måndag 3 mars 2014

Krimkrisen

Helgens händelseutveckling i östra Europa är visserligen inte direkt relaterat till aktier och investeringar men sätter ändå sina avtryck så det känns ändock aktuellt att göra en notis.

På väldig, väldigt kort tid godkände ryska Duman att president Putin fick klartecken för att ingripa militärt i Ukraina. Så vitt jag förstått hade Ryssland redan innan mobiliserat trupper samt sänt soldater för att ta över viktiga nyckelpositioner så som flygplatser på Krim, en halvö och region i Ukraina. I nuläget verkar det betyda att denna region nu är kontrollerad av Ryssland, undantaget några få små omringade ukrainska posteringar.

Det som har rört upp grytan ordentligt (och som jag ändå får flika in att jag har väldigt svårt för att se är rätt på något sätt) är att Ryssland gått in med militär trupp. Det är en sak om folket i ett land/region verkar för att påverka makthavare och den rådande maktstrukturen. En helt annan när en annan stat lägger sig i genom att sända in trupper och besätta områden.

En liknande situation hade vi i Georgien 2008. För att nu göra en koppling till investeringar så gick Moskva-börsen ned med 6% vid utbrottet av rysk-georgiska kriget (som då handlade om regionen Abschasien). Även börserna världen över reagera negativt, men inte med lika mycket.

Idag, efter helgens händelseutveckling, föll Moskva-börsen med 12%. Börser världen över har även denna gång reagerat negativt, men inte alls med lika mycket. De flest ser nedgångar på 1-2% d.v.s. inte något spektakulärt egentligen.

Det går dock hitta specifika bolag som "straffats" hårdare.

Tar vi t.ex. Black Earth Farming, som sitter med landområde främst där i södra Ryssland, så har kursen idag sjunkit med ca 13%. Även andra aktier med stor Ryssland- och/eller Ukraina-exponering har sjunkit kraftigt. Aktier så som Shelton Petroleum (-13%), G5 Entertainment (-11%), Vostok Nafta (-9%) och Oriflame (-7%). Finska däcktillverkaren Nokian Tyres (som finns på min bevakningslista) har också en stor Rysslandsexponering och sjönk med 7%. Mitt egna innehav Fortum (med en delvis exponering mot Ryssland) sjönk med 3%.

Tittar man på något specifikt ryskt och bland en del populärt bolag p.g.a. låg värdering, gasbolaget Gazprom, så är nu Gazprom ned 10% på amerikanska OTC-listan. Gazprom är för övrigt antagligen det bolag som bär bland den högsta politiska risk man kan få i en aktie. Dess prissättning på gas verkar styras mer av politiska vindar än affärsmässiga överväganden.

Angående gas så tycker jag mig skönja att i hur hårda (eller mindre hårda) ordalag man i Västeuropa fördömer Rysslands agerande står i relation till hur pass beroende man är av leveranser av rysk gas. Frankrike t.ex.verkar vilja använda lite starkare ordlydelser, Tyskland lite mer kompromissfyllda. Tyskland fick 2011 nästan hälften av sin gas från Ryssland. I och med stängning av kärnkraft i Tyskland efter Fukushima misstänker jag att gasimporten blivit än viktigare för Tyskland nu.

Vad kan man nu dra för slutsatser när det gäller investeringar i sådana här situationer. Svårt att säga.

Troligen så är det även fortsättningsvis värt att beakta politiska risker när man köper aktier i bolag som verkar på vissa utländska marknader. Troligen kommer makrofaktorer fortsätta påverka prissättningen på aktier mer än fundamenta i bolagen. Troligen är det business as usual snart igen. Troligen.

Dock. Det senaste just nu i händelseutvecklingen verkar vara att Ukrainas f.d. president, Yanukovych som flydde till Ryssland och nu är efterlyst i Ukraina för att vara ansvarig för dödandet av demonstranter i Kiev, i ett brev som lästs upp av Rysslands FN-delegat begärt att Ryssland ska gå in i Ukraina för att återställa "fred och ordning".

Förhoppningsvis blir det inget fullskaligt krig. Förhoppningsvis går inga fler människoliv till spillo i den här konflikten. Förhoppningsvis.

4 kommentarer:

  1. http://miljonar.blogspot.se/2014/03/nu-koper-jag-ryssland.html?show

    SvaraRadera
  2. Kurserna kortsiktigt är väl inte så viktigt. Frågan är hur rubeln påverkas och hur mycket respektive företags intjäning påverkas av ändringen. Hur ser du själv på Fortum? De har fortfarande större delen av sin intjäning utanför Ryssland och om Ryssland stabiliseras över tiden kommer intjäningen därifrån att bli bättre. Förhoppningsvis kanske Fortum siktar mot andra marknader i sin tillväxt. Funderar själv på om det inte bildas ypperliga köplägen just nu. Frågan är om man vill gå in I Fortum innan man vet vad effekten faktiskt blir men är intresserad efter senaste tidens nedgång. Annars följer många andra bolag ner som inte borde påverkats något nämnvärt med information som finns än så länge. Börsen är oerhört emotionell.

    Har nu bortsett från vad de nämnde på nyheterna om att EUs ekonomi skulle backa något år eller två tillbaka in i lågkonjunkturen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fortum är en av mina "basinnehav". Dock köptes de inte p.g.a. Rysslandssatsningen. Ryssland tillför risk, men min bedömning är att exponeringen är så pass liten i sammanhanget så det går leva med för att få ta del av Fortums andra förtjänster. Vad Fortum gör långt inne i Ryssland kan man egentligen undra,men tongångarna har ju länge varit mer positiva vad det gäller Ryssland och dess utveckling(?) mot marknadsekonomi och få bolag (och fondbolag) har kunnat hålla sig borta.

      Radera
  3. Sjalv kopte jag Nokian Tyres. Aven om det ar lite turbulent nu sa kommer det lugna ner sig. Varlden ar mer global idag och ryssland kan inte isolera sig mer, och det vet de.

    SvaraRadera