torsdag 13 juni 2013

Clas Ohlsons bokslut

Detaljhandelskedjan Clas Ohlson, som har brutet räkenskapsår, levererade häromdagen sitt bokslut: Clas Ohlson Bokslut 2012/13

Enligt VD Klas Balkow har marknaden varit svag men man har lyckats försvara sina positioner samt haft en måttlig tillväxt i försäljningen på ca 4%.

Att det är ett tufft konjunkturläge märks bl.a. på de lägre vinsterna. Rörelseresultatet och vinsten för året hamnade på ca 6,70 kr/aktie (8,80) respektive 5,23 kr/aktie (6,29). Man hamnar därmed på en rörelsemarginal på ca 6,6% (9%).

Tittar man på kostnadsbiten så är det inte främst bruttomarginalen som försämrats över tid. Nej bolaget kan fortfarande köpa in billiga varor. Det är istället försäljningskostnaderna som ökat fortare än försäljningen d.v.s. det slår som sagt mot rörelsemarginalerna.

Utdelningen föreslås bli 4,25 kr/aktie (4,25) och man justerade även sin utdelningspolicy. Utdelningen ska hädanefter utgöra minst 50% av resultat efter skatt med beaktande av den finansiella ställningen.

Den marknad som växer är, liksom förra året, Finland. Sverige och Storbritannien ser ut att ha stagnerat men man säger sig glädjas över att kundernas medvetenhet om Clas Ohslons existens (varumärkeskännedomen) i alla fall ökat i Storbritannien. Den sägs nu ligga på ca 20-25% (15%).

Man förbereder också att gå in på den tyska marknaden med en eller två butiker i norra Tyskland samt e-handel. Detta ska ske tidigast under 2014. Beroende hur det går så avgör man hur den satsningen ska fortsätta efter det. Dessutom håller man på och utvecklar ett nytt erbjudande till företagskunder - Clas Office. Det ska främst rikta sig mot små och medelstora kontor som ska kunna abonnera på leveranser av kontorsutrustning. Lansering beräknas ske 2014 i Sverige och Norge.

Antalet nya butiker nästa verksamhetsår beräknas bli mellan 12 och 17. Andelen nya butiker på s.k. mogna marknader lär vara få då man istället där vill satsa på e-handel och satsning på nya segment och säljkanaler, t.ex. Clas Office. Just nu har man 174 butiker.

Soliditet och balansräkning ser fortsatt mycket bra ut. Jag gillar att man blivit av med sina räntebärande skulder. Jag köpte som kanske bekant min första post i bolaget först då det hade hänt. Generellt sett är jag mycket för starka balansräkningar som jag dessutom någorlunda kan förstå mig på. Balansräkningar som består av t.ex. utvecklingskostnader eller fordringar på bolånekunder tycker jag är svårare att bedöma.

 Jag har svårt att gissa vad som kommer hända i framtiden eller vilka pengaflöden ett bolag de facto kan komma generera, men en bra balansräkning är en god start att möta framtiden med.

Sedan är alla investeringar en funktion av pris. Kursen just nu är 88 kr och direktavkastning är då på ca 4,8%.

Vad är din syn på Clas Ohlson?

 

4 kommentarer:

  1. 20% xact bull vid possitiv trend annars konto 10% Index fond (Asien/Europa/amerika)
    10% Tillväxtländer alt index fond.
    20% Svenska utdelningsaktier/preferns aktier
    20% Utländska utdelningsaktier
    20 % Svenska tillväxtaktier
    Skulle detta kunna vara en bra portfölj, vad tror ni?
    Maila mig gärna på aktievinster@gmail.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har svårt att bedöma det. Beror på dina förutsättningar och tidshorisonten. Sedan blir din avkastning också en funktion av vilka enskilda bolag du köper och till vilka priser. Vilka utländska utdelningsaktier har du tänkt köpa och till vilket pris kan du tänka dig köpa dem t.ex? Har du tänkt dig månadssparande eller är det en klumpsumma o.s.v?

      Radera
  2. Osedvanligt svårvärderat om du frågar mig. Var på analytikerpresentationen själv och även om VDn imponderade stundtals är det svårt att få någon grepp om rörelsen.

    Storbritannien gör ju att man tappar 2-3% på EBIT-marginalen.. Äventyret börjar komma upp i stora belopp nu..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv tittade jag bara på webb-sändningen. Själv utgår jag från att CO inte kommer vara ett tillväxtscase utan ser de mer som ett, förhoppningsvis, tämligen stabil utdelare med måttlig tillväxt. En PE multipel på 13,5 finner jag därför som rimligt och mitt antagande är att vinsten kommer ligga på runt 6 kr/aktie. Nu verkar man hamnat en bit under det. Får se i de kommande kvartalsrapporterna om det kan bli nödvändigt att revidera den bedömningen.

      "Äventyret" kostar ja, men personligen ser jag hellre att man gör som man gör d.v.s. ser till att gå ut obelånade och försiktigt hellre än att ta stora lån och satsa stort på nya marknader på vinst eller förlust. Jag tolkar det som att ledningen har en hälsosam syn på hur man ska försöka växa.

      Radera