tisdag 29 maj 2012

Vad är en bubbla?

Vad är en bubbla? När är ett företag övervärderat? Vilken kurs är den rätta? Frågorna är nästan omöjliga att svara på. Det finns många tumregler men de har en tendens att "tummas på" i samma fart som bubblan växer. I efterhand är det alltid lätt att säga att det var en bubbla, men hur är det om man är mitt i en?

Bubblor byggs inte enbart av momentum eller marknadens humör. Det finns i regel alltid någon form av fundamenta i bakgrunden. Någonting som får en att tro att det inte är en bubbla, tvärtom så finns det mycket goda skäl till att utvecklingen är eller ska bli si eller så.

1630-talets tulipankrasch hade som "fundamental bakgrund" att utbudet på tulipaner skulle minska, IT-kraschen att dessa nya IT-företag skulle dominera framtiden och företagsutvecklingen i och med att en ny form av ekonomi och samhälle höll på och utkristalliserade sig. Tidigare bostadskrascher (samt troligen även framtida) har ofta föreställningen om att tillgången alltid kommer ligga efter efterfrågan i och med en växande befolkning/ekonomi.

George Soros har också uttryckt det bra med orden "Stock market bubbles don't grow out of thin air. They have a solid basis in reality, but reality as distorted by a misconception"

I efterhand kan man ju undra varför man inte kunde förutspå hur illa föreställningarna om framtiden var, men kan vi i dagens läge skilja på vad som är på väg att bli en bubbla och vad som är rimligt?


Har vi någonting i dag som SKA stiga i pris eftersom vi är övertygade om att tillgången kommer att minska?


Har vi någonting idag som SKA stiga i pris eftersom det är bolag som kommer vara framtidens vinnare (med säkerhet för vi vet ju vart vi alla, samhället i stort, är på väg eller hur)?


Har vi någonting idag som SKA stiga i pris eftersom vi är övertygade om att efterfrågan kommer att öka?


Vad har vi för eventuella bubblor idag?

6 kommentarer:

  1. Facebook är en pysande bubbla ;)

    SvaraRadera
  2. Guldet är lite intressant tycker jag. Den kraftiga uppgången har ju en bubble-anatomi kan man tycka.
    Sen finns det ju fundamenta som komplicerar det hela.
    Tex att på 50 år har reservernas halter gått från 8gr/ton till 0,8 gr/ton. Förbättrade utvinningsmetoder tycks ha kompenserat för en del av detta ras men där finns väl en gräns när detta inte räcker om utvecklingen mot utarmade halter fortsätter. Utvinningen över tid har varit ganska konstant 0,35 gr per capita och år. Inga stora mängder precis om man tänker på hur hela kontinenter nu lyfter sej ur fattigdom och börjar efterfråga annat än mat.
    Lägg därtill världens riksbankers nyvakna intresse för metallen (valutan), funny-money printing med tillhörande valutakrig och guldbubblan känns inte helt självklar längre.
    Är det möjligen ett peak-gold vi ser konturerna av där ute?
    Tore

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja guld är svårt. Det har en lockelse över sig, men det är väl därför metallen också varit värdebevarare över lång tid.

      Radera
  3. Alternativ energi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är förvisso någonting som känns som att gemene man är övertygad om är framtidens melodi.

      Radera