tisdag 15 januari 2013

Omstöpning i depån

Så här i början av året så har jag tagit tag i det jag redan funderade på förra året, att sälja av de innehav som jag använt andra investeringskriterier på än för resten av mina innehav. Försäljningarna skedde inte för att jag inte tror att de kan ha en ljus framtid utan för att jag vill skapa mer fokus på hur jag närmar mig och analyserar investeringsmöjligheter.

Jag har helt enkelt dragit slutsatsen att när jag beaktar "värde" i from av nuvarande förhållanden mer än "framtida potential" så sänker det risken samtidigt som det inte verkar påverka avkastningen nämnvärt.

Det är också en mer avslappnad form då man inte hela tiden behöver hålla sig ajour med nyhetsflödet.

En annan vinst är exponeringen v.s. tidsåtgång. Dessa mer "spekulativa" innehav har jag begränsat mig själv i hur stor exponering som är tillrådligt. Jag har mycket större tolerans mot större exponering mot andra typer av bolag. Lägg därtill tidsaspekten, så betyder det att en större investering kan "övervakas" med mindre tidsåtgång. Exempelvis, det är mer tidsbesparande med, säg, 100.000 kr på två stabila bolag än 100.000 kr fördelat på 5 små, snabbföränderliga bolag. Tid som blir över kan då läggas på att leta nya bolag och/eller fördjupa sin egen förståelse i olika sorters affärsrörelser.

Det sistnämnda kan förstås tyckas vara en smaksak. Som person kan man ju tycka det är stimulerande att följa ett s.k. nyhetsflöde från ett och samma bolag. Jag har dock insett att jag själv stimuleras mer utav att titta "bredare" och använda min fritid på det sättet.


Nu har jag därmed fyllt på kassan igen. En del har gått till Spiltans Räntefond Sverige, en kort räntefond med förväntad avkastning på 2-3%/år. Ett litet köp har också gjorts i Berkshire Hathaway.

Berkshire Hathway skulle jag nästan vilja påstå är en blandning av en indexfond och en räntefond. Den förväntade avkastningen är liksom en indexfond ca 10%/år men man uppvisar en större stabilitet. Det ska till tämligen stora katastrofer för att rubba kapitalackumuleringen i bolaget. När det händelsevis sker så brukar man sätta sin stora kassa i arbete och passa på och köpa billigt. Över tid kommer jag antagligen öka i detta bolag, men här (liksom i alla mina innehav) kommer det ske gradvis om/när jag bedömer det är köpläge.

Vad det gäller köplägen så hittar jag helt enkelt ingenting direkt här i Norden som tilldrar mitt intresse (undantaget två bolag som jag inte kan öka i just nu p.g.a. egna satta förhållningssregler). Både H&M och ClasOhlson gjorde tyvärr Mr Market glad senast idag. H&M hade jag i alla fall hoppats få öka i, men tji fick jag.

Samma sak med många andra av mina tämligen unga innehav. Nolato, Wilh Wilhelmsen, Kongsberg mf.l. De har skjutit upp i pris.

Lockad av andra bloggares inlägg och i brist på intressanta "här hemma" så har även jag börjat kika på s.k. teknikbolag. Apple, Google, Microsoft, Intel, IBM m.fl. På "papperet" så anser jag Microsoft se mest intressant ut av de stora. Det är dock ett mindre bolag som "blippar mest på min radar". Tro det eller ej, men det bolaget är Xerox.

Många förknippar antagligen Xerox med kopieringsmaskiner, men det har på senare år gjort en transformering. Nu är teknikbolag inte mitt främsta intresse så får se hur pass jag engagerar mig i att gräva i det framöver.

Vad är din syn på någon av de nämnda bolagen?

10 kommentarer:

  1. Jag är också inne på Microsoft, tycker de ha fått rätt mycket stryck. Rapporten kommer den 31:a om jag minns rätt. Frågan är om man ska köpa innan :) Intel äger jag sedan tidigare och tror de kommer igen på sikt. "största" hotet är ARM så det blir spännande att se hur de parerar det.

    Mvh/XO

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar XO.

      Microsoft tycker jag uppvisar många likheter med IBM (redovisningsmässigt när man går igenom årsrapporterna). Men jag är lite osäker kring affärerna som sådana. Windows och Business-segmenten står ju för i stort sett all injäning. Jag tror inte man skaffar Office till annat än Windows-datorer. Sålunda känns allt hänga på Windows... Bolag som är beroende av en produkt kan ju indikera en s.k. value trap. Här har IBM har inte riktigt samma läge.

      Intel har jag inte läst lika mycket kring. Lite mindre imponerande historik. Det är ju egentligen bara 2011 och 2010 som man gjorde riktigt goda vinster. 2000-talet i övrigt var inte lika imponerande. I alla fall inte tillväxts mässigt. Vilken intjäningsförmåga är "normal-läge" för Intel?

      ARM har jag inte tittat alls på, än.

      Radera
    2. Jag håller med om att Microsoft har få ben att stå på. Vet inte heller hur win8 kommer att bidra till affärerna. Nokia sammarbetet är jag lite tveksam till. Det som talar för MSFT är att de har en produkt som är väl inarbetad och det är svårt att byta när man väl har vant sig. Jag trodde tex att Linux skulle ta mycket större plats nu när de har mer grafiska lösningr och stöd för nästan all hårdvara. Det är trots allt gratis.

      När det gäller Intel så hoppas jag på att de kommer att fortsätta med högre intjäning framöver. Som du nämner så låg det "flat" under några år. Min tes är att nu när "allt" ska vara uppkopplat på nätet kommer också kräva fler processorer. Sen tillverkar de allt från hårddiskar till modekort. Vad jag vet så haltar AMD som har varit huvudkonkurrenten. Dock har Intel fått ordning på energiförbrukningen och värmeutvecklingen på vissa processorer och där har ARM tagit en ordentlig bit av kakan. Mitt köp av inte är lite av en "chansning" så jag äger en liten post. Tycker de har en ganska bra FCF som ligger på ungefär 2,5 BUSD. Utdelningandelen ligger på 35% så det finns utrymme för att behålla utdelningstillväxten. Men vi får se :)
      /XO

      Radera
  2. Jag har varit intresserad av Intel ett tag. Utöver det så skulle jag nog välja Microsoft att titta närmare på, finns många blogginlägg om både dom och Intel på sistone så det känns som många amerikanska bloggar tittar närmare på dessa båda bolag just nu också...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja både har nämnts på flera bloggar. Generellt så betalar det sig nog faktiskt mer att läsa bloggar än finansanalytiker-rekar. :)

      Radera
  3. Nolato har jag tittat på länge och det var väldigt synd att jag inte hann analysera dem innan uppgången. Men jag är fortfarande sugen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag doppade tån i September. Hade naturligtvis varit kul om man köpt på sig fler. Samtidigt försöker jag disciplinera mig själv att köpa/sälja i omgångar så på så sätt höll jag ju "plan". :)

      Nackdelen med stigande kurser är att man känner sig så frustrerad. Man börjar leta överallt efter något köpvärt. Jag kan nämna att Xerox och Corning är två amerikanska bolag jag tittar närmre på nu senast. Har du tittat något på dem?

      Radera
    2. Jag äger faktiskt bara BP av utländska aktier. Sitter just nu och tittar på utility bolag där några är utländska. Men annars inskränker sig mitt intresse för utländska aktier till att jag läser Defensiven och Gustavs aktieblogg. I takt med att jag diversifierar så kan jag nog ta rygg på någon av dem om jag hittar något jag verkligen gillar och har tid att skapa mig en egen uppfattning.

      Radera
  4. Köpte du några Frontline2012 (frnt)?

    Upp 7.14% idag. Tyvärr han jag inte få in så mycke pengar innan den steg :)




    JIMMIEH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det har inte blivit något köp i Frontline2012.

      Ja tyvärr är det mycket som klättrat i kurs den senaste tiden. :/ Jag har en tendens att bli extra defensiv då. Har psykologiskt lättare för att köpa när det går ned, på gott och ont.

      Radera