lördag 11 februari 2012

Circle of Competence

Circle of Competence eller direkt översatt kompetensscirkel är en av Warren Buffetts principer d.v.s. att en investerare ska hålla sig inom sin s.k. Circle of Competence. Det område som man vet någonting om. Fokusera dina ansträngningar på att hitta bra investeringar inom det området så minimerar du risken för att du gör missbedömningar.



Det är ett populärt koncept, men ack så svårt.

Vad vet man egentligen och hur hjälper det en att ta bättre beslut? Ärligt talat, det vet jag inte... Min upplevelse är att saker som man tror sig veta någonting om ändå har en benägenhet att inte utveckla sig så som man trott. Jag försöker i alla fall ha utgångspunkten att undvika saker som jag vet om att jag inte vet någonting om.

Ett exempel är Apple. Apple är alldeles säkerligen ett fantastiskt bolag, med attraktiv värdering, ljus framtid och många konkurrensfördelar, men jag vet ingenting om dess produkter. Såvitt jag vet så äger jag ingenting som producerats och/eller utvecklats av Apple. I nuläget är jag heller inte intresserad av att äga något som de gjort, men det kanske ändras med tiden. Vi får se. Jag kan såklart söka information och läsa på, men jag är inte särskilt motiverad eftersom produkterna och verksamheten inte tilltalar mig. Hade verksamheten eller produkterna tilltalat mig hade det varit lite annorlunda. Då hade jag med engagemang försökt ta reda på mer.

Samma sak kan man säga om våra banker och försäkringsbolag. Dessa är ju en av Warren Buffetts favoritverksamheter, men själv så undviker jag dem. Han vet troligen mycket om denna världen. Jag vet lite. Det finns ingen anledning för mig att "följa John" då.

De erfarenheter jag har är att de i sak oftast försöker prångla på en tjänster och produkter man inte behöver samtidigt som när man verkligen behöver dem så får man stå på sig för sin rätt för att få ut lite av värdet man t.ex. försäkrat sig för när olyckan väl är framme. Jag har varken lån eller sparkonto hos någon av storbankerna och försäkringar är jag väldigt kräsen med. Ett bra buffertsparande och du har antagligen ett bättre utgångsläge än att betala dyra försäkringspremier som det sen ändå är bara massa krångel med. En del försäkringar går ju dock ej välja bort.

Genom att inte lägga tid och energi på saker som jag redan vet om att jag har dåligt utgångsläge för att förstå så är min förhoppning att jag kan bättre öka min s.k cirkle of competence inom saker jag har bättre förförståelse för. Som med allt annat kan detta naturligtvis ändra sig över tid. Vi är ju inte statiska varelser varken i vår förståelse, förmågor eller tänkande.

Hur är det med dig? Vad undviker du?

3 kommentarer:

  1. Jag undviker finans+teknik+industri+small&midcap. Vill i regel ha tio års vinster och tio års utdelningar. Så det är ganska många bolag som går bort:)Med tiden har jag insett mina begränsningar och smalnat av min kompetenscirkel.

    SvaraRadera
  2. Jag undviker att lägga besparingar i läkemedelsbolag, bygg/fastighetsbolag, banker och oljeindustri. Läkemedel pga att det är svårt att förstå, de andra brancherna pga etiska eller miljömässiga hänsyn. Fast även verkstadsbolag har börjat bli svåra att genomskåda de sista åren eftersom deras marknad i Kina är svårförstålig.
    /H

    SvaraRadera
  3. Det är naturligtvis helt rätt inställning. Jag har gjort bort mig mer än en gång när jag hoppat på saker som jag egentligen inte förstår mig på. Däremot så råkar jag ha tillräckligt med kunskap just inom det område Apple gör succe för att inse att det inte är slut än på långa vägar. Gick tungt in för ett par år sedan och är nöjd med 70 % avkastning så här långt. Det enda som känns aningen bittert är att jag gillat Jobs under många år men inte själva företaget som sådant förrän det nästan var "för sent". Hade jag lastat in lika mycket ungefär i samma veva som jag började intressera mig för Jobs så hade jag varit på gränsen till ekonomisk oberoende redan nu...

    Om inte om fanns.

    SvaraRadera