lördag 3 december 2011

Problemet med information

Det är förmodligen känt för de flesta att det är en ganska mänsklig egenskap att skatta sin egen förmåga högre än vad den egentligen är. Exempelvis så anser en klar majoritet av bilförarna att de är bättre bilförare än genomsnittet.

Vi anser också i allmänhet att vi kan fatta bättre beslut ju mer information vi har kring ämnet.


Forskning har dock visat på att så inte är fallet. Det som händer när vi får mer information är att upp till en viss punkt så förbättras vår förmåga därefter faller den. Problemet är att ju mer information vi får ju mer självsäkra blir vi. När vi väl passerar punkten för då ytterligare information gör oss till sämre beslutsfattare så blir vi inte mer osäkra som en följd-reaktion på det. Nej, vi blir istället mer och mer självsäkra.

Detsamma gäller ju mer precis information vi tror oss ha. Exempelvis ökar självförtroendet om vi kan precisera en informationsdel till t.ex. talet 3,45 än om informationen anger ett mer diffust tal-spann, t.ex. 2 till 5.

Kortfattat skulle man därför kunna säga att om man i sin analysprocess får fram "information" i en väldig mängd samt att dessa är ganska tydligt preciserade så riskerar man att göra sig själv en väldig otjänst.

Omvänt, om man håller saker och ting så enkelt som möjligt samt försöker undvika allt för noggrann sifferexcersis så kan det kanske inte enbart spara mycket tid. Det kan t.o.m. förbättra slutresultat.

Vad tror du och hur hanterar du informationsflödet?

4 kommentarer:

  1. Tusan vad intressant! Jobbat själv med enkla checklistor inför investeringar men har tänkt fördjupa mina analyser. Kanske räcker den enkla nivån?

    SvaraRadera
  2. Tack Gustav. Jag tror nog att det kan vara givande att "gräva ned sig" då och då, men jag är tveksam till att det leder till så mycket bättre resultat. Checklists tror jag är ett mycket bra verktyg framförallt om de är baserade på ens tidigare erfarenheter, misslyckanden et.c. inte bara andras ideer. På så sätt utarbetar man förhoppningsvis en strategi som är mer anpassad att fungera väl med sin egen personlighet.

    En välkänd s.k. value investor som arbetar mycket med just checklists är Mohnish Pabrai. Ta gärna en titt närmre på hans strategi för inspiration.

    SvaraRadera
  3. Tackar för reflektioner!

    Ska kika närmare på Monish Pabrai! Denna intervju tar bland annat tar upp betydelsen av "moat" vilket t.ex. kan vara en del i en checklista. http://www.investorguide.com/mohnish-pabrai

    SvaraRadera
  4. Tack för länken!

    SvaraRadera