torsdag 23 juni 2011

H&M Q2 och självförstärkande kriser

Först lite bokföringsfakta.

H&M:s omsättning inklusive moms ökade med 12 procent i lokala
valutor under andra kvartalet.

Bruttoresultatet blev 17 057 miljoner kr (17 808), vilket motsvarar en
bruttomarginal om 61,7 procent (65,9).

Resultat efter skatt blev för kvartalet 4 257 miljoner kr (5 209), motsvarande 2:57 (3:15) per aktie.

Tittar vi däremot på delåret så blev resultat efter skatt 6 875 miljoner kr (8 950), motsvarande SEK 4:15 (5:41) per aktie.


VD kommenterar:

"Vi har haft en bra försäljning i kvartalet med en ökning på 12 procent i lokala valutor. Vi fortsätter att ta marknadsandelar på en mycket utmanande marknad vilket visar H&M:s starka ställning. Stigande räntor, högre energipriser och åtstramningar i många ekonomier har minskat konsumenternas köpkraft. Klädhandeln har känneteckats av många prisaktiviteter och specialerbjudanden under våren.

Vår lönsamhet var fortsatt stark med en rörelsemarginal om 20,3 procent trots att den påverkades kraftigt negativt av flera omvärldsfaktorer som vi inte kunnat påverka, som t ex höga bomullspriser. Resultatet påverkades, förutom av kostnadsinflationen på inköpsmarknaderna, också negativt av en avsättning om 248 miljoner kronor för vårt nystartade belöningsprogram för alla medarbetare. Den svenska kronans starka utveckling fortsatte dessutom att ha en stor negativ effekt på vårt redovisade resultat i SEK.

Trots ett utmanande läge på både försäljnings- och inköpsmarknaderna ser vi optimistiskt på framtiden för H&M. Vi ser stor potential för framtida tillväxt både på befintliga och nya marknader. Vår affärsidé fungerar väl på samtliga marknader vilket bland annat visar sig på våra nytillkomna, snabbväxande marknader som exempelvis Kina där vi expanderar allt snabbare."


Det pratas också om vidare expansion vid rapporttillfället. Indien är en väldigt intressant marknad, men då det finns vissa restriktioner på hur man får etablera sig där har H&M avvaktat. Det tittas dock på fler intressanta ställen så som Sydamerika och Australien.

Vinsten kom ju in lägre än förra året vilket kan ställa till problem med utdelningen framöver. Vi får se. Det är ej omöjligt att vi får se en sänkning av den.

Den starka kronan "ställer till det". Även om försäljningen växer som planenligt så ger det inga genomslag i omsättningen och resultatet räknat i SEK då det sänker detta. När vi får se en valutakurs-vändning så kommer det ge omvänd effekt.

Kursen ligger just nu på ca 211 kr. Jag bedömer det som om H&M är fortsatt köpvärt till nuvarande värdering. Jag har tidigare ökat på nivåerna 200-215 kr sedan jag gjorde min omviktning i portföljen. H&M är numera mitt enskilt största innehav.

En viktig sak att komma ihåg vad det gäller kursdrivande information är medias rapportering. Bloggaren 40procent 20 år har lyft fram ett H&M exempel en gång.

"Först hade rubriksättarna en positiv ton angående H&M försäljning och kallade det för att H&M:s försäljning ökar igen och H&M:s försäljning vänder upp. Men sen upptäckte de att analytikerna hade högre förväntningar samt att aktiekursen vände ner kraftigt och ändrade rubrikerna till H&M:s försäljning en besvikelse samt H&M säljer mindre än väntat."

M.a.o. medias rapportering kan ofta bli självförstärkande och rubriker, informationsflöde et.c. ges som ska förstärka en redan antagen bild av "verkligheten". Detta gör att effekterna blir än större om man agerar utifrån dem. Nu gäller inte detta enbart H&M utan även börsen i stort vilket vi sett på senare tidens nedgång.

Hur känner man igen när detta fenomen händer? Jo när olika sorters media matar fram en och samma "nyhet" och allehanda experter tillfrågas angående framtiden. När detta sker vet vi att vi är inne i en sådant här skeende. Det kvittar om det är ett Kuwait-krig i antågande, thailändsk baht som kraschar eller grekiskt parlament som debaterar åtstramningar. Rapporteringen blir ensidig och självförstärkande.

Det är omöjligt för någon att veta vad kurserna står i om ett år men enligt David Dreman (som är en av de mer välkända s.k. contrarian-investerarna) så har han gett exempel på att i 10 fall av 11 så, efter ett år har gått efter "incidenten", tjänar man på att gå mot strömmen i dessa fall och köpa istället för att sälja. Bottenfiske är i princip omöjligt, men man kan genom att köpa då och då under processens gång komma ganska nära.

Vad händer då den 11 gången? Jo då får man, vilket var ganska liktydigt med raset vid finanskrisen, vänta ca 2 år på sin "vinst". Här i ligger skillnaden mellan olika typer av "investerare". 1 eller 2 år är som en evighet för tradern, men som en kortare dans för den långsiktige.

Vad är din syn på H&M och/eller att köpa i nedgångar?

5 kommentarer:

  1. Bra inlägg! Jag tror stenhårt på H&M men den rör sig för lite för att passa in i min portfölj. Det du skriver om media är så rätt och lite skrämmande. Det samma gäller uttalanden av politiker just nu. Har en politiker lite halsbränna efter gårdagens fest och ser lite sur ut kan kurserna dyka.

    På DI idag kan man läsa starkt köp från swedbank och sälj från S&P!

    Ha en bra midsommar!
    Christina

    www.takeachanceonme.se

    SvaraRadera
  2. Bara att köpa just nu känns det som. HM är ett fantastiskt företag. Bra inlägg.

    Glad midsommar!

    SvaraRadera
  3. I min depå visar HM, mitt största innehav, -4% men jag försöker att inte fokusera på dagskurserna. Eftersom HM är ett så fint bolag kan man tycka att man inte behöver oroa sig - det går sådär kan jag meddela. ;)
    HM runt 200-210 spänn blir svårt att motstå men samtidigt känner jag att jag är i stort sett så fullinvesterad som jag vill vara.

    Är det för känsligt att fråga hur stor andel av era tillgångar som ligger på börsen?

    Trevlig midsommar!

    SvaraRadera
  4. Tack detsamma. Hoppas er Midsommar var bra. Är själv hemma nu efter en låååång helg ledigt. Kan vara skönt att förlänga helgerna ibland lite...

    @ David - Beror på hur man ska mäta/värdera tillgångar, men min s.k. vanliga "spar-buffert" är ungefär 20-30% i storlek relativt med aktiedepåns värde.

    SvaraRadera
  5. Tack för svar. Man blir lätt nyfiken på hur andras fördelning ser ut, speciellt när man inte känner några som tycker om att snacka aktier och ekonomi. Även om ens egen ekonomi är just ens egen kan det ju inte skada att ha lite insikt i hur andra ligger viktade.

    SvaraRadera