lördag 2 juli 2011

Stål och järn

Stockman.nu skrev nyligen ett inlägg om Svenska stålet

Via länken ovan får man en sammanfattning över stålföretag verksamma i Sverige nu. Värt att hålla ett öga på dem om man är intresserad av bl.a. järnmalm.

Nu är dock Sverige en liten aktör om man ser till omfattningen på stålproduktionen i världen. 2010 producerade Sverige 4,8 Mt och låg därmed på 29 plats. Juggernauten i sammanhanget är Kina. Produktionen uppgick 2010 till 626,7 Mt, att jämföra med tvåan Japan på 109,6 Mt och trean USA på 80,6 Mt.

Kortfattat. Priset på järnmalm styrs av hur mycket som efterfrågas till produktion av stål. Kina står för den absolut största delen av stålproduktionen och tillika järnimporten. Utvecklingen i Kina styr priset på järnmalm.

Nu förväntas att efterfrågan ska fortsätta öka i Kina och andra tillväxtsländer. Samtidigt så pågick ca 250 olika järnmalmsprojekt vid ingången av 2011. Blir alla verklighet kommer utbudet öka med 50%. Etablerade aktörer som som LKAB planerar öka sin produktionen. I LKABs fall så hoppas man på en produktion på 37 milj ton järnmalmsprodukter 2015 att jämföra med 25 miljoner ton under 2010. En förutsättning är att malmbanan "uppgraderas" för att klara dylika mängder.

Stockman.nu skriver även en del om att vi idag har en boom inom gruvindustrin. Jag håller med. Det är inte heller första gången i historien. Eftersom gruvindustrin är kapitalintensiv och det tar tid att bygga upp nödvändig infrastruktur vid investeringar så är dessa boomar att jämföra med en ketchupeffekt. Man skakar och skakar (investerar), trycket byggs upp (tiden går) och sedan släpps allt på en gång (ut på marknaden). M.a.o. mycket av den planerade framtida produktionen kommer komma igång ungefär samtidigt. Vilket innebär att vi kan få se ett kraftigt utbud komma ungefär samtidigt. Beroende på utvecklingen i framförallt Kina kommer efterfrågan vara ungefär lika stor, ha växt eller t.o.m. avtagit vilket naturligtvis påverkar priset på järn också.

Redan nästa år tror jag vi kan få se stagnerande priser på bl.a. järnpellets och därefter något sjunkande. I alla fall vill jag ta "höjd" för detta i mina beräkningar. Ett stagnerande pris kommer göra det svårt att få till den ganska omfattande finansiering som krävs till gruvprojekt. Har man inte fått klart finansiering, kommit igång med byggandet, m.a.o. fått igång "hjulen" senast i år så har nog "malmtåget" gått för denna gång. I alla fall är det så jag tänker.

Northland Resurces är på gång. Därmed tror jag de har förutsättningar att lyckas.

Hur tänker du?

5 kommentarer:

  1. Tack för ett bra inlägg.

    Jag ligger med en relativt stor port i Northland och ett par mindre poster i Dannemora och Kopparberg. Dannemora och Northland har planerad driftstart nästa år medan Kopparberg (via NIO) ännu inte har ordnat finansiering.

    Tror du att NIO får finansiering till bra villkor? Eller är deras potentiella byggstart för långt in i framtiden?

    SvaraRadera
  2. Instämmer också. Jag har också investerat en hel del i NR och tror stenhårt på företaget och deras case. Även om det nu skulle vara så att man är sent ute till denna stålboom är mycket väl positionerad inför nästa.

    SvaraRadera
  3. Själv har jag mycket Northland, ca 1/3 av portföljen.

    Jag räknar med fallande järnmalmspris. Både efterfrågan och utbud ökar ju, och min egen sammanfattning av alla möjliga källor pekar på att utbudet kommer komma ikapp efterfrågan någon gång runt 2015 och det långsiktiga järnmalmspriset kommer hamna på runt $100. De mest pessimistiska säger väl $80-$100.

    Dannemora är jag tveksam till då deras påstådda OPEX verkar orimligt låg. De kommer heller inte ha lika höga marginaler som Northland. Jag ser en kurs på ca 150kr där om järnmalmspriset hamnar på $100 och om deras OPEX stämmer. Därav får man dock mycket högre hävstång i Dannemora OM järnmalmspriset skulle lägga sig över $100.

    För Northland har jag en riktkurs på ca 50kr. Mycket bättre marginaler har dem så risken här är betydligt mindre än Dannemora sammtidigt som uppsidan just nu är mycket större!

    NIO är inte i produktion förren 2014-2015. Jag väntar med att investera i det tills de är i samma position som Northland och Dannemora atm, förmodligen 2013 någon gång. Om de når dit....

    För övrigt är Gindalbie i Australien väldigt intressant, men de råkade ganska nyligen ut för en "CAPEX blowout", så jag väntar med en investering där tills den extra CAPEXen är finansierad, förmodligen senare i år.

    SvaraRadera
  4. Tack Mattias.

    Jag tror det kan bli tufft för NIO speciellt om scenariot med stagnerad efterfrågan slår in. Om vi fortsätter se stark tillväxt och ökad byggnation i Kina kommer det naturligtvis gå bra. Å andra sidan så kommer det gå bra för alla järnprojekt då och allt bara gå uppåt...

    Personligen tror jag på stagnation.

    SvaraRadera
  5. Tack Prudentia Et Temperantia och Simon för kommentarerna.

    Jag är inte lika exponerad då jag främst har utdelningsaktier i portföljen. Dock delar vi syn. Dannemora kan jag tycka vara en ok investering men, som sagt, uppsidan är inte lika stor som i NAUR.

    Förhoppningsvis finns det de som inte delar denna syn för det är då alla är överens man verkligen bör se upp. :)

    SvaraRadera