fredag 1 november 2013

Analys av Kinder Morgan Energy Partners

Jag provar att ställa mina ratingkriterier mot Kinder Morgan Energy Partners som är en del av Kinder Morgan koncernen. Kinder Morgan Energy Partners är ett MLP (Master Limited Partnership) och en av de största operatörerna i USA med ca 75.000 mil pipelines och 180 terminaler. 


Bolagets ursprung är från när Kinder Morgan köpte upp Enrons pipelines 1997. Namnet kommer från grundarna Richard Kinder och William Morgan. 


Affärsverksamheten består av att frakta "energi" i form av t.ex. naturgas och olja via pipelines. För denna "tjänst" får man betalt och eftersom Kinder Morgan EP inte klassas som ett vanligt bolag utan som ett MLP kan det mesta av kassaflödet som inte går åt till underhållsinvesteringar slussas vidare till andelsägarna. För mer info om MLPs se t.ex. Master Limited Partnerships ,



Nordisk large, midcap eller på NYSE.

Kinder Morgan Energy Partners finns på NYSE. Ticker KMP. 


Ägare

Kinder Morgan Inc är General partner (GP). KMI har därmed rätt till upp t.o.m. halva kassaflödet via sina IDRs (Incentive Distributions Rights). Därutöver äger man också 10% av "vanliga" andelar (Totalt strömmar alltså ca 60% av "vinsten" till KMI). Majoritetsägare i KMI är i sin tur Richard Kinder. med ca 25% ägarandel. 



Ger bolaget och förväntas det ge utdelningar?

Ja bolaget ger utdelningar eller rättare sagt vinstfördelning. Den hamnade för 2012 hamnade på 4,85 usd/aktie. Utdelningarna har ökat över tid med (i närtid) ca 5% årligen. Utdelningar ges fyra gånger per år.




Finns betydande risk för att bolagets verksamhet starkt påverkas av externa faktorer så som råvarupriser, ränteändringar, politiska beslut och börssvängningar?

Ja, ränteändringar kan påverka eftersom det dels är en relativ kapitalkrävande verksamhet och dels så påverkar ränteläget prissättningen på ägarandelar samt möjlighet till ny finansiering. Även förekomsten och priset på råvaror riskerar att påverka. Många pipelinesföretag har fördubblat sina marginaler de senaste åren i jämförelse med tidigare tack vare t.ex. shale gasen. Det har varit en stor efterfrågan på deras tjänster samtidigt som utbyggnad av ny infrastruktur tar tid. Som MLPs är man också i högsta grad utsatt för politiska beslut. Mardrömsläget kanske är om USA likt Kanada år 2006 ändrar lagstiftningen. I Kanada fick många tidigare MLPs då sluta med utdelningar, i bästa fall halvera dem, då skatt började krävas in.

Bolaget anses inte klara kriteriet.



Är bolaget beroende av innovativ produktutveckling?

Nej. En av anledningarna till att pipelines kan fungera i MLPs är för att de i regel är långlivade, kräver väldigt lite underhåll samt inte några egentliga nya tekniska landvinningar stup i kvarten.



Visad förmåga att gå med vinst genom hög och lågkonjunktur, eller i alla fall visad förmåga att ge utdelningar under dylika perioder


Ja. Man pratar inte om vinst på samma sätt i en MLP utan om "distributable cash flow", men mig veterligen har KMP gett vinstfördelning/utdelning varje år, samt alltid stigande sådana. Så ja, oavsett ränteläge, råvarububblor eller börskrascher så har man trots allt "levererat" år efter år.




Räntebärande skulder lägre än eget kapital

Balansräkningar i verksamheter som kräver en hel del räntebärande lån är inget som i regel tilltalar mig. Bolaget klarar ej kriteriumet. Tumregeln verkar vara att när man expanderar och ger ut nya ägarandelar tar på sig lika mycket i banklån som man får in av sina "partners".






Avkastnings- och tillväxtskrav


I fallet med energi MLPs så är det framförallt utdelningarna man vill komma åt och bolaget får därmed bedömas utifrån dem. MLPs växer ju inte av "egen kraft" genom att öka sitt egna kapital utan fungerar som s.k. "pass through vehicles". Skattefördelar som tillkommer amerikanare går ju inte tillräkna sig som svensk (vilket hade gjort dem än mer fördelaktiga utifrån ett utdelningsperspektiv) men utdelningarna brukar i alla fall i medel ligga på ca 6,5% i KMPs fall. Lägg därtill en tillväxtstakt på ca 5% årligen så anses KMP klara kriteriumet.



Ledningen


Ok. Jag har hur som helst inte funnit någon anledning att misstro ledningen.



Information tillgängligt

Det är tillfredsställande via deras IR-sidor, amerikansk media bevakning et.c. även om det inte är optimalt. Det är ju inte varje dag man kan besöka "verksamheten" och syna den med egna ögon.



Marknadsmakt och marknadssituation

Man är en av USAs största aktörer inom sitt segment därtill så har ju pipelines verksamhet till sin natur en form av "vallgrav". Man bygger ju inte gärna en ny pipelines bredvid en existerande bara för att försöka konkurrera ut en gammal aktör.

Prissättningsmakten i sig är lite lurigare, men man tar ju i princip en "tull" för att frakta energi i olika former. Över tid så verkar denna "tull" i alla fall vara stor nog för att både kunna driva vidare verksamheten samt få till vinstfördelningar till andelsägarna. Billigare energi kan leda till att man får  frakta mer, medan dyrare energi kan få effekten att man får frakta mindre men däremot ta mer betalt. Jag räknar med att dessa prissättningsmekanismer över tid trots allt tar ut varandra.

Tillsvidare så anser jag därmed att KMP klarar kriteriumet.





Etiska aspekter

Ja det är ok.



Brasklapp

MLP:er är något nytt för mig. Jag känner mig inte helt komfortabel. En brasklapp behövs .


Kinder Morgan Energy Partners får godkänt på 10 kriterier av 12, men med en brasklapp. Detta leder då till ratingen: B.


Slutsats

Med ratingen B så är min syn på Kinder Morgan Energy Partners neutral. Det finns aspekter man bör beakta, inte minst makroekonomiska och politiska, men verksamheten i sig tenderar att var tämligen "defensiv" samtidigt som det verkar klara av att leverera höga och stigande utdelningar genom alla "marknadsklimat".

Man kan också ta sig en funderare på om det bästa är att (vid intresse) köpa KMI (som är General partner till KMP), KMP eller KMR. KMR ger inte utdelningar i pengar utan istället så ges ägarandelar ut i motsvarande grad. Detta gör att det inte blir samma skattekonsekvenser. KMI, som sköter MLPn KMP, har två MLP:er under sig KMP och EPB samt då även KMI. Utdelningarna är lägre men den förväntade utdelningstillväxten förväntas vara större i KMI.




Noteringar kring nuvarande värdering

KMP kurs 1/11 2013: 81 usd (Topp 3 år ca 90 usd, botten ca 70 usd)


Direktavkastning 6,4%


Vad är din syn på Kinder Morgan Energy Partner?

6 kommentarer:

  1. Jag skrev 2 st väldigt kortfattade inlägg om KMP för några år sedan och var då väldigt sugen på att investera. Detta är fortfarande ett bolag jag kan tänka mig att ta in i portföljens "energisektor"

    http://www.ekonomisktrygghet.com/2009/09/ett-bolag-med-hog-direktavkasting.html

    http://www.ekonomisktrygghet.com/2010/02/kinder-morgan-energy-fixar-dina.html

    Mvh
    Ekonomisk Trygghet

    SvaraRadera
  2. Tack för länktipsen John! :)

    SvaraRadera
  3. Hej, läs gärna denna som jag sprang på engång:
    http://www.naptp.org/News/Weeklyupdates/MLMLPGuide.pdf

    Avsnittet Top MLP misconceptions förklarar endel angående hur känsliga mlps är för råvarupriser och andra myter om dessa.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för lästipset Gok!

      Radera
  4. Hur ser du på skuldsättningen? Hindrar det köp eller bara en negativ faktor? För mig är det största hindret, och jag har istället köpt in mig i TC Pipelines. Samtidigt är det väl så enorma tillgångar och stabil verksamhet att hög skuldsättningen egentligen skulle kunna accepteras? Kassaflödena är väl riktigt stabila över tid, särskilt då det handlar om en verksamhet med "vallgrav".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hindrar kanske det inte gör, men det är klart negativt. TC Pipelines har en balansräkning som jag skulle känna mig lite mer komfortabel med. KMP valdes inte för att det är mitt "bästa bet" i sektorn utan fick tjäna som exempel på en MLP. Ville främst se hur en MLP kunde "mäta" sig mot de kriterier jag använder mig av för att mäta kvalite. :)

      Radera