vara eller icke vara i Sverige.

      Radera
    3. Det finns en ort i Sverige som varit beroende av försvarsindustrin och där det har varit mest gnäll om uppsägningar. Nämligen Karlskoga! (Bofors), så hur röstar man i Karlskoga......jo Sossarna: 44.6%. Som barn får man lära sig att ta konsekvenserna av sitt handlande :O) I Karlskrona röstar 36.33% på sossarna. Om inte ens orter med betydande försvarsindustri vill ha kvar sina jobb, varför ska resten av Sverige intressera sig?

      Radera