torsdag 16 januari 2014

Börsen på all time high

När man i tidningar får läsa om att börsen är på all time high så är det värt ett inlägg även om det inte har mycket med att bedöma enskilda bolag att göra.

Hörde en professor på radion som uttalade sig om att det troligaste är att börsen kommer fortsätta upp då människor (trots goda förutsatser att inte köpa dyrt) gärna köper mer aktier, aktiefonder m.m. när de ser att det går "tjäna pengar" på det. På så sätt rör sig börsen i trender. Är trenden uppåtgående så är den...

Analytikern Peter Malmqvist uttalade sig nyligen om att anledningen till det nya börsrekordet är att flera indikatorer pekar på att konjunkturen ser bättre ut och det i kombination med låga räntor och låg inflation gör att förhoppningarna på ökade vinster är höga.

Privata Affärers aktieexpert Marcus Hernhag har också lyft fram att det verkar som "placerare" räknar med en kommande högkonjunktur.

Per H. Börjesson har också gjort en intressant observation om att det verkar sammanfalla när en ny storfilm om Wall Street kommer och att börsen närmar sig en "peak". Nu senast hade ju filmen The Wolf of Wall Street premiär...

Samtidigt kan man läsa om de som säljer av innehav, eller delar av det. Hur man kan parera nedgångar diskuteras också t.ex. här: Ska man skydda sig mot Bear

Vad ska man göra, hur ska man agera? Är frågor som många kan ställa sig. Kruxet är att jag tror inte lösningen är densamma för var och en. Det beror helt och hållet på dels personlighet, dels situation.

För egen del, när jag ställs inför dilemmat att göra eller inte göra något brukar jag ställa mig frågan.

Känner jag att jag vill agera p.g.a. att jag vill minimera risker eller vill jag agera för att jag vill försöka få ökad avkastning?

Om svaret på den frågan blir. "Jag vill agera för att jag tror att jag kan nå ökad avkastning då", så tar jag det som en varningssignal och försöker därför tänka en extra runda.

Det betyder inte att det är fel att agera, men jag vet att jag, min mentala självbild, gärna vill uppfatta mig själv som handlingskraftig. Därför är jag benägen att agera i situationer som egentligen kanske inte behöver ageras på. Därför kan det vara nyttigt att fundera ett extra varv.

En del kanske ställer sig andra frågor som: Ingår det i min investeringsstrategi att agera på speciella sätt när "börsen" är på all time high? Hur ska jag agera då?

Hur tänker du? Vilka frågor ställer du dig till dig själv?

4 kommentarer:

  1. Jag har sålt av en del fonder idag, ungefär en årsförbrukning av kapital, för mina behov.
    Det beror inte på att jag anser mig kunna förutse hur utvecklingen på dom kommer att vara det närmaste åren, utan att jag vet att jag vid varje tidpunkt vill kunna veta att jag inte måste jobba en timme till i mitt liv och inte vill behöva sälja av tillgångar som har fallit mycket i värde. När man har längre kvar till pension än mig, tror jag det är klokt i en marknad som denna, att det kapital som man kan behöva inom dom närmaste sex åren inte ska ligga i aktier eller fonder.
    Kalle56

    SvaraRadera
  2. Jag tänker primärt bolag för bolag: är detta bolaget med en betryggande marginal intressantare att äga än säkra räntan. Är svaret JA så är allt grönt för det bolaget. Är svaret NEJ så blir det jobbigare. Då ska omställningskostnad kollas upp, alternativ kartläggas och i värsta fall kan det bli just säkra räntan...

    SvaraRadera
  3. Det enda jag tänker på när det handlar om "börsrekord" är att jag räknar med att det inte går att jämföra bolag med varandra. Utan jag drar öronen åt mig och fokuserar på min egen värderingsmodell. Ett billigt bolag på en billig börs är lättare att hitta än ett billigt bolag på en dyr börs men så länge det är billigt så är jag intresserad.

    SvaraRadera
  4. Jeg synes at udtrykket "all time high" er misvisende. All time high kigger jo blot på om værdien af indekset er det samme som det var f.eks. i 2007. Man skal dog tænke på at indekset ikke nødvendigvis består af de samme selskaber, og at indekset ikke er justeret for inflation.

    Netop den manglende justering for inflation, og sammensætningen af indeks mener jeg er to faktorer der er væsentlige for sammenligningen af toppe i et indeks. Hvis vi antager at den samlede inflationen fra 2007-2013 er omkring 13% skal et indeks alligevel være markant højere end en tidligere top før jeg mener at man kan tale om at det er en all-time high.

    Yderligere bør man se på indeks sammensætningen, der alligevel en forskel på om et indeks består af tunge industrivirksomheder med begrænset vækst, eller virksomheder med gode muligheder for vækst, og så videre - her tænker jeg primært på hvilke multipler virksomhederne handles til.

    SvaraRadera