torsdag 27 september 2012

Köp av Nolato

Ett nytt innehav har letat sig in i portföljen, Nolato. Tidigare inlägg om Nolato finns här: Analys av Nolato

Det jag gillar med Nolato är att det dels står på flera ben dels så är stora delar av verksamheten inte så konjunkturkänslig som man kan förledas tro. Medical som är den del som nu står för drygt halva rörelseresultatet samt den affärsgren som växt mest inom Nolato på senare år är den del som står bäst emot konjunktursvängningar.



Även priset anser jag är ok. Min bedömning är att vinsten för 2012 kommer hamna nära 7 kr och utdelningen på ca 5 kr. Det motsvarar i så fall ett P/E på drygt 10 och en direktavkastning på ca 7%. Ser man till 5-årsmedel eller 12 månaders rullande så ligger P/E på ca 12. Naturligtvis kommer resultatet fluktuera framöver, samt så kan min bedömning för 2012 vara för optimistisk, men Nolato bör ändå ha förutsättningar för långsiktig tillväxt och fortsatt goda utdelningar.

Som brukligt är så börjar jag "så smått". Prisvärt kan alltid bli billigare. Det är i alla fall med stort intresse jag kommer fortsätta följa Nolato.

Generellt sett så tycker jag att det finns en hel del som är prisvärt om man tittar runt på olika bolag här i Norden. Undantag finns också naturligtvis. En del bolag tycker jag mig se t.o.m. börja bli något övervärderade. Defensiva bolag så som Axfood och SCA får man i dagens marknadsklimat betala en hel del för. Tittar man på andra sidan Atlanten så vill jag t.o.m. påstå att en del är ganska hutlöst prissatta. Ta t.e.x. en av Nolatos branschkollegor, West Pharmaceutical. Ett helt ok bolag som lyckats avkasta som index de senaste två decennierna, men det är nu prissatt till P/E 23 TTM. Det är väl ändå att begära lite för mycket...

På denna sidan "pölen" tycker jag mig se att det är tvärtom. Många bolag (förutom en del s.k. defensiva) är ganska attraktivt värderade, sett till deras historiska genomsnitt. Vare sig de har högkvarteret i USA eller i Europa så verkar ju de flesta trots allt på en global marknad och har mycket av produktionen på samma ställe, i Asien. Varför då denna skillnad i prissättningen? Är det de s.k. quantitative easing i USA som spökar?

Hur ser du på värderingen USA kontra Europa, defensiva kontra cykliska aktier?

6 kommentarer:

  1. Jag anser att marknadsledande bolag och amerikanska bolag har en tendens att få extremt höga värderingar. När man slår ihop dessa två så blir det för mig alldeles för dyrt.

    Någonting som förvånar mig i Sverige är till exempel hur Placera.nu kan anse att ett cykliskt bolag som Sandvik är prisvärt med P/E 17 och 3,5 % i direktavkastning. I övrigt tycker jag att den svenska börsen är intressant just nu eftersom det är lite hela havet stormar med höga noteringar i stabila bolag och en salig blandning mellan höga och låga värderingar på mer cykliska bolag.

    Nolato är förövrigt även ett företag som ligger på min bevakningslista av i princip samma anledningar som du tar upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man behöver inte gå så långt för att hitta intressanta bolag.

      Vore intressant om du ville göra ett inlägg om Nolato på din blogg framöver också Järnvargen. :)

      Radera
  2. Jag började köpa Nolato när dom köpte ett bolag i USA med liknande verksamhet,för att komma in på den amerikanska marknaden.Värdet på aktierna har inte ökat så mycket sedan jag köpte,men dom har lämnat hög utdelning varje år.Telekomdelen har backat och medical delen har ökat avkastningen.Ser ingen anledning att avsluta mitt innehav,bolaget tuffar på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du varit nöjd med ditt innehav! Så som jag förstått det så har Nolato en gång i tiden varit telekom till största delen så det har skett en del förändringar på inriktningen över tid.

      Radera
  3. Håller med om att cyclicals i Svedala är betydligt lägre värderat än defensiva kusiner. En viss rabatt är motiverad, men Kabe, AQ osv. kan inte bli annat en bra placeringar på sikt. Visst är det läskigt om vinsten tar stryk som multipeln, vilket kan ske i ett mer pessimistiskt scenario. Haldex har gått ut och sagt att efterfrågan har tagit stryk, så vi får se hur det blir när vi går framåt.

    Irving Kahn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi får se hur det går. :)

      Radera