torsdag 10 oktober 2013

Aktiefonder

Det här är det tredje inlägget i en serie inlägg som går under rubriken Investeringstips

Det påtalades i det andra inlägget att "Har du inte tid och intresse så passar månadssparande i en indexfond bättre."

Med en indexfond avses en fond som följer något index. Fördelen med indexfonder är de låga förvaltningsavgifterna. Man får också en automatisk diversifiering och även om börsen i sig tenderar vara volatil så går de underliggande affärsrörelserna allt som ofta bra över tid. Index utgörs ju ofta av de största, hittills mest framgångsrika, bolagen. Vinnare fortsätter ofta vinna.

Med ett månadssparande så överbringar man också svårigheterna med att försöka "tima" marknaden. Extremt få lyckas med detta konsttycke någon längre tidsperiod. Ett fast månadssparande gör istället att du per automatik kommer få fler fondandelar vid tider av låga priser och färre då priserna är högre. Det ger ett genomsnittligt bra pris. Nyckeln här är alltså att spara regelbundet, OAVSETT tidningsrubriker. Det är i alla lägen alltid bättre att vara en sparare än inte spara alls.


Ska man helt utesluta aktivt förvaltade aktiefonder då? Nej, det behöver man ej.

Indexfonder räcker långt. Väldigt långt, men visst kan man ta ett steg längre och själv försöka välja en aktivt förvaltad fond att placera i. Rådet där är dock detsamma; att månadsspara är dels ett bra sätt att se till man får en ok genomsnittlig kostnad för sina fondandelar och dels för att se till att man alltid är en sparare.

Fallgroparna nu är dock flera. Dels så är avgifterna mycket högre för aktivt förvaltade fonder.  Många fonder är också enbart förklädda indexfonder. De följer i princip ett index men tar ut en saftig avgift för det. Fonder lider också av s.k. "survivorship bias". Det är de fonder som gått bra ett par år som bankerna behåller och visar upp för potentiella kunder. De dåliga läggs ned eller slås ihop med framgångsrika fonder. Vilka som kommer gå bra i framtiden är svårt att förutse.

Det finns dock en huvudregel man kan förhålla sig till. Ska man ändå betala dyra avgifter årligen så gäller det att man säkerställer så gott det går att man får valuta för pengarna. Leta efter fonder som INTE är förklädda indexfonder (de ger ju inget mervärde, tvärtom) utan har en aktiv investeringsstrategi. En investeringsstrategi som visat sig hålla över tid. Enskilda år kan svänga väldigt mycket. 5 år är också väldigt ofta en väldigt kort tidsperiod när det gäller aktier. Titta på så lång sikt som möjligt. Har de lyckats? En annan fråga man bör ställa sig är om de under denna tid haft tur eller har varit framgångsrika på riktigt? Faktum är att bland alla de tusentals fondförvaltare som finns så kan ett par av dem lyckas på ren tur i 15 år i rad. D.v.s. det är fullt statistiskt möjligt att några får 15 klave i rad efter att ha singlat slant om tillräckligt många är med och försöker. Hur vet man om de är framgångsrika på riktigt? Det vet man inte, men en ledning kan vara att läsa på om den investeringsstrategi de använder sig utav. Låter det som en logisk strategi? Finns det andra som lyckats med den valda strategin också?

Så även om grundtipset är månadssparande i indexfonder för väldigt många människor så kan det vara en lagom utmaning att för en del, med en del av sitt sparande välja en aktivt förvaltad aktiefond.

11 kommentarer:

  1. Det finns ett fåtal aktivt förvaltade aktiefonder med hög active share som faktiskt över längre tid presterat betydligt bättre än index. Själv månadssparar jag kontinuerligt i bland annat Didner & Gerge Aktiefond Sverige samt Didner & Gerge Småbolag.
    Jag tror även Spiltan Investmentbolag över tid kommer slå index med råge.

    - cmj
    Trading the OMX

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst finns det. Gäller bara att man själv tittar runt och funderar en del kring vilken fond som kan vara lämplig. Man får anstränga sig något mer.

      Radera
    2. Ja livet bland fondbolagen är sig likt. Såg igår att Henrik Didner och Adam Gerge skall släppa den dagliga förvaltningen och nu fokusera på att utveckla bolaget som det heter. Så här låter det vidare "Vi vill kliva åt sidan innan vi blir för gamla. Ibland ser man folk som håller på lite för länge". Hoppas nu att alla de som köpt denna Sverigefond är väl medvetna om att man kan inte köpa dessa herrars historiska avkastning. Skall bli kul och se om man får läsa några inlägg framöver hur de dom som sitter med i Didner & Gerge aktiefond Sverige kommer att resonera.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
  2. Läste om Bill Miller och hans Legg Mason Value Trust. Han var för ett tag sedan en de mest hyllade fondförvaltarna i USA. Under 15 år slog han jämförelseindexet S&P 500. I slutet av 2006 bröts dock sviten. Fonden började kraftigt underprestera. Den gick så dåligt att i princip hela överavkastningen utplånades. En investerare som varit med under tjugo år fick inte bättre avkastning än en indexplacerare. Hade Miller gjort som Peter Lynch och slutat på toppen hade han varit garanterad en plats i fondförvaltarnas Hall of fame. En indexfond räcker otroligt långt.
    Med vänlig hälsning
    Lars
    P.s har skrivit en del om detta ämne på lundaluppensblogg, för den som är intresserad av att inhämta kunskap.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du och jag Lars har läst på om samma saker ser jag. :)

      Visst hittar man de som överpresterar säg under en 5 eller 10 års period både här och där, men ska man ta deras hela "karriär" så kan det mycket väl bli som med Bill Millers. Ja man kan säga att Peter Lynch gjorde rätt genom att sluta i tid. Ett par potentiellt dåliga år på sluttappen hade ju kunnat förändra bilden av honom drastiskt. ^^

      Radera
  3. Hej tänkte bara tipsa om att jag just nu kör veckans blogg där du har chansen att bli länkad inför mina 300-600 unika läsare/dag så passa på att gå in och anmäl dej:)
    http://www.domkallarmighannes.com/2013/10/veckans-blogg.html
    Om du inte gillar sådana här kommentarer eller redan fått en liknande så ber jag om ursäkt och hoppas du får en bra dag:) kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för erbjudandet Joanna, men avstår till att medverka i dylika tävlingar tillsvidare.

      Radera
  4. Hej Spartacus har du några förslag på specifika indexfonder och på allokering fördelning mellan dessa?

    Tex Avanza Zero, Danske Invest Global Index, SPP USA etc.

    Mvh
    L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill inte ge något specifikt råd, men denna boken kan kanske vara av intresse: http://spartacusinvest.blogspot.se/2011/01/intelligent-asset-allocator.html

      Radera
  5. Hej sparar du något i tilväxtmarknader(via fonder) eller nöjer du dig med västvärlden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har själv ingen tillväxtsmarknadsfond.

      Radera